• Українська
  • English
Чи хворіють діти на коронавірус? (інтернет-огляд)

Чи хворіють діти на коронавірус? (інтернет-огляд)

«Що таке віруси та чи вразливі діти до них?» – розповідає доцент кафедри кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини Володимир Безрук.

Поясненням цього явища можуть бути особливості розвитку дитячого організму, зокрема її імунної системи, яка в дітей, як правило, краще підготовлена до боротьби з вірусами. Діти можуть заразитися, але захворювання у них буде у м’якій формі, або це може бути взагалі безсимптомний перебіг хвороби.

Віруси – найпростіша не клітинна форма життя і має здатність паразитувати на генетичному рівні.
Коронавірус – рід вірусів, що об’єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. [3]

Коронавірусна хвороба 2019 [1] (англ. Coronavirus disease 2019, абревіатура Covid-2019 або COVID-19, яка затверджена як офіційна скорочена назва [2] , також Гостра респіраторна хвороба, яку спричинює коронавірус SARS- CoV-2 англ. SARS-CoV-2 acute respiratory disease; стара назва Гостра респіраторна хвороба, яку спричинює коронавірус 2019-nCoV англ. 2019-nCoV acute respiratory disease) – інфекційна хвороба, яка виникла вперше у грудні 2019 року в портовому місті Ухань, Китай.

У недавніх дослідженнях епідемії коронавірусу COVID-19, результати засвідчили, що серед хворих на коронавірус дітей менше, ніж дорослих.

Серед дітей до 9 років смертей від коронавірусної інфекції COVID-19 зафіксовано не було, відсоток смертельних випадків у віковій групі дітей шкільного та підліткового віку (10-18 років) до 0,2% від усіх зафіксованих смертельних випадків. [1, 4]

Подібна ситуація спостерігалася і під час спалаху SARS у 2003 році – інфекція теж майже не зачепила дітей. Аналогія спостерігалася і в 2009 році під час епідемії так званого «свинячого грипу»: кожна п’ята дитина у Великобританії перехворіла на грип A/H1N1, однак більшість їхніх батьків не мали про це жодного уявлення; у крові кожної третьої дитини, на піку захворюваності, виявляли у крові антитіла до грипу A/H1N1; приблизно у половини дітей, що захворіли, хвороба, спричинена грипом A/H1N1, пройшла без симптомів.

 

Літературні джерела:
1. Coronavirus disease 2019 (COVID-19). Situation Report-23
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200212-sitrep-23-ncov.pdf?sfvrsn=41e9fb78_2

2. Covid-19: The new coronavirus disease now officially has a name
https://www.newscientist.com/article/2233218-covid-19-the-new-coronavirus- disease-now-officially-has-a-name/

3. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in ChinaSummary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130

4. Age, Sex, Existing Conditions of COVID-19 Cases and Deaths –
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

Корисно знати