• Українська
  • English
Шкірні прояви кандидозу у пацієнтів з цукровим діабетом
Шкірні прояви кандидозу у пацієнтів з цукровим діабетом

Шкірні прояви кандидозу у пацієнтів з цукровим діабетом

Важкі метаболічні порушення, що лежать в основі патогенезу цукрового діабету,

призводять до змін майже у всіх органах і тканинах організму, у тому числі і в шкірі. Етіологія грибкових шкірних уражень при цій патології, безумовно, пов’язана з порушенням вуглеводного обміну і накопиченням відповідних продуктів порушеного метаболізму, що приводить до структурних змін в дермі, епідермісі, фолікулах і потових залозах, у поєднанні з діабетичною полінейропатією, мікро- і макроангіопатіями, порушенням місцевого і загального імунітету.

Кандидоз – захворювання шкіри, слизистих оболонок і внутрішніх органів, обумовлене патогенною дією дріжджеподібних грибів роду Саndida. Відомо, що гриби-сапрофіти віддають перевагу кислому середовищу, швидко зростають в середовищі, багатому на глюкозу, і належать до небагатьох грибів, що використовують кетонові тіла як субстрат. Всі ці умови присутні у хворих з діабетичним кето ацидозом.

Кандидоз, що зазвичай викликається, Candida albicans, є однією з найбільш поширених мікотичних інфекцій у хворих цукровим діабетом і володіє вираженим клінічним поліморфізмом.

Розрізняють наступні клінічні форми кандидозу:

– кандидоз порожнини рота,

– кандидозний ангулярний хейліт,

– кандидоз складок шкіри (інтертріго),

– хронічний міжпальцевий ерозивний кандидоз (міжпальцева ерозія),

– оніхомікоз (інфекція нігтів),

– кандидозна оніхія і пароніхія (інфекція м’яких тканин довкола нігтьової пластинки),

– кандидоз урогенітальний,

– хронічний генералізованний кандидоз.

Лікування кандидозної інфекції у хворих з цукровим діабетом має деякі особливості:

  • часто виникає необхідність у поєднанні місцевого лікування та системної протигрибкової терапії з призначенням високоефективних і без токсичних побічних дій препаратів;
  • після проведення основного курсу лікування пацієнт повинен залишатися на диспансерному обліку, при цьому не виключаються профілактичні курси лікування системними і місцевими антимікотиками.

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології, кандидат медичних наук Шуленіна Олександра Валеріївна.

Корисно знати