Дієта при остеоартрозі суглобів
Необхідно намагатися їсти тільки домашню їжу з натуральних продуктів;
Для приготування не використовувати напівфабрикати;
Харчуватися маленькими порціями, але частіше – 5-6 разів на день;
Пити більше води – вона сприяє виведенню солей і шкідливих речовин з організму.
Дієта при деформуючому остеоартрозі
Як правило, така форма захворювання виникає на тлі зайвої ваги, тому в даному випадку слід дотримуватися низькокалорійного раціону: з’їдати більше фруктів і овочів, салати заправляти оливковою олією і не готувати їжу на грилі.
Зразок меню:
З ранку з’їдаємо тарілку вівсяної каші, п’ємо чай;
На ланч їмо фрукти;
Обідаємо рибним супом, овочевим салатом і паровими котлетами;
Полуднуемо апельсиновим соком;
Вечеряємо салатом з морепродуктів і відварною картоплею.
Дієта при остеоартрозі хребта
На сніданок їмо сир, змішаний з нежирної сметаною. П’ємо зелений чай;
Перекушуємо бананом (якщо немає цукрового діабету);
На обід їмо салат з овочів і шматочок паровий рибки;
Полуднуемо несолодким йогуртом;
На вечерю їмо тушковані овочі і 150 г відвареної курячої грудки.
Дієта при остеоартрозі колінного суглоба
На сніданок п’ємо молоко, з’їдаємо йогурт;
Перекушуємо сиром і двома яєчними білками;
Обідаємо супом з морепродуктів, овочевим салатом і чаєм;
На полуденок їмо сир;
Вечеряємо овочевим пюре і запеченою рибою.
Дієта при остеоартрозі кульшового суглоба
Вранці їмо фруктовий салат, п’ємо зелений чай;
На ланч з’їдаємо йогурт або сир;
Обідаємо вегетаріанським супом і вареними овочами;
На полуденок з’їдаємо капустяний салат;
Вечеряємо 100 г парової риби і свіжими овочами.
Дієта при остеоартрозі у жінок
Для полегшення стану та поліпшення рухливості суглоба досить скинути 5 кг, дотримуючись цього меню протягом двох тижнів:
З ранку з’їдаємо сирну запіканку, п’ємо чай;
Перекушуємо двома апельсинами;
На обід їмо легкий салатик з скибочкою цільнозернового хліба;
Полуднуемо грейпфрутом;
Вечеряємо овочевим салатом і 100 г риби.
Дієта для профілактики остеоартрозу
З ранку з’їдаємо сир, випиваємо сік або чай;
На ланч їмо желе;
Обідаємо наваристим супом і салатом;
Полуднуємо ягодами або фруктами (при нормальному рівні глюкози в крові);
На вечерю з’їдаємо порцію заливної риби з овочами, чи їмо холодець.
Матеріал підготувала: Ольга Квасницька, доцент кафедри внутрішньої медицин