• Українська
  • English
Як допомогти людині, яка знаходиться в депресії

Як допомогти людині, яка знаходиться в депресії

Депресія — це серйозний психічний розлад, який проявляється пригніченим настроєм, який триває понад два тижні, зниженням рухової активності, розумовою загальмованістю з сповільненням мови, підвищеною  втомлюваністю, неможливістю виконувати повсякденну роботу, безсонням, з  песимістичним ставленням до всіх життєвих ситуацій та з втратою інтересу до всього, що раніше було важливим і цікавим.

Згідно зі статистикою ВООЗ у світі понад 300 мільйонів  людей живуть з депресією. Багато людей на сьогодні мають розлади емоцій у вигляді тривожних та депресивних станів. В Україні депресія є найпоширенішою проблемою серед психічних розладів. Серед дорослих це –  близько 12%, а серед дітей та молоді – близько 4-8%. Причиною цього є особисті психотравми та, безумовно,  важка ситуація в країні, пов’язана з війною та її наслідками. Тобто психотравма  стала однією з причин афективних розладів, зокрема – депресії. Депресія потребує підтримки та лікування. При депресії можуть проявлятися не всі симптоми. І в залежності від того, скільки ознак депресії виявлено і наскільки вони виражені, депресію кваліфікують як легку, середню або важку.

Тому повстає питання – як допомогти людині, яка знаходиться в депресії. Є декілька підходів допомоги. Самим розповсюдженим є підтримка хворого, а саме – бути поряд і «підставити плече» коли в цьому виникне необхідність. Головне озвучити «мені не все одно» що з тобою сталося. Ваша співучасть та небайдужість  до ситуації в  яку потрапив ваш друг дасть зрозуміти, що  він важливий для вас. Першими кроками до одужання є ваші слова «я поряд і разом ми всі негаразди подолаємо», «все, що я роблю це все заради тебе» працює безвідмовно при легкому і частково середньому ступені депресії. Важливо дати зрозуміти, що ви хочете допомогти без осудливих висловлювань і, головне, навчити відволікатися на важливі моменти (стан здоров’я дітей, батьків, робота), зосереджуючись на позитиві. Фізично і морально виснажена людина не завжди готова розказувати про свої тривоги, тому тут потрібен діалог (прямі питання – чим тобі допомогти?). Наголошуйте на тому, що депресія – реальна хвороба, яка піддається лікуванню. Тому пропонуйте  не зволікати і звернутися до фахівця, який обов’язково допоможе. Можна запропонувати піти до психолога для більшої впевненості разом. Нагадайте другу про свої переживання, розкажіть про них. Скажіть що ви його розумієте і, головне, можете допомогти. Допоможіть йому усвідомити свою цінність, підкреслюючи його досягнення і людські якості. Це вже є велика допомога. Важливо щоб друг розумів, що він не один з ким трапилася біда і, головне, що з цим можливо впоратися.

І не забувайте про підвищений ризик самогубства серед людей з депресією.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

і лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати