Шоколад – найбільш поширений десерт у світі. Щороку покупці витрачають 7 мільярдів доларів на ці солодощі, а пік продажу приходиться на кінець осені. Дослідники ж то присвоюють цьому продукту цілющі властивості, то лякають ласунів неприємними побічними ефектами шоколаду.
Існує маса вигадок стосовно користі та шкоди шоколаду. Ті, хто прагне схуднути, у першу чергу викреслюють саме його з переліку дозволених продуктів. Але такий суворий підхід не є виправданим – розумне споживання шоколаду не шкодить фігурі.
Сучасні науковці довели, що шоколад сприяє виробленню в організмі ендорфінів — «гормонів щастя». Водночас деякі вчені впевнені, що він викликає таку ж залежність, як і наркотики.
Найкорисніший шоколад — гіркий, а от цукерки з начинками й батончики приносять користі набагато менше. До складу цього продукту входять такі природні речовини, як кофеїн і теобромін — стимулятори, здатні перемагати втому. До того ж у шоколаді багато глюкози — основного джерела «палива» для нашого організму.
Шоколаду властива висока поживна здатність, що можна вважати як позитивним, так і негативним. 100 г солодощів містять від 400 до 500 ккал, тож маленький шоколадний шматочок може цілком замінити сніданок чи навіть обід. Натомість після споживання тістечок і печива відчуття ситості швидко минає. Саме тому деякі дієтологи рекомендують включати чорний шоколад у дієти для схуднення. Жир, який міститься в ньому, не тільки не шкодить, а й захищає наші судини від утворення холестерину. Окрім жирів і вуглеводів, до складу шоколаду входять білки (близько 15–20%), магній, кальцій, залізо, калій і вітаміни групи В. Магній і калій стимулюють м’язову та нервову системи. Передачі нервових імпульсів і роботі серця також сприяє магній. Калій відповідає за водний баланс у тканинах і клітинах організму та нормалізує артеріальний тиск.
Оскільки залізо бере участь у синтезі гемоглобіну, шоколад у помірних кількостях рекомендують давати дітям. Танін допомагає виводити з організму шлаки й регулює роботу шлунково-кишкового тракту. Водночас він може зумовлювати звуження кровоносних судин головного мозку. Аби не нажити собі таких проблем, рекомендують уникати вживання шоколаду з великим вмістом тертого какао.
Ласувати шоколадом корисно і вагітним жінкам, адже вони, як ніхто інший, потребують позитивних емоцій і гармонійних відчуттів. За деякими даними, какао-масло впливає на становлення характеру майбутньої дитини, робить її стійкішою до стресових ситуацій.
Як відомо, завдяки вмісту «гормону щастя» ендорфіну шоколад здатен викликати ейфорію. Натомість нестача цього гормону — депресію. А кому воно треба? Єдине застереження: тіште себе винятково чорним (гірким) шоколадом без добавок і не забувайте про почуття міри — не більше 30–50 г на день.
Інформацію підготували
асистенти кафедри фармації
Юлія ГРЕШКО
Катерина САДОГУРСЬКА
Мирослав ВАЦИК
доцент закладу вищої освіти кафедри фармації
Микола КОВАЛЬ