• Українська
  • English
Догляд за зубами
Догляд за зубами

Догляд за зубами

Чищення зубів – це гігієнічна процедура, спрямована на очищення  поверхонь зубів від залишків їжі і м’якого зубного нальоту.

Переважно чистка  виконується за допомогою зубної  щітки, зубної  нитки  та  зубної  пасти. Під час чищення зубів  усувається  основна  причина карієсу і хвороб ясен – бактеріальний наліт. Зняття  бактеріального  нальоту  в домашніх умовах і в стоматологічному кабінеті є основними заходами, спрямованими на профілактику  карієсу, захворювань  тканин  пародонта (гінгівіт, пародонтит), утворення пігментації зубів.

Важливо! Зубний камінь неможливо зняти під час домашнього чищення зубів, тому ми переконливо рекомендуємо відвідувати стоматолога двічі на рік для профілактичного огляду і професійного зняття зубних відкладень.

Який правильний метод чищення зубів? 

Правильний метод чищення зубів потребує, як мінімум, трьох хвилин – Ви не помилилися, 120 секунд! Більшість дорослих є досить далекими від виконання цієї вимоги. Щоб навчитися визначати, скільки пройшло часу, для початку скористайтеся секундоміром.  Для правильного чищення зубів використовуйте  короткі  кругові  м’які  рухи,  приділяючи  при  цьому  особливу увагу лінії ясен, важкодоступним молярам, що знаходяться у глибині ротової порожнини, і ділянкам навколо пломб, коронок та інших видів зубних протезів. Нижче зазначено, як приділити  необхідну  увагу  кожній  ділянці  ротової  порожнини:

  • Очистіть зовнішні поверхні верхніх, а потім і нижніх зубів; 
  • Очистіть внутрішні поверхні верхніх, а потім і нижніх зубів; 
  • Очистіть жувальні поверхні;
  • Щоб освіжити подих, також обов’язково очистіть поверхню язика;
 image003  image004  image005

Розташуєте щітку під кутом 45° до ясен і робіть обертальні вимітальні рухи від ясен до краю зуба.

М’якими рухами назад очистіть зовнішню, внутрішню і жувальну поверхні кожного зуба;

М’якими рухами очистите поверхню язика – це освіжає подих шляхом видалення бактерій.

Який  вид  зубної  щітки  необхідно  використовувати? 

Більшість  стоматологів  вважає, що для видалення зубного нальоту і карієсогенних бактерій  з  поверхні  зубів найбільше  підходить  щітка  з м’якою щетиною.  Перевага надається   щіткам  із  маленькою  голівкою,  тому  що  вони  краще  дістають  до  всіх  ділянок ротової   порожнини,  у тому  числі й важкодоступних  молярів. Для багатьох пацієнтів  гарною альтернативою  є  електрична   зубна   щітка.   Вона  допомож е   найкращим   чином очистити зуби,  особливо  тим   пацієнтам,   які    мають   труднощі   при   чищенні  зубів    або    страждають   від   обмежень   рухової   функції   рук.   Щоб   вибрати    зубну   щітку Вам необхідно звернутися за порадою до лікаря-стоматолога. 

          Наскільки є важливим вибір зубної пасти?

Важливо використовувати  таку  зубну пасту, яка найбільше Вам підходить. Нині  існують різноманітні види зубних паст, розроблених  спеціально для профілактики та лікування  карієсу, гінгівіту, пародонтиту, для зменшення  утворення  зубного нальоту, пігментації  та  чутливості  зубів. Щоб  зробити правильний  вибір зубної пасти, яка підходить  саме  Вам, найкраще  проконсультуватися у стоматолога.

       Як  часто  міняти  зубну  щітку? 

 Зубну щітку варто міняти з появою ознак зношування, і не рідше, ніж  раз на три місяці. Таким чином,  заміну  щіток  можна зв’язати  з  настанням  нової  пори  року: щітка-Зима, щітка-Весна, щітка-Літо, щітка-Осінь. Важливо також змінювати зубну щітку після застуди, тому що на щетинках можуть накопичуватися  бактерії,  що  сприятимуть  повторному зараженню або ж  провести  їй  належну  дезінфекцію.

Ускладнення через неправильне чищення зубів.

Через неправильну техніку чищення зубів часто виникає стирання емалі і травми ясен. Під час профілактичних оглядів  лікар-стоматолог навчає  правильному  догляді  за  ротовою  порожниною.

Гігієна порожнини рота у дітей.

Чим  раніше  Ви  привчите  дитину до  гігієни  ротової  порожнини,  тим  менше  проблем  з боку щелепно-лицевої системи очікуватимете в майбутньому. Головне, щоб процедура чищення приносила дитині задоволення і нагадувала гру. Регулярна гігієна порожнини  рота має бути розпочата батьками з появою перших зубів і введенням прикорму. До 6-8 років зуби дитині чистять батьки, а малюк повторює рухи і, таким чином, вчиться відчувати і звикати до того, де повинна знаходитися щітка і як вона рухається. Для проведення якісного  навчання  дитини,  батьки  повинні  самі  досконало  володіти технікою чищення зубів.  Поступово  привчайте дитину  брати  участь в цьому процесі, не примушуючи, переважно  у  формі  гри.  Дуже  важливим  у  справі  виховання  є  і  особистий  приклад.

Чищення зубів у пацієнтів з брекет-системою.

Лікування  брекет-системою вимагає особливого гігієнічного догляду за порожниною рота.  Брекети  ускладнюють  дотримання  гігієни, створюючи  важкі для чищення місця.

Для очистки брекет-системи рекомендується використовувати спеціальні щітки, які дозволяють краще очищати місця між брекетами і під дугами. Проте, слід пам’ятати, що звичайного чищення для тих, хто носить брекет-системи, недостатньо. Для пацієнтів із даною ортодонтичною  конструкцією потрібне професійне чищення зубів раз на декілька місяців. Якщо  гігієна  не  проводитися  належним  чином, то  результат  лікування  може розчарувати як  пацієнта, так і лікаря.

Існує величезна кількість аксесуарів і засобів гігієни для порожнини рота : зубні щітки, інтрадентальні  щітка (йоршики), нитки, монопучкові щітки, скребки та щітки для чищення язика, зубні пасти, ополіскувачі,  відбілюючі  гелі,  фторвмісні  лікувальні  гелі,  ірригатори і так далі. Лікар-стоматолог не  лише допоможе  Вам зорієнтуватися у багатому асортименті засобів гігієни, підібрати найбільш оптимальні саме для Вас, але й навчить правильній техніці користування ними і правильній техніці чищення (з урахуванням ваших індивідуальних особливостей).

І  пам’ятайте, зуби  необхідно чистити  двічі  на  день:  вранці  після  сніданку  та  ввечері  перед  сном. 

Матеріал підготували: завідувач  кафедри  терапевтичної  стоматології, к.мед.н., доцент  В. М. Батіг, асистент  кафедри  терапевтичної  стоматології Олеся Іваніцька.

 

Корисно знати