• Українська
  • English
TORCH-інфекції: що варто знати про них?

TORCH-інфекції: що варто знати про них?

TORCH-комплекс (також відомий як TORCHS чи TORCH-інфекції) є абревіатурою перших літер інфекційних хвороб, що передаються від вагітної жінки до плода (тобто перинатальних інфекцій), які можуть призвести до тяжких аномалій розвитку або навіть загибелі плода. Інфекції, що входять до комплексу TORCH, належать до групи вірусних, бактеріальних інфекцій або інфекцій, що спричинюються найпростішими і потрапляють у кровоток плода трансплацентарно за допомогою ворсин хоріона. Вертикальна передача може відбутися у будь-який період вагітності або під час пологів.

Акронім «TORCH-інфекції» пояснюють таким чином:

Акронім, що іноді позначається в медичній літературі як TORCHS, крім вищенаведених інфекційних захворювань, включає сифіліс (остання літера «S» – Syphilis).

До інших інфекцій відносять всі ті, які негативним чином можуть вплинути на плід. Це і гепатит (В і С), і хламідіоз, і лістеріоз, і сифіліс, і ВІЛ, і гонококові інфекції. Хоча, як правило, ці інфекції діагностуються в окремому дослідженні, а до групи ТОРЧ відносять лише чотири основні: токсоплазмоз, герпес, краснуху та цитомегаловірусну інфекцію. Аналіз дозволяє визначити наявність або ж відсутність в організмі антитіл до даних інфекцій.                                                                                                               Для цього необхідно всього лише взяти кров з вени.

Всі чотири інфекції, про які говорилося вище, відносно нешкідливі. Найчастіше з ними легко може впоратися імунітет і дорослих, і дітей.

Але надзвичайно небезпечним є первинне зараження під час вагітності. Наголошуємо, саме первинне. Так, за первинного інфікування матері цитомегаловірусами ризик ураження плода становить біля 40 %, токсоплазмами – 15-25 % у першій і 60-70 % у другій половині вагітності. Найчастіше плід уражується вірусом краснухи – у 60-100 % випадків за первинного інфікування жінки у перші три місяці вагітності. Ураження плода вірусами простого герпесу трапляється рідко, переважно під час пологів, однак завжди має серйозні наслідки для новонародженого. Слід наголосити, що ураження плода відбувається незалежно від того, наскільки тяжко перебігає хвороба у матері. Навіть безсимптомна первинна інфекція у вагітної може призвести до тяжкого ураження плода чи його смерті.

Якщо жінка вже колись перенесла одну або кілька цих інфекцій, її організм виробив антитіла до них (IgG). В цьому плані і під час вагітності ані їй, ані малюкові нічого не загрожує. Якщо ж організм майбутньої мами раніше не зустрічався зі збудниками даних інфекцій, то існуюча ймовірність зараження в період вагітності загрожує порушенням розвитку всіх органів і систем плода.

Хоча за своїми властивостями збудники TORCH-комплексу різняться, але вони мають одну спільну рису – здатність проходити через незмінену або незначно пошкоджену плаценту до організму плода. Потрапляючи туди збудники порушують на різних рівнях і в різний час закладку органів, їхнє формування, синергічну роботу систем. Через це відбуваються вроджені вади, рівень яких, набір та ступінь ушкодження залежить від особливостей самого збудника.

Захворювання даного комплексу проявляються ураженням серця, шкіри, очей та нервової системи. Усі причинні складові цього комплексу здатні зумовити хоріоретиніт, мікроцефалію і дифузну церебральну кальцифікацію – синдром Себіна-Фельдмана (хоча його спочатку описали, як типовий прояв уродженого токсоплазмозу). Симптоми TORCH-інфекцій можуть включати гарячку, поганий апетит. Новонароджені часто замалі для свого гестаційного віку. На шкірі можуть з’явитися висипання з невеликими червоними плямами або пурпурними через крововиливи у шкіру. Збільшення печінки і селезінки (гепатоспленомегалія) є звичайним явищем, як й жовтяниця. Тим не менш, жовтяниця рідко зустрічається при ураженні вірусом гепатиту В, тому що в новонародженого імунна система не розвинена достатньою, щоб відповісти на цю інфекцію притаманним дорослим імунним цитолізом. Порушення слуху, проблеми із зором, розумову відсталість, аутизм, смерть можуть спричинити складові TORCH-комплексу. Досить часто перебіг TORCH-інфекцій може бути легким з невеликою кількістю або й відсутністю симптомів.

Коли потрібно проходити обстеження на TORCH-інфекцій?

Найлогічніше здавати аналіз на TORCH-інфекції ще до настання вагітності, в період планування. Тоді, якщо виявиться, що до якого-небудь захворювання немає імунітету, можна буде зробити щеплення. Потім через певний час перейти до активної фази планування, не боячись зараження даними інфекціями в період вагітності. Якщо буде виявлено активну фазу якогось із перерахованих захворювань, перед зачаттям рекомендується його вилікувати, щоб уникнути можливих проблем.

Але, як ми знаємо, далеко не завжди вагітність настає заплановано. У такому випадку лікар дає направлення на аналізи вже вагітній жінці якомога раніше. Хоч як це не прикро, але якщо зараження, наприклад, токсоплазмозом, відбулося до дванадцяти тижнів вагітності, то ризик серйозного ураження плода з боку нервової системи, печінки, селезінки, очей є особливо великим. Тому, швидше за все, жінці порекомендують дану вагітність перервати. Аналогічно роблять і в тій ситуації, коли на цьому терміні відбулося зараження краснухою, цитомегаловірусом, вірусом герпесу. В подальшому ці захворювання також є небезпечними для плода. Але в другому і третьому триместрі ймовірність розвитку тяжких вад розвитку знижується.

Отже, аналіз на інфекції TORCH здавати слід обов’язково, якщо ви плануєте вагітність. Не відмовляйтеся від них і в тому випадку, коли ви вже вагітні.

Якщо антитіл до будь-якої з цих інфекцій не виявиться, панікувати не варто. Вам просто треба буде дотримуватися певних застережних заходів, щоб виключити зараження. Також рекомендується дещо скоригувати спосіб життя і регулярно проходити повторні обстеження та відвідувати гінеколога. Батькові майбутньої дитини варто здати аналіз на наявність антитіл хоча б до однієї з інфекцій – цитомегаловірусу, оскільки саме це захворювання може передаватися через сперму.

Заходи, які допоможуть попередити TORCH-інфекціям:

  1. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
  2. Дотримуватись правил особистої гігієни;
  3. Не вживати сирі та недостатньо термічно оброблені м’ясні страви;
  4. Обмежити контакт з домашніми тваринами, зокрема кішками;
  5. Користуватися лише індивідуальними гігієнічними та косметичними засобами;
  6. Не практикувати статеві стосунки із багатьма партнерами;
  7. На етапі планування вагітності за відсутності у жінки антитіл до краснухи рекомендують провести щеплення проти цього захворювання.

Дотримання вищевказаних заходів не гарантує повну безпеку проти TORCH-інфекцій, однак ці правила суттєво можуть знизити ризик інфікування матері і, відповідно, плода під час вагітності.

 

Матеріал підготувала асистентка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології,

доктор філософії Тетяна КОЛОТИЛО

Корисно знати