• Українська
  • English
Генералізований тривожний розлад

Генералізований тривожний розлад

На сьогодні за час повномасштабної війни з росією, мабуть, не залишилося українця, котрий би сам не відчув вплив цілого спектру сильних негативних емоцій: тривогу, відчай, страх, паніку, заперечення, розпач, безсилля. Коли людина свідома негативному впливу даних емоцій то вона намагається їх проживати, однак, якщо вже тривалий час тривожність заважає спати, їсти, займатися повсякденними справами чи приймати важливі рішення, з нею треба боротися вже не самотужки, а з допомогою спеціалістів, зокрема – психолога, які на сьогодні стали необхідними в ланцюзі психологічної стабільності українців.

Часті тривоги є основними симптомами кількох станів, а саме: фобій, панічного розладу, соціального тривожного розладу, посттравматичного стресового розладу. Однак найбільш розповсюджена причина тривожного стану — генералізований тривожний розлад. Це хронічний стан, який змушує людину занепокоюватися у більшості ситуацій та проблем. Якщо посттравматичний стресовий розлад або фобії зав’язані навколо якоїсь конкретної події або ситуації, то при генералізованому тривожному розладі людина не концентрується на чомусь одному, а тривожиться у різних ситуаціях будь з якого приводу, навіть з незначного чи знаходиться в очікувані неминучості тривоги. Такі пацієнти більшу частину дня почуваються напруженими та тривожними. Розпізнати симптоми генералізованого тривожного розладу можна за допомогою психічних ознак – постійне відчуття занепокоєння та фізичних – порушений нетривалий, поверхневий сон; зниження концентрації уваги; часті запаморочення голови; пришвидшене серцебиття не пов’язане з фізичним навантаженням. Знаходячись у психічному і фізичному дискомфорті, людина вже апріорі не може почуватися добре. Відповідно у даних пацієнтів настрій не райдужний, понурий.

На сьогодні не до кінця вивчені всі ймовірні причини виникнення недуги. Часто хвороба може виникати внаслідок гіперактивності деяких частин мозку, дисбалансу серотоніну або норадреналіну, наявності хвороби в анамнезі сім’ї, якогось стресового або травматичного досвіду (наприклад — фізичного, психологічного і сексуального насильства в сім’ї, в побуті), зловживання наркотиками або алкоголем. Деякі вчені дотримуються думки, що частіше за все генералізований тривожний розлад виникає без явної причини, хоча у наш час повномасштабної війни росії проти України не можна не враховувати наявність стресових психотравмуючих ситуацій, яких безліч кожен день. На сьогодні зростання числа пацієнтів з генералізованим травматичним розладом пов’язано безпосередньо з психотравмою ситуацією в країні.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати