• Українська
  • English
Мітохондрії – основа життя

Мітохондрії – основа життя

Мітохондріальні процеси є основою метаболізму на мікроскопічному рівні організму людини. Цікавим фактом є те, що 10% маси тіла людини становлять мітохондрії.

Мітохондріїце крихітні субодиниці присутні у кожній клітині людського тіла від шкіри до внутрішніх органів, крім еритроцитів. Основна роль мітохондрій полягає у тому, щоб перетворити їжу та кисень на корисну енергію – АТФ, необхідну організму для підтримки життєдіяльності. Відомо також, що ці органели беруть активну участь у біосинтетичних процесах, пов’язаних із поліпептидним, амінокислотним та жировим катаболізмом, формуванням та метаболізмом сечовини, органічних кислот, у біосинтезі гему, нуклеотидів, стероїдів, кардіоліпіну, убіхінону, різних метаболітів та сигнальних молекул.

Останнім часом мітохондрії стали називати “мітобіотою” (внутрішні бактерії) через можливість їх руху у клітині, а також, здатність до переміщення між різними клітинами в організмі, що робить їх подібними до одноклітинних організмів, тобто уявлення про них цілком змінилися.

Цим органелам притаманна різна динаміка (злиття та поділу), наприклад вони утворюють рухливу мережу мітохондріального ретикулуму під час дієти або голоду, а за умов переїдання знаходяться у фрагментованому стані.

Мітохондрії задіяні у значній кількості епігенетичних процесів людського тіла. Також численними науковими дослідженнями підтверджено патогенетичну роль дисфункцій мітохондрій при набутих захворюваннях ШКТ, дихальної, серцево-судинної, сечостатевої, онкологічних процесах, ендокринних розладах, нейродегенеративних захворюваннях.

Однією з причин хронічної втоми теж є дисфункція мітохондрій, тому в шаленому ритмі життя варто іноді сповільнювати темп і робити “ліниві” дні, проте, якщо ви не відчуваєте відновлення та збільшення енергії варто звернути увагу на стан здоров’я.

Затримує відновлення мітохондрій гіподинамія, переїдання, стан інсулінорезистентності, циркадні ритми впливають на органи видільної системи, тому нирки не варто навантажувати після 18.00 – 19.00 год. Жовчний міхур та печінка активно працюють у проміжку з 23 год та до 3 год ночі, в цей час важливо глибоко спати, щоб забезпечити ефективну детоксикацію, потім включається синтез енергії, якої вистачить на весь день. Інтелектуальна праця, продумування якихось ситуацій в нічний час, нервове напруження від переговорів – енергозатратні процеси, що потребують адекватного відновлення.

Для покращення роботи мітохондрій варто включити у свій графік силові тренування, це  збільшить їх кількість  та покращить функції. У харчовому раціоні необхідно збільшити вживання свіжих овочів та зелені до 6-9 чашок  (яскраві  сульфоровмісні овочі,  такі як морква і буряк, забезпечать продукцію глутатіону, що має антиоксидантні властивості), споживання кісткового бульйону корисне вже при порушеній функції мітохондрій (кістки містять глутамін та інші амінокислоти), а також забезпечити організм мікроелементами, що захищають мітохондрії: ацетил-L-карнітин, альфа ліпоєва кислота, коензим Q10, N-ацецилцистеїн, NADH, D-рибоза, ресвератрол, магнезіум аспартат.

Знання про функції мітохондрій у нормальних та патологічних станах мають вирішальне значення для ранньої профілактики захворювань.

 

Інформацію підготувала доцентка кафедри медичної біології та генетики Катерина Власова

Корисно знати