• Українська
  • English
Туберкульоз у дітей: причини, симптоми, методи лікування

Туберкульоз у дітей: причини, симптоми, методи лікування

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке відоме з давніх часів, але, на жаль, і сьогодні залишається небезпечним. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від туберкульозу помирає більше людей, ніж від усіх інших інфекцій і паразитарних хвороб разом узятих.

 

Туберкульоз, викликається мікобактеріями з групи Mycobacterium tuberculosis complex –  M. tuberculosis, M. bovis i M. africanum. Мікобактерія також відома як паличка Коха, за ім’ям великого науковця, Нобелівського лауреата, який відкрив даного збудника – Роберта Коха.

Мікобактерією туберкульозу інфіковано близько третини населення планети. Однак у більшості з них ніколи не розвивається захворювання. Це відбувається лише у людей з ослабленою імунною системою, коли мікобактерії туберкульозу долають захисні бар’єри організму, розмножуються і викликають захворювання. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз глобальною небезпекою людства.

Основним джерелом туберкульозу є хвора людина, яка виділяє мікобактерії туберкульозу повітряно-крапельним шляхом при диханні й особливо при кашлі. Відомо, що хворий з відкритою формою туберкульозу виділяє у зовнішнє середовище від 20 млн. до 6 млрд. мікобактерій. Під час кашлю, голосної розмови палички Коха розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1 до 5 метрів. Заразитись можна будь-де та зовсім не обов’язково в результаті тісного контакту з хворою людиною. Туберкульозна паличка потрапляє в дихальну систему, і там виникає перший осередок зараження. Після цього збудник інфікує в лімфатичні вузли і може поширюватися далі по організму. Існують й інші шляхи зараження.

За аліментарного механізму передачі мікобактерія потрапляє в стравохід з продуктами харчування (наприклад, молоком від інфікованих корів). У кишечнику або шлунку формується первинне туберкульозне вогнище. У медичній літературі описані випадки контактного шляху передачі (через шкіру та слизові оболонки), а також внутрішньоутробного(від зараженої матері до дитини).

Однак багато дітей є носіями палички Коха, але при цьому не виявляють жодних ознак хвороби.

Це відбувається через те, що імунні механізми контролюють збудника і не дає йому поширитися. Нажаль, у старшому віці підлітки часто схильні до негативного впливу зовнішнього середовища та соціуму. Куріння, наркоманія, недостатнє харчування та інші причини призводять до активізації туберкульозної палички, ослаблені механізми імунного захисту втрачають контроль над інфекцією, тому в дитини розвиваються різні форми хвороби.

Прямих ознак хвороби у дітей немає, тому діагноз встановити не так просто. Найбільш уразливі до хвороби малюки від народження до 3 років, це пов’язано з анатомо-фізіологічними  особливостями, незрілістю імунної системи, діти які мають ферментопатії, вроджені вади та спадкові захворювання. Велике значення має догляд за дитиною та її годування. У зоні ризику діти з родин, де батьки зловживають алкоголем та наркотиками, де батьки ВІЛ-інфіковані. Від часу потрапляння мікобактерій в організм до дебюту захворювання може пройти від декількох місяців до 2-х і більше років. Туберкульоз має властивість повертатися до тих, хто вже перехворів. У дітей немає прямих ознак туберкульозу, лише проба Манту дає належну інформацію. Також допомагає рентген-діагностика. А головне – епіданамнез, чи не було контакту з хворим на туберкульоз.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, що дозволяють запідозрити туберкульоз.

До них відносяться: постійна слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури діла до 37-37,5оС), пітливість (переважно вночі), тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше), задишка, кровохаркання.

Як вчасно виявити туберкульоз у дитини?

Сьогодні проба Манту – це єдиний діагностичний тест, що дозволяє виявити туберкульоз у дитини ще на стадії інфікування, раннього періоду первинної туберкульозної інфекції. Дуже часто батьки дитини запитують: а чи можна замінити пробу Манту іншим методом обстеження, наприклад, рентгенологічним? Слід зауважити, що лише діагностична туберкулінова проба Манту дозволить своєчасно виявити у дитини латентну туберкульозну інфекцію, що при своєчасно проведеному лікуванні дозволяє попередити захворювання на туберкульоз.

Проба Манту проводиться щорічно тільки здоровій дитині. При виявленні позитивної проби Манту дитина обстежується у фтизіатра. Поряд з іншими методами обстеження проводиться рентгенологічне, що дозволяє своєчасно виявити хворобу на ранній стадії захворювання. За відсутності змін на рентгенограмі органів грудної клітки дитині призначається профілактичне лікування, яке, за бажанням батьків, проводиться вдома або в умовах спеціалізованих санаторіїв (лікування проводиться безкоштовно). Якщо дитина хворіла, то пробу Манту роблять не раніше, ніж через місяць після повного одужання. Підліткам, крім проби Манту, з 15 років щорічно, з метою раннього виявлення туберкульозу, проводиться флюорографічне обстеження органів грудної клітки.

Лікування дітей, хворих на туберкульоз, доволі складне і тривале, особливо у когорті дітей, які мають супутні захворювання (рахіт, ферментопатії, ВІЛ). Лікують дітей у профільному відділенні, тривалість лікування не менше шести місяців, а у випадку мультирезистентної форми (нечутливої до антибіотиків) не  менше двадцяти, двадцяти чотирьох місяців. Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування. Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх. Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Запобігти захворюванню на туберкульоз можна! Імунізація-вакцинація і ревакцинація БЦЖ все ще залишається одним із основних методів специфічної профілактики туберкульозу. Доведена висока захисна дія вакцини БЦЖ. Якісне проведення імунізації запобігає не тільки розвитку захворювання, а й інфікуванню на туберкульоз. Також необхідно підвищувати захисні сили організму, забезпечити дитині раціональне харчування, загартування організму, дотримання особистої гігієни, бувати на свіжому повітрі. Категорично уникати підліткам можливості залучення до шкідливих звичок (паління, вживання або вдихання токсичних речовин).

Негайно звертатись до лікаря при виявленні симптомів, подібних на туберкульоз, або в разі контакту з хворим на туберкульоз.

Своєчасно виявлений туберкульоз виліковується без залишкових змін! Небезпека криється у краплях рідини, яка виділяється під час кашлю хворого на туберкульоз. Інфекційні часточки заразні, поки залишаються в повітрі. Провітрювання – дуже хороша звичка, вона сприяє зменшенню концентрації бактерій у повітрі. Цим простим способом ви зменшуєте імовірність зараження як на туберкульоз, так і на інші інфекційні захворювання.

Матеріал підготували: професор Колоскова О.К, завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб та асистент кафедри К.мед.н. Шахова О.О.

Корисно знати