• Українська
  • English
Cон і сновидіння
Cон і сновидіння

Cон і сновидіння

Cон є однією з найважливіших складових фізичного і психічного здоров’я людини.

Про фізіологічну користь сну ви, напевно, знаєте: відновлюється і налагоджується робота всіх систем організму; поліпшується загальне самопочуття і стан здоров’я;  підвищується імунітет та стресостійкість. Повноцінний сон – запорука міцного здоров’я!

Повноцінний сон – це запорука високої працездатності, міцного імунітету і довгого життя. Безліч наукових досліджень підтверджують: хто багато спить, той довше живе і менше хворіє. «Сон – найкращі ліки», «з горем потрібно переспати» – ці народні мудрості абсолютно праві.

Існує безліч цікавих фактів про сни та сновидіння, які з ними зв’язані. Сни є важливою складовою нашого життя, нашого внутрішнього світу. Тлумачення сновидінь з давніх часів вважається одним із самих популярних і затребуваних методів передбачення майбутнього. Саме під час сну у людини на максимальному рівні розкриваються інтуїтивні здібності.

Вночі під час відпочинку людина прагне знайти рішення своїх проблем, які її наяву хвилюють, якийсь вихід із складної ситуації, шукає відповіді на численні запитання, розбирається і в стосунках з оточуючими і в самій собі. Дуже важливо своє сновидіння грамотно розтлумачити — для цього необхідно розшифрувати всі присутні в ньому символи.

Дуже важливо пам’ятати, що жоден тлумач не дасть стовідсоткової гарантії, що ознака точно збудеться — це може відбутися, а може і не відбутися.

Важливо пам’ятати, що дуже рідко сни бувають нічого не значущими і просто прохідними. І навіть самий незвичайний, не зрозумілий, безглуздий може нести масу важливої інформації і щось означати. Для того, щоб зрозуміти, що вам приснилося, слід прямо з самого ранку додати своєму нічному баченню колір, відчутність і форму. Можна спробувати вести детальний щоденник своїх сновидінь. І ще, як тільки прокинетеся, намагайтеся відразу не відкривати очі і не підніматися з ліжка, а краще спробуйте пригадати все, що побачили вночі, в найдрібніших подробицях. І ось з часом, якщо вам це цікаво, ви звикнете відразу прокручувати свої сни, вам уже не буде складно це робити. І через час ви станете з легкістю запам’ятовувати деталі своїх сновидінь, і навчитеся виділяти найважливіше, після чого вам відкриється щось надзвичайне, а саме чудовий, приголомшливий таємний світ ваших сновидінь – «царських воріт у підсвідоме».

Раніше вважалося, що людина не може усвідомити себе та­кою, що бачить сновидіння, і вчиняти у ньому усвідомлені, во­льові дії. Але наукові дослідження останніх десятиліть (С. Лабержа, Х. Рейнголда, П. Толі) показали, що при відповідному тренуванні практично кожний може навчитися входити в усвідомлене сновидіння. Можливо, що в наукових дослідженнях у даному напрямку криється серйозний потен­ціал подальшого вивчення людини, її творчого і особистісного розвитку.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка. Карвацька Наталія Семенівна

 

Корисно знати