• Українська
  • English
Нирки: шкідливе та корисне  або (для чого нам нирки, що вони «люблять» і чого «не люблять»)
Здорове харчування – здорові нирки

Нирки: шкідливе та корисне  або (для чого нам нирки, що вони «люблять» і чого «не люблять»)

Звичайно, в людському організмі немає неважливих органів. Однак про значення нирок варто сказати окремо.

Нирки — це, насамперед, наймогутніший фільтр. Вони мають справу з усіма токсинами, мікробами, інфекціями, які потрапляють в організм. Якщо печінка всі шкідливі речовини розкладає, то нирки потім їх фільтрують з крові й виводять. Всі знають, що при найменшому захворюванні обов’язково призначають аналіз сечі — по ній дуже легко визначити стан усього організму.

Нирки багаторазово протягом доби прокачують через себе всю нашу кров (у хвилину — приблизно 1 літр), відбираючи з неї продукти розпаду, токсини і шлаки, убитих і не зовсім убитих мікробів, і разом з плазмою крові відправляють цей розчин по сечоводах далі, до сечового міхура, звідки вони виводяться всім відомим способом. Потрапивши в сечоводи, токсини, інфекція і продукти розпаду не можуть потрапити назад у нирки — дорогу перекриває клапан, який повинен відкриватися лише в одну сторону.
За добу через нирки проходить більш як двісті літрів крові, і з брудною і зашлакованому вона перетворюється на чисту і знову готову до омивання кожної клітинки нашого тіла.

        Для того, щоб протистояти мікробам, виводити інфекції і токсини, нирки повинні мати величезний запас міцності і сили. Не випадково у людини дві нирки: якщо щось трапиться з однією, друга готова повністю взяти на себе все навантаження. На жаль, захворювання нирок починаються так непомітно і м’яко, що лікувати їх починають найчастіше після переходу захворювання в хронічну форму.

Втім, сьогодні поговоримо про те, як полегшити роботу цих двох неоціненних трудівниць нашого організму, щоб не доводилось боротися за їх здоров’я.

Нирки не люблять недбалого поводження зі здоров’ям. Як часто ми не звертаємо уваги на легкі протяги, на недоліковані і карієсні зуби, переносимо на ногах легку застуду і дозволяємо собі посидіти на холодному?

Що ж шкідливо для нирок?

Так, нирки не люблять надлишок білка та алкоголю, цукру і солі, несвіжу й нездорову їжу. Нирки не люблять м’яса – особливо якщо ви їсте його занадто багато. Білок не накопичується в організмі, як, наприклад, і, на жаль, жири. Тому весь зайвий білок та продукти його розпаду повинні бути виведені – зрозуміло, через нирки, що збільшує навантаження на них. Саме з описаної вище причини такі «модні» зараз білкові дієти, які абсолютно не збалансовані, можуть стати причиною порушення білкового обміну.

Нирки не люблять зловживання алкоголем, включаючи й слабкі алкогольні напої на зразок пива або так званих «енергетичних» напоїв. Організм повинен не тільки розкласти алкоголь на складові, а й вивести його (а це відбувається через нирки). Крім цього, алкоголь зневоднює організм. Через нирки спочатку проходить потрійний об’єм рідини – організм віддає всю наявну рідину для того, щоб вивести алкоголь скоріше, а потім наступає її дефіцит (рідини), кров густішає, і фільтрувати її ниркам стає набагато важче.

Зловживання занадто солодкою або занадто солоною їжею порушує в організмі водно-сольовий баланс. При цьому зверніть увагу, що й повна відмова від солі (, так само як і зловживання нею) може призвести до ниркової недостатності.

Чим можна «допомогти» ниркам?

Нирки «обожнюють» рух. При сидячій роботі в нас в ділянці попереку відкладається жир, порушується гнучкість хребта, відбувається застій крові. При дозованому фізичному навантаженні будь-які нахили з боку в бік, рухи стегнами, характерні для танцю, прискорюють потік крові – покращуючи функцію нирок.

Ниркам «до вподоби» смачна корисна їжа.  Це фрукти та овочі, свіжа зелень – петрушка, кріп, селера. До «улюблених» нирками продуктів відносяться шипшина, суниці та суничні настої, огірки й гарбуз. Нирки «обожнюють» морську рибу і солодкий перець, яблука, капусту і, звичайно ж, кавуни та дині (як сечогінний засіб).

Для того, щоб «допомогти» ниркам, особливо якщо вони не цілком здорові, обмежте споживання кисломолочного сиру, шоколаду і продуктів із високим вмістом кальцію і вітаміну С.

Нирки «люблять» сухе тепло в поєднанні з рясним питвом. Сауна – «найкращий друг» нирок. Частка шкідливих речовин, яка у звичайних умовах профільтрувалася б через нирки, виділяється з потом, і в результаті навантаження на нирки знижується. Ну а ще в теплі розширюються кровоносні судини, і у цей час відбувається покращення кровопостачання нирки і відповідно покращуються процеси ультрафільтрації, збільшуючи об’єм виділеної сечі.

«Золоті правила» для здоров’я нирок:

  1. Пийте більше рідини. Вода абсолютно необхідна для нормальної роботи нирок, оскільки допомагає їм вимивати шкідливі і непотрібні речовини з організму.
  2. Не зловживайте солоною їжею.
  3. Киньте курити. Тютюновий дим містить дуже шкідливі речовини.
  4. Їжте менше червоного м’яса, оскільки ця їжа робить роботу нирок з очищення організму вдвічі важчою.
  5. Людям, схильним до діабету, слід стежити за рівнем цукру в крові, адже занадто високий рівень цукру може пошкодити ниркам.
  6. Слідкуйте за своїм кров’яним тиском: гіпертонія також негативно позначається на роботі нирок.
  7. Не забувайте про фізичну активність: разом з потом з організму виходять токсини, і, таким чином, вправи полегшують завдання нирок з очищення організму.

Матеріал підготувала: Лілія Зуб, професорка кафедри внутрішньої медицини  лікарка-нефрологиня.

Корисно знати