• Українська
  • English
Вплив харчування на здоров’я нирок

Вплив харчування на здоров’я нирок

Правильне харчування людини є простим та вірним засобом залишатися здоровим, адже однією із причин багатьох захворювань є саме вживання шкідливої їжі та неправильний питний режим.

Від наших шкідливих харчових звичок переважно страждають печінка та нирки, адже саме вони стають змушені фільтрувати та виводити з організму все те, що спожив наш примхливий шлунок.

Фактично нирки є фільтром нашого організму. Цей надважливий орган фільтрує і виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. Відповідно, вони й найбільш уразливі, а їхнє здоров’я залежить від різних факторів. Проте якщо дотримуватися дієти, яка захистить цей орган, можна зберегти як здоров’я, так і красу, адже профілактика набагато ефективніше лікування.

Їжа, шкідлива для нирок.

Чи не найнебезпечнішими є продукти з високим змістом солі – небезпека для нирок через надлишок у раціоні повареної солі. Надлишок солоної, копченої їжі, напівфабрикатів і фаст-фуду призводять до накопичення в крові надлишків натрію і, відповідно, до втрати калію. Це негативно позначається на стані організму, а особливо – серцево-судинної системи. Також негативно відображається надлишок натрію і на зовнішньому вигляді, оскільки сіль утримує воду в тканинах організму, а це приводить до набряків.

Продукти з високим змістом тваринного білка. Проблема в тому, що тваринні білки не «відкладаються про запас», не розщеплюються до кінцевих летких продуктів, як вуглеводи й жири, а призводять до накопичення шлаків і токсинів. Особливо шкідливими є стара яловичина чи свинина, а також деякі субпродукти, адже в них багато заліза, надлишок якого погано позначається на роботі нирок. Щоб не обтяжувати нирки, можна обмежити вживання кисломолочних сирів і твердого сиру.

Продукти з високим вмістом оцту та гострі страви. Їх бажано або зовсім виключати з раціону, або обмежувати споживання, оскільки при виведенні вони можуть подразнювати сечовивідні шляхи, а також провокувати утворення каменів.

Алкоголь, особливо фальсифікат, є одним з основних ворогів здорових нирок, оскільки безпосередньо руйнує їх клітини і зловживання спиртним може призвести до ниркової недостатності.

Кава, газовані напої також спричиняють ушкодження нирок через надлишок оксалатів, кислот та солей, а мінеральна вода без консультації з лікарем може стати причиною захворювань нирок і збоїв у їхній роботі.

Парникова городина і фрукти можуть спричинити хвороби нирок через надлишковий вміст у них хімікатів і пестицидів, а важкі метали, які надходять із вихлопними газами у своїй переважній більшості є нефротоксичними.

Гриби. Лікарі застерігають, що із грибами потрібно бути обережними, оскільки отруєння цим продуктом може призвести до розвитку гострої ниркової недостатності.

Прянощі та спеції. Стосовно цих продуктів думки різні: одні вважають, що коріандр і кардамон лікують запалення нирок і сечостатевої системи, хоча в більшості випадків спеції виключають із раціону при захворюваннях нирок. Втім і здоровим людям також варто уникати тільки дуже гострих спецій або вживати їх у невеликих кількостях.

Бобові (горох, сочевиця й квасоля). Багато хто вважає, що бобовими можна замінити тваринні білки, проте ці продукти містять речовини, що сприяють утворення конкрементів в нирках, хоча й багато дієтологів рекомендують для людей з захворюваннями нирок вживати саме бобові.

Багато лікарів не радять захоплюватися шпинатом, щавлем і шипшиною через високий вміст оксалатів чи щавлевої кислоти, що може спричинити розвиток сечокам’яної хвороби, а з іншого боку – вони мають сечогінний ефект і багаті вітаміном А.

Що з їжі для нирок.

Свіжа городина і фрукти з підвищеним вмістом вітаміну А: морква, солодкий перець, обліпиха, зелень петрушки, кропу, цибулі і особливо кінза. Володіють сечогінним ефектом – гарбуз, кавун, диня, яблука, сливи. Окрім того, вони є джерелом вітамінів, мікроелементів, фітонцидів, клітковини.

Риба та морепродукти – багаті йодом і жирними кислотами, є джерелом «легкого» білка.

Вода – необхідна для нормальної роботи нирок в об’ємі 2 л на добу. Якщо ж води споживається мало, то нирки змушені її втримувати в організмі, що приводить до набряків.

Загальні рекомендації для здорових нирок.

Не слід переїдати (що корисно не лише для нирок) – краще харчуватися невеликими порціями, але частіше. Велика кількість їжі не встигає повністю переварюватися, що сприяє накопиченню в організмі шлаків.

Не слід захоплюватися різноманітними дієтами, особливо для схуднення – різке схуднення приводить до того, що нирки опускаються, а тривала безсольова дієта порушує їх функцію і може призвести до ниркової недостатності. Модні сучасні білкові дієти також негативно позначаються на роботі цього органу.

Якщо дотримуватися правильного режиму харчування, зайва рідина стане швидко виводитися з організму, а з нею піде й надлишкова вага.

Тривале вживання пересоленої їжі спричинить не лише порушення роботи нирок, але й до появи глибоких зморшок. Замінити сіль можна негострими приправами та свіжою зеленню.

Для очищення нирок (звичайно під контролем лікарів) можна періодично влаштовувати розвантажувальні дні на овочевих і фруктово-ягідних соках (1-3 днів), проте вони мають бути свіжовиготовленими, а не консервованими. Для цього слід обирати баштанні культури (кавун, диню), яблука, моркву, селеру, огірки чи капусту, а також ягоди й зелень.

І на останок слід пам’ятати – ми є те, що ми їмо! Будьмо здорові!

Інформацію підготував к.біол.н.,

доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

 

Корисно знати