• Українська
  • English
Сучасні проблеми вакцинації
Сучасні проблеми вакцинації

Сучасні проблеми вакцинації

Щорічно з 2005 року у квітні за підтримки та координації Європейського регіонального бюро ВОЗ

проводиться Європейський тиждень імунізації (ЄТІ). Взяти участь в Європейському тижні імунізації пропонується всім країнам регіону. Підтримку в здійсненні заходу надають партнерські організації на регіональному та національному рівнях, в тому числі Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Європейський центр з профілактики та контролю хвороб (ECDC).

ЄТІ сприяє популяризації основної ідеї про те, що імунізація кожної людини має найважливіше значення для профілактики захворювань і захисту життя. Девіз заходу “Попередити. Захистити. Прищепити.” чудово доносить цю ідею до жителів регіону.

Мета ЄТІ полягає в збільшенні охоплення вакцинацією шляхом інформування батьків та опікунів, працівників охорони здоров’я, осіб, відповідальних за формування політики та прийняття рішень, і ЗМІ про важливість імунізації.

Саме така увага до проблем імунізації вказує на важливість цих профілактичних заходів в системі охорони здоров’я як окремих країн, так і регіону та усього світу в цілому. Завдяки проведеній за останні 30 років вакцинації країни Європейської спільноти з 2002 року визнані ВОЗ вільними від поліомієліту, рівень захворюваності на кір знизився більш ніж на 90% у порівнянні з попередніми десятиліттями. Світова смертність від кору знизилась на 74% у порівнянні з 2000 роком.

Однак такі успіхи не вказують на те, що боротьбу з інфекційними захворюваннями слід припиняти. Вразливі групи населення присутні у всіх країнах. Парадоксом стало те, що вакцинація, перетворивши окремі інфекційні захворювання на рідкість, призвела до того, що серед батьків і навіть працівників охорони здоров’я сформувалася думка, ніби вакцини більше не потрібні або навіть шкідливі. Ця ідея почала ширитися Інтернетом, ЗМІ і фактично зараз існує достатньо велика група осіб налаштованих негативно щодо вакцинації.

Дійсно існує проблема розробки нових вакцин особливо проти інфекцій, що ще не можуть бути попереджені завдяки імунізації, або удосконалення вже існуючих, але сучасні і навіть майбутні успіхи можуть бути зведені на нівець через відсутність підтримки. Ця підтримка необхідна для попередження повернення і розповсюдження висококонтагіозних інфекцій, що є причиною захворюваності, інвалідності, врешті-решт смерті. Вважається, що кожен рік завдяки вакцинації вдається врятувати 2-3 млн дитячих життів. Водночас біля 1 млн дитячих смертей щорічно через пневмококову та ротавірусну інфекції можна було б запобігти за допомогою вакцинації.

Відповідно до Глобальної стратегії вакцинації планується до 2020 року знизити на 2/3 смертність серед дітей молодше 5 років. Дана мета має бути досягнута стимулюванням наукових досліджень і розробок для наступного покоління більш ефективних та безпечних вакцин і технологій їх виробництва та все більшого поширення заходів імунізації, їх регуляції. Саме тому окрема увага приділяється підвищенню рівня обізнаності громадськості та охоплення вакцинацією. Особлива увага приділяється роботі з уразливими і важкодоступними групами населення.

Власне кожний може долучитися до цієї корисної справи, взявши участь у розробці та розповсюдженні інформаційних матеріалів з відповідними даними про вакцинацію; провести форуми, семінари, прес-релізи, театральні вистави, спортивні змагання, конкурси присвячені вакцинації тощо. Лише спільними зусиллями усіх мешканців планети можна перемогти численні хвороби людства.

Матеріал підготував: доцент кафедри мікробіології та вірусології Сидорчук Леонід Ігорович

Корисно знати