• Українська
  • English
Всесвітній тиждень мозку (Brain Awareness Week)

Всесвітній тиждень мозку (Brain Awareness Week)

Всесвітній тиждень мозку (Brain Awareness Week) традиційно проводиться в середині березня, у 2020 році він триватиме з 16 по 22 березня. Його завдання полягає у розповсюдженні корисних знань про мозок, демонстрації аспектів функціонування центральної нервової системи.
Зазвичай організатори цього заходу проводять науково-популярні демонстрації, лекції, воркшопи, кінопокази для школярів, студентів, науковців тощо.

Проте, враховуючи епідеміологічну ситуацію, що склалася, доречно проведення вказаних заходів в режимі онлайн, а завдання цієї статті полягає у розповсюдженні найбільш цікавих відкриттів щодо функціонування мозку.

Обстеження за допомогою методів нейровізуалізації (візуалізація мозку – це використання різних методів для прямого або непрямого зображення структури, функції або фармакології нервової системи) 324 здорових осіб продемонструвало, що рівень загальних знань людини пов’язаний зі структурною сіткою мозку, яка не залежить від віку та статі. Водночас, так званий рідинний або рухомий інтелект (здатність вирішувати проблему незалежно від попереднього досвіду) прогнозується об’ємом кори головного мозку (зовнішній шар нервової тканини головного мозку людини) у чоловіків та кількістю функціональних зв’язків у жінок.
Mitja D. Back, Editorial: A Brief Wish List for Personality Research, European Journal of Personality, 34, 1, 3-7, 2020.

Відкриття «дзеркальних нейронів», що відбулося в 90-х роках минулого століття при дослідженні вентральної премоторної кори макак і дозволило виявити аналогічні нейрони в зоні Брока та сомато-сенсорній корі людини. Це відкриття пояснює, як грудні діти (ця система формується протягом першого року життя) розуміють дії інших людей (так зване «розуміння наміру»), а також здатність до емпатії. Крім того, дослідження показали, що дзеркальна система взаємодіє з органами зору, чутливою системою та руховими командами, що дозволило запропонувати «терапію дії та спостереження», яка використовується в реабілітації хворих з парезами та паралічами, мовними розладами внаслідок травм та інсультів. Diana Carvalho, Silmar Teixeira, Marina Lucas, Ti-Fei Yuan, Fernanda Chaves, Caroline Peressutti, Sergio Machado, Juliana Bittencourt, Manuel Menéndez- González, Antonio Egidio Nardi, Bruna Velasques, Mauricio Cagy, Roberto Piedade, Pedro Ribeiro, Oscar Arias-Carrión Int Arch Med. 2013; 6: 41. Published online 2013 Oct 17. doi: 10.1186/1755-7682-6-41

Наступне дослідження стосується літніх людей і не тільки, адже спір щодо регенерації клітин мозку у людей похилого віку триває досі. В роботі Lisa Pauwels, Sima Chalavi, and Stephan P. Swinnen Aging and brain plasticity, Aging, 10 (8), 1789-90, 2018 доведено, що моторні та інші навички можуть набуватися в будь-якому віці (звичайно, це відбувається швидше та простіше у молодих людей). Проте, регенерацію клітин мозку можна прискорити, адже ми живемо в еру передових технологій, що спонукає людей всіх вікових категорій відмовитися від сталих звичок і кинути виклик пристосованості та гнучкості мозку.

Інформацію підготувала доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та
медичної психології Васильєва Наталія

Корисно знати