• Українська
  • English
Використання пластику – соціально-екологічна проблема з медичними наслідками

Використання пластику – соціально-екологічна проблема з медичними наслідками

Розвиток технологій та зростання рівня та якості життя вносять свої корективи у навколишнє середовище, й, інколи, хорошими прагненнями одержуємо негативний результат.



 

Одним з таких, дійсно корисних винаходів людства, який значно спростив наш побут та сприяв розвитку технологій, стала розробка та впровадження у широкий вжиток різноманітних полімерів/пластмас.

Пластмаси через дешевизну, міцність, пластичність, довговічність внесли в наше життя значні переваги починаючи від звичних нам побутових речей на кшталт кульків та пляшок до виробів медичного призначення (чого вартують лише одноразові шприци!). Такі успіхи, звісно, мотивували полімерну промисловість, яка на сьогодні стала однією з найдинамічніших та найпродуктивніших галузей у світі.

Можливо, щасливі і натхненні розробники пластмас і не здогадувалися скільки негативу принесе нераціональне використання їх дітища та безвідповідальне ставлення до утилізації пластику.

Всього через кілька десятиліть природа заплакала гіркими сльозами, вкриваючись все більшим і більшим масивом пластиків та продуктів їх деградації та потерпаючи від незворотніх змін екосистеми, починаючи від диспропорції бактерій та завершуючи загрозою вимирання цілих видів тварин. За різними оцінками, лише на поверхні океану знаходиться близько 200 000 частинок мікропластику на квадратний кілометр. Всі ми бачили сумні картини величезних скупчень пластикового сміття посеред Тихого океану, які стають непрошеним раціоном для його жителів, нахабно втручаючись у здоров’я та метаболізм. Уже сьогодні вчені б’ють на сполох по причині загибелі багатьох риб, морських ссавців та морських птахів. Однак, наївно думати, що небезпека стосується лише жителів вод – мікропластик легко поглинається дрібними організмами, які продовжуючи харчовий ланцюг, врешті решт, опиняються на нашому столі і в нашому організмі. І вже екологічна проблема плавно перебігає у соціальну із медичними наслідками.

Медичні аспекти впливу пластику на організм

Оскільки вивчення медичних аспектів впливу пластику на організм людини почалося не так давно, на сьогодні не так й багато доказових робіт, які доводять зв’язок розвитку патології власне і тільки з негативним впливом пластику. Проте, на допомогу приходить постраждала від наших втручань природа – показано зниження репродуктивної здатності, розвиток нехарактерних захворювань, зокрема ряду пухлин, скорочення тривалості життя для цілого ряду представників тваринного світу. І деякі з них екстраполюються на людину та підтверджуються клінічними спостереженнями –  нещодавно опубліковані роботи, які називають пластик фактором ризику розвитку проблем репродуктивної системи людини. Як виявилося, ряд продуктів деградації пластику належать до ксенобіотиків із гормоноподібними властивостями, які імітують дію естрогену, перешкоджаючи діяльності ендокринної системи, вражаючи залози, відповідальні за метаболізм, сексуальну функцію та сон.

Зокрема, у чоловіків пластик спричиняє зниження активності сперматогенезу, ознаки демаскулінізації та фемінізації. З’явилися доволі переконливі дані про зв’язок проблем  розвитку плоду із надмірним контактом із продуктами деградації пластику у вагітних. Не менш негативну роль чинить пластик і на імунну систему – вступаючи у різноманітні, поки достеменно не з’ясовані, зв’язки із власними білками організму, мікропластик стає важливою причиною алергізації та порушення функціонування імунної системи. Зокрема, спостерігаються явища імунного запалення у відповідь на використання, здавалось б, інтактних полімерних речовин, які використовуються у вигляді ендопротезів, тощо.

Наукові відомості про шкоду пластику на здоров’я людини, якими ми володіємо нині, є лише вершиною айсбергу, про дійсні розміри якого нам лише доведеться дізнатись, однак сьогодні всі вчені одностайні, що розміри цього «айсбергу» співвідносні із розмірами всім відомих картинок екологічної катастрофи Тихого океану. І лише від нас, від нашої свідомості, поваги та любові до нашої Землі залежатиме наша екологія та наше майбутнє.

Матеріал підготувала: Галина Коваль, професорка кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології

Корисно знати