• Українська
  • English
Користь і шкода жувальної гумки
Користь і шкода жувальної гумки

Користь і шкода жувальної гумки

ДУМКА ФАХІВЦЯ. З реклами ми чуємо багато про корисні властивості жувальних гумок – зміцнення зубної емалі, усунення запаху з порожнини рота, відновлення у роті кислотно-лужного балансу та запобігання утворення зубного каменю. Насправді, це не так.

До складу більшості жувальних гумок входить цукор або глюкоза, внаслідок чого порожнина рота перетворюється на середовище для бурхливого розмноження бактерій. А якщо ж використовуються замінники цукру, то виникає інша проблема – при тривалому вживанні вони приносять шкоду нашому здоров’ю. А компоненти на букву Е самі можуть викликати стоматологічні та інші захворювання (Е-320, Е-322, Е-414, Е-422 тощо). Дітям до 3 років взагалі не можна давати жувальні гумки.

Користь жувальна гумка приносить лише перші 5-10 хвилин після їжі, так як вона сприяє виділенню шлункового соку, покращує травлення і частково очищає порожнину рота від залишків їжі. Жувальна гумка підтримує рот вологим, стимулює слиновиділення, чим компенсує негативний вплив кислоти на емаль зубів після їжі. Паралельно зуби очищаються механічним “прикріпленням” залишків їжі до гумки. Вони просто липнуть до неї, адже саме такі залишки є однією з основних причин виникнення карієсу, внаслідок чого відбувається руйнування тканин зуба.

Проте постійне жування гумки перетворюється, як правило, в шкідливу звичку, воно може викликати ряд захворювань. При потраплянні жувальної гумки до порожнини рота організм через смакові якості сприймає її як їжу і починає виділяти речовини, які сприяють травленню, хоч і немає що перетравлювати. Здоровий організм з цим впорається, хоча не виключено, що без наслідків, а ось при виразковій хворобі чи гастриті жувальна гумка дуже шкідлива і протипоказана.

Чи варто давати жувальну гумку дітям?

Особливо обережними потрібно бути у виборі жувальної гумки для наших дітей, щоб не заподіяти їм шкоду. На дитячі зуби особливо сильний негативний вплив робить цукор. Було б корисно, щоб жувальна гумка, яку ми купуємо дітям, не містила цукру і була збагачена фтором та ксилітом. Саме ксиліт ефективно перешкоджає утворенню зубного нальоту й карієсу. Його користь для зубів важко переоцінити.

Важливо пам’ятати, що замінити собою чищення зубів щіткою і пастою не може жодна жувальна гумка – її користь і шкода може викликати суперечки, але безперечним  факт – чистити зуби необхідно в будь-якому випадку.

День народження жувальної гумки та трохи історії…

23 вересня 1848 р. вважається днем народження жувальної гумки. І завдячуємо ми американцю Джону Куртісу, який у себе вдома зробив першу жувальну гумку. Американцеві прийшла в голову ідея відкрити промислове виробництво жувальної гумки із соснової смоли. Пізніше Куртіс став додавати в свої вироби парафінові ароматизатори. Поступово їх виробництво розширювалося, але продажі були низькими через наявність в жуйках домішок, які важко було видалити зі смоли.

Найперша жувальна гумка датується 7-2 ст. до н.е. Вона була знайдена під час розкопок у Північній Європі та представляла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці племені Майя близько тисячі років тому для очищення зубів й свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла. У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. Цю звичку перейняли у них білі поселенці і створили свій варіант жувальної гумки – зі смоли хвойних дерев і бджолиного воску.

Нове життя жувальна гумка (уже на основі каучуку, а не соснової смоли) отримала в 1869 році, завдяки винахідникові Томасу Адамсу. Людям винахід сподобався, що і дало поштовх до початку серійного виробництва жувальної гумки. У 1871 році Адамс винайшов і запатентував машину для її автоматичного виробництва, і тоді ж він придумав додавати екстракт лакриці для поліпшення її смаку і збільшення продажів. Так і до сьогодні фірми-виробники удосконалюють смакові властивості жувальних гумок.

Так корисно чи ні?..

Висновок звідси тільки один – від використання жувальної гумки більше шкоди, ніж користі. Отже, перевагами є те, що жувальна гумка очищує зуби від залишків їжі, карбамід та гідрокарбонат натрію, що містяться у багатьох жуйках, нейтралізують кислоту й підтримують нормальний кислотно-лужний баланс у роті. Жування гумки одразу після прийому їжі сприяє травленню, оскільки провокує виділення додаткового шлункового соку. А замінники цукру – сорбітол і ксилітол – активно борються з мікроорганізмами, які розмножуються в зубному нальоті, а також нейтралізують дію кислоти, яка руйнує зубну емаль.

Щодо недоліків, то жувальна гумка натщесерце провокує непотрібне виділення шлункового соку. Якщо після цього не поїсти – виникає подразнення слизової шлунка. Особливо неприємні наслідки очікують на людей, хворих на гастрит або виразкову хворобу.

Підсолоджувач фенілаланін, який міститься у багатьох жуйках, може спричинити порушення гормонального балансу та збої в роботі нервової системи. До групи ризику належать діти, вагітні жінки, а також люди зі світлим волоссям та очима – в їхньому організмі недостатньо ферменту, здатного розщеплювати цей підсолоджувач.

Також нерідко жувальна гумка викликає побічні ефекти, пов’язані з механічним впливом на організм людини. Вона стає причиною руйнування пломб, викликає надмірний розвиток жувальних м’язів, провокує аерофагію (заковтування повітря). Якщо ж проковтнути саму гумку, це може стати причиною непрохідності стравоходу чи кишківника. Деякі компоненти жувальної гумки можуть викликати негативні наслідки при індивідуальному несприйнятті. Наприклад, замінник цукру сорбітол може стати причиною проносу, метеоризму, болю в животі, деякі ароматизатори – виразок у ротовій порожнині, ментол – алергічної кропивниці.

Отже, ми підвели підсумки про користь та негативний вплив жувальної гумки на організм, і тепер вибір залишається за вами.

Матеріал підготували: доцент Володимир Струк, завідувач кафедри терапевтичної стоматології та Маріанна Остафійчук, асистент кафедри

Корисно знати