До Дня Науки на каедрі гігієни та екології 30.04.2025p. в рамках засідання студентського наукового гуртка кафедри “Профілактична медицина” було проведено пізнавальний захід на тему: “Актуальні питання гігієни харчування, дієтології та нутриціології” для студентів 3-го курсу медичного факультету спеціальності “Медицина”.
Розпочав захід завідувач кафедри, професор Тарас Кметь, який наголосив на актуальності теми пізнавального заходу, необхідності розуміння студентами окремих аспектів гігієни харчування, ознайомив присутніх із сучасними нормативними документами у цій сфері та застосуванням індивідуальних дозиметрів з метою визначення радіоактивного забруднення харчових продуктів.
Керівник студентського наукового гуртка кафедри, доцент Оксана Кушнір нагадала присутнім основні принципи «Тарілки здорового харчування» (концепція збалансованого харчування, запропонована Гарвардською школою громадського здоров’я) та розповіла про систему ISO 22000 управління безпекою харчових продуктів як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію (НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points).
Студенти представили цікаві доповіді. Настасія Григоряк представила презентацію «Мальнутриція: її основні причини, групи ризику, профілактика», в якій розповіла про актуальність проблеми мальнутриції в світі та в Україні під час повномасштабної військової агресії, зокрема. Артем Головань представив увазі присутніх доповідь «Актуальні аспекти спортивного харчування», у якій наголосив про можливі ризики необгрунтованого споживання дієтичних добавок під час тренувань та на необхідності використання лише якісних сертифікованих добавок після попередньої консультації з фахівцем (лікарем-дієтологом, лікарем-реабілітологом, лікарем спортивної медицини). Володимир Ленчинський розповів про біохакінг як мультидисциплінарний підхід до промоції здоров’я, ризики використання окремих методів біохакінгу та можливі перспективи його подальшого розвитку. Тетяна Шершун представила презентацію «Приховані цукри у продуктах харчування», в якій розповіла про те, на що варто звертати увагу, читаючи етикетки харчових продуктів, під якими назвами приховуються прості вуглеводи та як вони впливають на здоров’я.
На практичній частині пізнавального заходу під контролем доцента Тамари Грачової були проведені практикуми «Читаємо етикетки» та «Визначення вмісту нітратів у фруктах та овочах за допомогою приладу «Creentest», після чого усі бажаючі мали змогу спробувати себе в ролі експертів.
Організатор заходу: керівник студентського наукового гуртка кафедри
Профілактична медицина доцент Оксана Кушнір