• Українська
  • English
День рідної мови

День рідної мови

Відзначення Дня рідної мови у школах, коледжах, вишах уже стало традицією. Та, напевне, чи не найяскравіше це свято відбувається у стінах одного з найбільших та найпрестижніших вищих навчальних закладів не тільки Буковини, а й України – Буковинському державному медичному університеті.

Цей заклад – справді колиска студентів різних національностей. По-перше, у медуніверситеті навчаються представники різних регіонів України – Закарпаття, Рівненщини, Поділля, Кіровоградщини, Вінниччини, Полісся, які презентують особливості угорської, російської мови, діалектів української мови. По-друге, Буковина – багатонаціональний край, саме тому студенти представляли свої рідні мови – румунську, польську, іврит.

Цьогоріч свято відзначали в онлайн режимі, проте від цього воно не стало менш цікавим і вагомим. Кафедрою суспільних наук та українознавства організовано й проведено низку заходів, зокрема літературно-мистецькі читання: «Нації вмирають не від інфаркту…» (організатор доц. Шутак Л.Б). Захід на тему «Рідна мова – основа культурного розмаїття світу» (організатори доц. Шутак Л. Б., викл. Георгіце І. І.,викл. Бабух Н. В.).

Вітчизняні студенти читали поезію українською, російською, румунською, польською, англійською, німецькою мовами (це студенти медичних факультетів 1,2,4). Студенти – громадяни інших держав, перебуваючи в Україні, щиро бережуть і пам’ятають традиції свого роду й народу. Кожен з них прагне репрезентувати історію та розвиток своєї мови, зокрема хінді (та її наріччя), арабської, польської, французької, діалекти Гани й Нігерії. Студенти – іноземні громадяни декламували українською Т.Шевченка, Ліну Костенко, читали поезію авторів своїх народів.

Саме завдяки мові студенти, незалежно від національності, адаптуються в нових для них умовах й успішно здобувають фах лікаря в стінах університету.

Свято було цікавим і зворушливим, адже мова – це космос, який складається з окремих галактик – мов національних, народних, племінних. У цьому контексті особливо актуальними стають крилаті вислови про мову: «Рідна мова – то мова колискова, мова роду й народу». Але разом з тим доречною є фраза «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина».

 

 

21 лютого – Міжнародний день рідної мови.

Про «підтримку мовного і культурного різноманіття і багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

Студенти І курсу медичних факультетів №1 (1 група), №2 (8 і 12 групи) – спеціальність «Медицина», та №4 (3 група) – спеціальність «Медична психологія», щиросердно вітають зі святом усіх, хто любить і шанує рідну мову, хто вважає її найдорожчим духовним скарбом.

Упродовж робочого тижня студенти зазначених груп узяли активну участь у літературно-мистецькій композиції «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави» (в офлайн та онлайн форматах) – (організаторка – доцентка кафедри суспільних наук та українознавства Алла Ткач).

Студенти розповіли про історію свята, професійно декламували поезію українською, англійською, молдавською та вірменською мовами. Безперечно, акцент було зроблено на вшануванні української мови, яка є особливим діамантом у калейдоскопі світових мов. Звучали українські пісні («Червона рута», «Україна»), згадувались світочі української мови (Г. Сковорода, І. Котляревський, Т. Шевченко, І. Франко, Леся Українка, В. Сухомлинський, Ліна Костенко та ін.), цитувалась народна творчість. Цікавим і повчальним було розв’язування кросворда, де студенти продемонстрували свої знання про історію, багатство, красу української мови. Підготовлено яскраві й змістовні презентаційні матеріали.

Учасники заходу нагадали, що визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня, вона віддзеркалює менталітет і звичаї народу, є інтелектуальним і духовним результатом кількатисячної еволюції етносу.

Отож нехай материнське слово буде для нас джерелом життя і надійним оберегом! Не з примусу, не «для годиться», а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови, працюймо для неї, вивчаймо, поширюймо, дбаймо про престиж серед інших мов світу!

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати