• Українська
  • English
Медична сестра – це стан душі

Медична сестра – це стан душі

12 травня відзначається Всесвітній День медичної сестри, який започаткувала британська реформаторка сестринської справи, засновниця першої школи медичних сестер, письменниця, феміністка, громадська діячка Флоренс Найтінгейл.

Від імені ректорату БДМУ щиро вітаємо медичних сестер з професійним святом, дякуємо за Вашу дуже важливу і потрібну працю. Бажаємо здоров’я, успіхів, сил і гарного настрою. Перемоги всім нам і мирного майбуття.

З нагоди даного свята, в бібліотеці БДМУ провели інформаційну годину, в якій взяли участь: співробітники бібліотеки Світлана Тулевська та Ірина Кухлій; к.біол.н., доцент Світлана Семененко, головний куратор медичного факультету №4; доктор філософії, асистент Надія Черней, куратор 1 курсу, 1 групи, спеціальність «Медсестринство», ОКР – бакалавр та студенти названої групи.

Співробітники бібліотеки Світлана Тулевська та Ірина Кухлій підготували презентацію «Медсестра – це стан душі», під час якої розповіли про історію зародження свята, видатних особистостей, які стояли біля витоків зародження медсестринства у світі.

Окремо було висвітлено питання історії розвитку медсестринства в Україні. Від Окуневської, яка стала першим лікарем в Західній Україні, створила школу акушерів-гінекологів, опрацювала методику навчання середнього медичного персоналу, вперше в Західній Україні організувала курси для сестер милосердя та курси для акушерок. До сьогодення, коли від початку російсько-української війни 2022 року медсестри врятували і рятують сотні життів.

 

Студентам було запропоновано до перегляду спеціалізовану літературу, що демонструвалася на виставках, присвячених Всесвітньому Дню медичної сестри.

Світлана Семененко привітала майбутніх спеціалістів сестринської справи з їхнім професійним святом та презентувала їм доповідь про розвиток медсестринства в Європі, під час якої ознайомила присутніх з цікавими фактами біографії видатних корифеїв медсестринства Флоренс Найтінгейл та Мати Терези.

Надія Черней ознайомила студентів з вагомою роллю медичної сестри в практичній діяльності та наголосила на тому, що медичний спеціаліст середньої ланки має володіти сучасними професійними знаннями та навичками, користуватись сучасною медичною апаратурою, вміти комунікувати з лікарем та пацієнтом.

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

Міжнародний день медичних сестер

щорічно відзначається у всьому світі 12 травня – у річницю народження Флоренс Найтінгейл – і проводиться під керівництвом Міжнародної ради медичних сестер,  щоб привернути увагу до важливої ролі медичних сестер у суспільстві і до умов їхньої праці.  Зосередження уваги на «світлішому» майбутньому сестринської справи та на тому, як ця професія може допомогти покращити глобальне здоров’я для всіх, буде в центрі цьогорічного Міжнародного дня медичної сестри. Щороку до Міжнародного дня медичної сестри присвячується інша тема а у 2023 році Міжнародна рада медичних сестер оголосила тему: «Наші медсестри. Наше майбутнє».

Професія медсестер підтримується та пропагується Американською асоціацією медсестер яка підтримує та заохочує програми визнання Національного тижня медсестер, який починається 6 травня і закінчується 12 травня, у день народження Флоренс Найтінгейл. З 1998 року 8 травня було оголошено Національним днем студентської медсестри, який відзначається щорічно. А з 2003 року Національний день шкільної медсестри відзначається щороку в середу в рамках Національного тижня  медсестер (6-12 травня).

12 травня на кафедрі догляду за хворими та вищої медсестринської освіти проведено круглий стіл для студентів фахового коледжу БДМУ на тему «Наше майбутнє – в руках медсестри»

Участь у круглому столі прийняли: декан медичного факультету №4, д.мед.н. проф. Сорокман Таміла Василівна; заступник генерального директора з медсестринтсва КНП «Міська дитяча клінічна лікарня», «Заслужений працівник охорони здоров’я України» Данилюк Валентина Василівна; завідувач кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти, проф. Плеш Ігор Антонович, доц. Борейко Лілія Дмитрівна, доктор філософії спеціальності 223 «Медсестринство» Бачу Марина Іллівна, здобувач кафедри Григорець Діана Корнеліївна, викладач кафедри Антонюк-Штефаніка Леся Олександрівна та студенти 1, 2, 3 курсу на базі повної загальної освіти та 2 курсу на базі загальної середньої освіти.

Захід розпочався із короткої змістовної вступної промови модератора Д.К. Григорець, в якій оголошується тема і контекст бажаного обговорення  питань дискусійного характеру: Чому ми відзначаємо міжнародний день медичних сестер? Факти про Флоренс Найтінгейл. Цікаві факти про медсестринський догляд. Дефіцит медсестер – «глобальна надзвичайна ситуація».   

Зі вступним словом та привітанням виступила Т.В. Сорокман, наголосила на розширенні можливостей для якісного і доступного навчання та на створення умов для безперервного професійного розвитку для медичних сестер відповідно до нових стандартів медсестринської освіти. Акцентувала увагу, що в умовах пандемії та війни кадровий дефіцит медичних сестер відчутний особливо гостро.

В.В. Данилюк виступила зі словами, що значення професії і роль медичної сестри у житті лікувального закладу важко переоцінити, складна і багатогранна вона поєднує у собі надзвичайну відповідальність та високий професіоналізм, чуйність до пацієнтів і вимоги до ділових якостей практично на кожному робочому місці залишаючись при цьому ледве помітною, але вкрай значущою.

І.А. Плеш акцентував увагу на актуальність даного заходу  та  розуміння історичних передумов розвитку медсестринства, якості, важливі для спілкування медичної сестри з пацієнтом.

Л.Д. Борейко звернула увагу на важливу роль медичних сестер  та розвиток медсестринства в Україні.

М.І. Бачу привітала учасників заходу та побажала мирного неба, перемоги та плідної праці.

Зустріч продовжилась виступали з доповідями студентів 1 курсу 1 групи на базі повної загальної освіти  про знакову постать медсестринства в світі – Флоренс Найтінгейл: життя та діяльність.

Під кінець зустрічі обговорювались важливі питання дефіциту медсестер у всьому світі, в тому числі в країнах, які надають медсестер для міжнародного найму, через пандемію COVID-19, що  спричинило глобальну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я відповідно до останнього звіту Міжнародної ради медичних сестер. За даними ВООЗ, у 2020 році у світі було 27,9 мільйона медсестер, що становило майже 60% медичних професій і найбільшу професійну групу в секторі охорони здоров’я. Однак, за оцінками, у всьому світі не вистачає до 13 мільйонів медсестер.

Професія медичної сестри в теперішніх умовах має бути  сильною, гнучкою та інноваційною, щоб задовольняти мінливі потреби людей у сфері охорони здоров’я та оптимізувати їх здоров’я.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати