На кафедрі гігієни та екології 26.10.23 відбулося планове засідання СНТ “Health promotion and Disease prevention”, в якому брали участь студенти 3 курсу медичного факультету №3 спеціальності “Медицина” під керівництвом ст.викл. кафедри Кушнір О.В.
Під час засідання було проведено круглий стіл на тему: «Nutrition as a factor of health improvement and disease prevention». Розпочала засідання керівник СНГ кафедри “Health promotion and Disease prevention”, к.мед.н., ст.викладач Кушнір Оксана Василівна, яка поінформувала студентів про стурбованість світової медичної спільноти зростанням поширеності хронічних неінфекційних захворювань, розповіла про основні тенденції у харчуванні сучасного суспільства та їх вплив на розвиток метаболічних порушень.
Разом зі судентами обговорили чинники ризику, що призводять до зростання розповсюдженості найбільш розповсюджених «хвороб цивілізації»: ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ожиріння, діабету ІІ типу та можливості їх аліментарної пофілактики.
Студентка 3 курсу 41 групи Басант Крітіка представила цікаву доповідь на тему: «Nutritional management of the chronic stress», яка викликала жваву дискусію в аудиторії щодо основних причин хронічного стресу серед студентської молоді, змін харчової поведінки під впливом стресу та аліментарних чинників, що впливають на психоемоційний стан.
На практичній частині засідання під контролем керівника СНТ ст.викл. Кушнір О.В. та доц. Фундюр Н.М. були проведені наступні практикуми:
- санітарна-гігієнічна експертиза молока з виявленням ознак фальсифікації у різних пробах продукту;
- визначення вмісту нітратів у фруктах та овочах за допомогою приладу Creentest;
- діагностика ознак гіповітамінозу С за допомогою манометра Матусіса (приладу Нестерова).
Заверщили засідання проведенням інтерактивної гри на закріплення знань щодо основних проявів гіповітамінозних станів та харчових отруєнь.