• Українська
  • English
Психічне здоров’я, його основні ознаки
його основні ознаки

Психічне здоров’я, його основні ознаки

Значення здоров’я в житті кожної людини та суспільства набуває сьогодні все більшої ваги.

Проблематика його в сучасному суспільстві розглядається в контексті стану навколишнього середовища, соціально-економічного статусу, умов праці та побуту, способу життя.

Сьогодні ми не будемо розглядати жодних психічних патологій, в полі нашої уваги буде людина, яка вважається здоровою, але, тим не менше, досить часто страждає від стресів і негативних емоцій.

«Здоров’я є умовою гармонійного розвитку людини і в той самий час показником рівня соціально-економічного розвитку суспільства.» О. М. Анохін

Психологічно здорова людина – це перш за все людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і така, що пізнає себе і навколишній світ не лише розумом, але і відчуттями, інтуїцією. Вона повністю приймає саму себе і при цьому визнає цінність і унікальність людей, що оточують її. Така людина покладає відповідальність за своє життя перш за все на саму себе і отримує уроки з несприятливих ситуацій. Її життя наповнене сенсом, хоча вона не завжди формулює його для себе. Вона знаходиться в постійному розвитку і, звичайно, сприяє розвитку інших людей. Її життєва дорога може бути не зовсім легкою, а інколи досить важкою, але вона адаптується до умов життя, що швидко змінюються. І що важливе – вміє знаходитися в ситуації невизначеності, довіряючи тому, що буде з нею завтра. Таким чином, можна сказати, що «ключовим» словом для опису психологічного здоров’я є слово «гармонія», або «баланс». І перш за все це гармонія між різними складовими самої людини: емоційними і інтелектуальними, тілесними і психічними тощо.

Оскільки кінцевим підсумком високорозвиненої особи є психологічне благополуччя, тому для комплексного розвитку потрібно знати основні складові психічного здоров’я і благополуччя. Їх усього шість.

1. Першою і найважливішою складовою є прийняття себе як людини, гідного поваги. Це центральний ознака ментального здоров’я людини.

2. Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірчі відносини з іншими. Люди з такими якостями мають вищий потенціал до любові і дружнім відносинам.

3. Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку оточуючих. Це здатність, завдяки якій людина може не дотримуватися колективних вірувань, забобонів і страхів.

4. Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає його психологічним умовам життя.

5. Наявність мети в житті – упевненість в наявності мети і сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення цієї мети.

6. Самовдосконалення – мало досягти тих характеристик, які були описані вище, важливо розвивати власний потенціал. Тобто повинна бути потреба реалізації себе і власних здібностей. Важливим аспектом ставлення до себе, як до особистості, здатної до самовдосконалення, є також відкритість новому досвіду.

За великим рахунком, психічне здоров’я залежить від стану нашого тіла, психіки і соціального оточення.

Будьте завжди в гарному настрої. Посмішка, сміх це також показники здоров’я, стабільності, успіху в житті і в бізнесі. З ними легше подолати неприємності.

А тепер перевірте, чи є у вас почуття гумору.

На кожне питання тесту на почуття гумору відповідайте «так» або «ні».

1. Чи Любите ви сміятися?

2. Чи вмієте ви з гумором виходити з неприємних ситуацій?

3. Чи згодні ви з думкою, що шлюб сама смішна річ на світі?

4. Смієтеся ви наодинці з самим собою, коли читаєте або дивіться по телевізору що-небудь смішне?

5. Якщо ви помітили, що вас обманюють, чи можете ви не показати вигляду?

6. Розповідають ваші рідні, друзі анекдоти, веселі історії?

7. Якщо ви перебуваєте в компанії, то хочете виглядати самим дотепним, бути в центрі уваги?

8. Коли ви в поганому настрої, не дратує вас сміх оточуючих?

9. З усіх жанрів кіно Ви обираєте комедію?

10. Вважаєте ви себе людиною з почуттям гумору?

Якщо ви відповіли “так» на 6 і більше питань, то з почуттям гумору у вас усе в порядку. І це, безумовно, допомагає вам навіть у найважчі моменти.

Якщо ж у вас 5 відповідей «так», то ви, мабуть, занадто серйозно, а можливо, навіть песимістично дивитесь на життя. Може, не варто приймати проблеми, , неприємні несподіванки так близько до серця? Насправді мало що в житті варте важких переживань. Тому більше посміхайтеся! Здоров’я Вам!

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психологіїA ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри Ротар С.С.

Корисно знати