• Українська
  • English
Щирий сміх продовжує життя!
Щирий сміх продовжує життя!

Щирий сміх продовжує життя!

Ще Гіппократом було  сказано, що сміх має позитивні лікувальні властивості.

Ця теорія давно цікавила вчених всього світу. Врешті, було доведено, що Так! Сміх продовжує життя. Адже, давайте розберемося, що відбувається під час того, як людина  сміється. Під час сміху у людини працює приблизно 80 м’язів тіла:  рухаються плечі, напружується прес, покращується травлення, вібрує діафрагма, і, як наслідок, поліпшується дихання і серцебиття, підвищується рівень кисню  в крові, клітини  мозку отримують більшу кількість кисню, що сприяє  усуненню втоми і виробленню  ендорфіну –  гормону щастя і радості. Дія ендорфіну дуже позитивна: покращується самопочуття і підвищується імунітет. Більше того, під час сміху тіло людини розслабляється, і 5 хвилин  веселощів прирівнюють до 40 хвилин відпочинку.

Крім того, сміх є чудовим масажером для обличчя: він тонізує м’язи, відбувається приплив крові, покращується колір обличчя і зберігається молодість  шкіри. Цікаво, що для посмішки задіюється 17 лицевих  м’язів, а для похмурого виразу – 43. Тому, шановні жіночки, смійтеся – це дійсно робить вас гарнішими!

Вчені серйозно почали вивчати питання сміху, сьогодні існує наука про сміх – глотологія. На початку 70 – х років американським журналістом була заснована сміхотерапія. Зараз виділяють три її напрямки:

– класичний – проведення психологом спеціальних занять зі сміху;

– медична клоунада – вистава, яку медпрацівник розігрує перед пацієнтом ( використовується переважно в дитячих лікувально –  профілактичних установах);

– йога – вчить людину різних видів сміху, сміятися природньо і легко.

Є думка, що сміхотерапія має на організм дію схоже за принципом із заняттям фітнесом. Звичайно, м’язи сміхом не “накачаєш”, але от за принципом дії на серцевий м’яз – це практично теж саме. Справа в тому, що коли ми сміємося, серцебиття частішає, що сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Так що, хвилина сміху по дії прирівнюється до 25-ти хвилинах занять аеробікою. Іншими словами, якщо вам протипоказані фізичні навантаження – смійтеся.

Якщо розглядати сміх, з точки зору “лікарського препарату”, то можна сказати, що сміх може здобути на організм відновлювальний і, навіть, омолоджуючий ефект. Включається деякий природний механізм, спрямований на самозцілення, людина позбавляється від гнітючих його переживань і почуття тривоги і страху, і починає дивитися на життя більш позитивно. На сеансах сміхотерапії людина розслабляється, позбавляючись від напруги, при чому не тільки в психологічному плані, а й фізично.

Було відмічено, що люди, які мають здорову посмішку сміються частіше. Для підтримання здоров’я ваших зубів та ясен окрім щоденних заходів гігієни (чищення зубів та язика два рази на день, користування ополіскувачами, флосами і т.п.) необхідно регулярно відвідувати лікаря-стоматолога двічі на рік, проходити процедуру професійної гігієни та вчасної санації ротової порожнини. Сучасна стоматологія надає цілий спектр методик, що дозволяють досягнути чудового естетичного ефекту при самих різноманітних дефектах – зміні кольору та форми зубів, наявності діастем та трем, потемнінні старих пломб та багатьох інших. Гарна естетична посмішка в сучасних умовах є не тільки показником здоров’я, але й ознакою впевненості в собі, вільного спілкування та успішності. Посмішка – це символ щастя.  А гарна посмішка – запорука частого сміху. Стоматологи рекомендують – будьте щасливими та посміхайтеся частіше!

Матеріал підготувала: асистент кафедри терапевтичної стоматології Кільмухаметова Юлія Хафізівна

Корисно знати