• Українська
  • English
Тютюнопаління та профілактика захворювань внутрішніх органів

Тютюнопаління та профілактика захворювань внутрішніх органів

Тютюнопаління є однією з найбільших загроз для здоров’я людини, оскільки воно може спричинити різні захворювання внутрішніх органів. Куріння викликає захворювання серцево-судинної системи, легенів, органів травлення та інших органів організму.

Нікотин – алкалоїд піридинового ряду. Нікотин має здатність знеболення, але воно є слабким та діє всього 18 хвилин після викурення сигарети.Коли ви палите, у ваш організм потрапляє не лише нікотин.  З димом до нашого організму потрапляє велика кількість сполук (близько 7000), частина з них є токсичними, а деякі здатні викликати онкозахворювання.

До складу тютюнового диму входять: аміак, смоли, азот, солі важких металів, залишкові речовини, що виникли при згорянні, а час виведення надлишків період від кількох годин до кількох днів.Нікотин можна вживати різними способами: куріння тютюну, вживання жуйки з нікотином, нікотинові пластирі, електронні цигарки, вживання нікотинових сиропів або розчинів.

Куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Негативний вплив тютюну на здоров’я людини величезний. По-перше, більшість курців мало або взагалі не знають про токсичну небезпеку та вплив тютюну. По-друге, в перші роки куріння він не усвідомлює, що курить занадто багато. Отруєння відбувається приховано і непомітно. По-третє, виникає фізична та психологічна залежність від тютюну. Через роки, коли хвороба розвивається, багато курців намагаються кинути палити, але не можуть.

 

Куріння викликає різні захворювання, такі як:

– хвороби дихальних шляхів та астма;

– онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку;

– коронарну хворобу серця, інфаркти та інсульти;

– остеопорози;

– катаракту та сліпоту;

– парадонтози;

– захворювання судин, аневризма аорти;

– безпліддя, імпотенція.

Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб.

 

 

Для профілактики внутрішніх захворювань, пов’язаних з курінням, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Кинути палити. Це найважливіша порада. Навіть якщо ви не палите багато, всі шкідливі звички можуть завдати шкоди вашому здоров’ю.
  2. Ведіть здоровий спосіб життя. Це означає здорове харчування, регулярні фізичні вправи, достатній сон і уникання стресу.

3.Періодичні медичні огляди. Регулярні медичні огляди допоможуть вчасно виявити можливі захворювання внутрішніх органів у ранній стадії.

4.Уникати дії вторинного диму. Вторинний дим виникає, коли ви знаходитесь в одному приміщенні з курцем. Це може мати такий же негативний вплив на ваше здоров’я, як і пряме куріння.

5.Дотримуватися інших рекомендацій лікарів. Якщо ви маєте певні захворювання внутрішніх органів, ваш лікар може рекомендувати конкретні заходи для профілактики.

 

Немає сумніву в тому, що найкраща профілактика раку – відмова від вживання тютюну та нікотину. Вже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується.

Тому ніколи не пізно кинути курити!

Підготували: доцент кафедри внутрішньої медицини Квасницька Ольга Борисівна,

Студентка 4 курсу медичного факультету №2 Шеляг Вікторія Олександрівна

 

Корисно знати