• Українська
  • English
Вірусний гепатит
Вірусний гепатит

Вірусний гепатит

ПРОФІЛАКТИЧНА РОБОТА. 19 травня кожного року світ відзначає Міжнародний День обізнаності населення про вірусний гепатит.

Вірусний гепатит став головним викликом національній охороні здоров’я: у найближчі 10 років кількість хворих на цироз печінки вірусної етіології збільшиться на 60%, на рак печінки – на 68%, смертність від гепатиту С зросте у 3 рази. Згідно з даними ВООЗ, це захворювання щорічно є безпосередньою причиною 530 700 випадків смерті. З інших інформаційних джерел – кожен 12 житель планети інфікований вірусом гепатиту від А до TTV (A, B, C, D, E, F, G, Sen, TTV). У кожного третього пацієнта із захворюванням печінки – гепатит вірусної етіології,”– озвучує сумну статистику професор Оксана Хухліна, завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ.

За оціночними даними експертів ВООЗ в Україні вірусом гепатиту С інфіковано від 5 до 10% населення, п’ята частина з яких – хворі на хронічний вірусний гепатит С. Водночас, внаслідок майже безсимптомного перебігу вірусного гепатиту С – 90% осіб не здогадуються про “міну сповільненої дії” в їх організмі, не обстежуються і не зареєстровані, а досі невизнана епідемія вірусного гепатиту С в Україна набирає оберти. Вірус гепатиту С має в 100 разів вищу інфекційну активність, ніж ВІЛ, що зумовлює швидші темпи його поширення.

Захворювання на вірусний гепатит С небезпечне тому, що у 50% хворих через 5-7-років гепатит переходить у цироз печінки, і істотно зростає ризик розвитку раку печінки (60-70%) та підшлункової залози (25-30%), смертність від яких знаходиться на найвищому рівні.

Шляхи інфікування вірусом гепатиту С:

парентеральний (через кров) (60%);

статевий (гомо- та гетеросексуальні контакти без використання індивідуальних засобів захисту) (38%);

вертикальний (від матері до плода) (2%).

Вірусні гепатити В та С – виліковні хвороби, якщо розпочати лікування вчасно – до переходу у цироз печінки.

Симптоми. Усім особам, яких турбують такі симптоми, як відчуття дискомфорту чи біль у правій підреберній ділянці, гіркота в роті, здуття живота, в яких за останні 15 років був хоча б один випадок хірургічного втручання, урологічних, гінекологічних чи стоматологічних маніпуляцій, виконання в салонах татуажу, пірсингу, манікюру чи гоління з пошкодженням цілісності шкіри та слизових оболонок, повторне використання нестерильних голок для ін’єкцій, чужих лез для гоління, переливання крові, слід пройти розширене щорічне диспансерне обстеження. Дане обстеження включає: загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові з дослідженням функціональних проб печінки, сироваткових маркерів вірусів гепатиту В та С, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини (печінки, селезінки, підшлункової залози, жовчного міхура та нирок) із обов’язковою консультацією гастроентеролога.

Лікування. Основою лікування хворих на вірусний гепатит С є комбінована противірусна терапія ?-інтерфероном та рибавірином. Критеріями ефективності лікування є поліпшення самопочуття, нормалізація показників печінкових проб та розмірів печінки, зникнення сироваткових маркерів реплікації вірусу.

Профілактика. Профілактика інфікування вірусних гепатитів С можлива шляхом дотримання правил особистої гігієни: не використовувати чужі, ймовірно інфіковані, леза для гоління, зубні щітки, манікюрні набори; голки та інструментарій для інвазивних маніпуляцій багаторазового використання без відповідної стерилізації (30 хв. при 60-100оС), не вступати в статеві контакти з незнайомими особами без використання індивідуальних засобів захисту.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати