• Українська
  • English
Як позбутися регулярної тривоги?

Як позбутися регулярної тривоги?

Війна в Україні, яку розв’язали росіяни, створила в країні та і в цілому світі – економічну, продовольчу, психологічну кризи. Стресова ситуація, в якій перебувають, без виключення, майже всі українці, призвела до їх фізичного і психічного виснаження і появи регулярної тривоги. В такому стані людині важко логічно мислити та аналізувати події, які відбуваються щодня. Тому в тривожному стані людина приймає неправильні хибні рішення, які заважають зберігати психічне здоров’я. Отже, важливою порадою є збереження спокою. Заспокоївшись сама, людина стане психологічною опорою для тих, хто її потребує більше. Важливими порадами стануть деякі фізичні і психологічні вправи:

  • Правильне дихання відіграє важливу роль для заспокоєння. Зручно сядьте, заплющте очі. Зробіть повільний вдих через ніс та такий самий видих через рот. Надалі – глибоко вдихніть носом та затримайте подих, а видих через рот. Потрібно намагатися дихати не тільки грудьми, але і животом. Саме таке дихання вважається глибоким. Вправу необхідно повторити стільки разів, поки не відчуєте, що заспокоюєтеся.

Якщо під час тривоги є відчуття сильної м’язової напруги то необхідно під час першої вправи – глибокого дихання міцно стиснути руку в кулак та затримати на кілька секунд, з концентрацією на відчутті у тілі. Надалі повільно розтиснути пальці, концентруючись на тому, — що ви відчуваєте зараз?. Можна також спробувати напружувати інші частини тіла, повторюючи концентрацію на моменті напруження та розслаблення. Ця комбінована вправа допоможе позбутися тривоги та м’язового дискомфорту.

  • Дозволяйте своїм емоціям давати вихід через: плач, крик, біг, побиття боксерської груші тощо.
  • Застосуйте будь-які фізичні навантаження (танцюйте, стрибайте, імітуйте біг на місці, присідайте, віджимайтеся тощо).
  • Вживайте багато води маленькими ковтками. Займіться водними процедурами — плавайте, приймайте контрастний душ.
  • Для зняття стресу вживайте продукти з високою поживною цінністю, а саме – солодкий чай, мед, по можливості, шоколад, які додають сил та покращують настрій.
  • Намагайтеся частіше відвертати увагу від невтішних новин через візуалізацію, а саме – уявіть своє ідеальне місце для відпочинку з усіма барвами і щасливими миттєвостями. Ці вправи допоможуть впоратися з тривожністю тут і зараз, що – важливо під час тривоги, панічних станів.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати