• Українська
  • English
21 вересня – Міжнародний день миру
21 вересня – Міжнародний день миру

21 вересня – Міжнародний день миру

Міжнародний день миру відзначають у всьому світі із 1982 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства і вогню.

До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня.

У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.

Тема Міжнародного дня миру в 2018 році – «Право на мир: 70 років Загальної декларації прав людини». Мета заходів входить до переліку 17 цілей в галузі розвитку, які були одноголосно прийняті 193 державами і передбачають сприяння побудові миролюбних і відкритих товариств в інтересах сталого розвитку, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення ефективних, підзвітних установ на всіх рівнях.

ООН використовує святкування Дня миру для привернення уваги до своєї різносторонньої роботи на підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи й громади усієї планети до осмислення проблем миру та обміну інформацією, а також практичним досвідом діяльності щодо його досягнення.

Заходи ООН традиційно починаються з церемонії біля Дзвону миру. Церемонія починається із звернення Генерального секретаря ООН, після якого він ударяє в дзвін. Потім, після хвилини мовчання, із зверненням виступає голова Ради безпеки ООН.

В Україні День миру встановлений Указом Президента в 2002 році і відзначається щорічно також 21 вересня – в Міжнародний день миру.

Однією з невід’ємних акцій Дня миру, починаючи з 1986 року, є символічна Хода Миру, ініціатором якої став індійський філософ-миротворець Шрі Чінмой. Щороку в цей день люди в усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи, таким чином, власну відданість ідеям миру, солідаризуючись з іншими людьми на різних континентах і в інших країнах, і підтримуючи Організацію Об’єднаних Націй у її зусиллях, спрямованих на досягненні й встановленні миру.

Традиційно, за ініціативи іміджевої групи БДМУ студенти та викладачі університету відзначають День миру і підтримують всесвітній флешмоб. Понад 180 студентів усіх факультетів проходять Ходою миру з вулиці О. Кобилянської до Театральної площі м. Чернівці. Загальновідомим символом миру є голуб. Саме зображення цього птаха використав Пабло Пікассо для емблеми Всесвітнього конгресу прибічників миру, тому символічно, під час Ходи учасники роздають перехожим власноруч виготовлених паперових голубів та листівки з побажаннями добра й спокою в родинах, в країні та світі.

Міжнародний день миру надає можливість привернути увагу молоді до питань важливості миру і принципів гуманності, свободи, добра і поваги до різноманіття.

Корисно знати