• Українська
  • English
Нове життя добре відомого аспірину
Нове життя добре відомого аспірину

Нове життя добре відомого аспірину

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ АСПІРИНУ. 6 березня 1899 року – день народження аспірину, коли він був запатентований як протизапальний засіб у німецькому Імператорському патентному відомстві (м. Берлін). У 1900 році німецька фірма випустила першу в світі таблетовану форму аспірину, а через 50 років препарат увійшов до книги рекордів Гіннесса як найпоширеніший у світі знеболювальний засіб. Із 1978 року розпочався новий етап медичного життя аспірину як кардіологічного препарату для профілактики тромбоутворень у хворих на серцево-судинні захворювання.

Як же з’явився цей “довгожитель” аспірин?

Аспірин (міжнародна непатентована назва – кислота ацетилсаліцилова) має досить давню історію. Родоначальником цього препарату є верба. Ще Парацельс у стародавні часи помітив, що у тих місцях, де народжується хвороба, природа дарує й свої ліки. Якщо ж верба завжди росте біля водойм і добре почувається, коли її коріння постійно знаходиться у воді, то чи не буде вона корисна від хвороб, викликаних «промоклими ногами», тобто при застуді та ревматизмі. В IV столітті до нашої ери древньогрецький лікар Гіппократ для полегшення болю в суглобах і зниження температури тіла рекомендував використовувати сік, видавлений із кори верби. Так, із часів глибокої давнини, почали застосовувати відвар кори верби при ревматичних захворюваннях та інших патологічних станах, що супроводжуються запаленням, болем та лихоманкою.

Значно пізніше – в 1828 році з кори верби виділили глікозид саліцин (від латинського Salix – верба) із значним вмістом кислоти саліцилової. Ця кислота в значних кількостях міститься також у малині (як відомо, в народній медицині здавна використовують чай з малиною при застуді), й особливо багато її в різновидності верби спірея саліциловолистна (Spirea salicifolia). Приєднавши ацетиловий радикал до кислоти саліцилової вчені синтезували кислоту ацетилсаліцилову. Німецька фірма “Bayer” створила і 6 березня 1899 року запатентувала в Імператорському патентному відомстві оригінальний протизапальний лікарський засіб під торгівельною назвою “Аспірин”. Назва препарату складається з двох частин: “а” – від слова ацетил і “спір” – від латинської назви різновиду верби Spiraea, яка містить великі кількості кислоти саліцилової. Аспірин спочатку випускали у вигляді порошку, а в 1900 році фірма “Bayer” вперше у світі розпочала виробництво таблетованої форми препарату.

Аспірин – популярний препарат у світі

Відразу після випуску аспірин набув значної популярності серед населення. Існує понад 50 торгівельних назв препаратів аспірину, він входить до складу більш, ніж 400 безрецептурних препаратів, доступний пацієнтам і відпускається з аптек без рецепта. Населення планети вживає понад 50 млн. упаковок аспірину за рік, йому щорічно присвячується близько 4-х тисяч наукових публікацій. А до 100-літнього ювілею препарату в Німеччині вивели навіть новий сорт троянди, яку назвали Аспірин.

Популярність аспірину пояснюється багатогранністю його лікувальних властивостей: протизапальний, знеболювальний, жарознижувальний. Препарат втамовує біль, зокрема, зубний, головний (особливо, у пацієнтів із зниженим артеріальним тиском у складі комбінованих препаратів “Цитрамон”, “Цитропак”, “Аскофен” та інші), усуває симптоми застуди, такі як біль у кінцівках та лихоманка. Однак, слід пам’ятати про захисну роль помірного підвищення температури тіла і знижувати температуру потрібно лише при її надмірному підвищенні (вище 38-38,50 С). Аспірин гальмує утворення медіаторів запалення, усуває набряк, почервоніння, біль, жар та інші ознаки  при запаленні суглобів, м’язів, периферичних нервів тощо. Здатність аспірину підвищувати утворення в організмі інтерферону та зміцнювати імунну систему розширює спектр його застосування, особливо, комбінованих препаратів аспірину з вітаміном С (аспірин-С, аспровіт С, упсарин УПСА з вітаміном С та інші).

 Існує понад 50 торгівельних назв препаратів аспірину, він входить до складу більш, ніж 400 безрецептурних препаратів, доступний пацієнтам і відпускається з аптек без рецепта. Населення планети вживає понад 50 млн. упаковок аспірину за рік, йому щорічно присвячується близько 4-х тисяч наукових публікацій. А до 100-літнього ювілею препарату в Німеччині вивели навіть новий сорт троянди, яку назвали Аспірин.

Друга молодість аспірину як серцевого препарату

Незважаючи на появу десятків нових аналогів та конкурентів аспірину  із значно вираженими протизапальними й знеболювальними властивостями він, не втративши жодного фармакологічного ефекту, завдяки встановленій у 1978 році здатності “розріджувати” кров, попереджувати тромбоутворення, пережив другу молодість, ставши серцевим препаратом. Тривалий прийом невеликої дози (75-325 мг) аспірину при захворюваннях серцево-судинної системи зменшує здатність кров’яних тілець (тромбоцитів) злипатися (агрегуватися), попереджує утворення тромбів у судинах і знижує ризик інфаркту міокарда, інсульту та інших тромбоемболічних ускладнень. Випускаються спеціальні препарати аспірину для розрідження крові: аспірин кардіо, аспекард, кардіомагніл, полокард та інші.

Шкідливість самолікування аспірином

Поряд із терапевтичною дією аспірину розріджувати кров, він, на жаль, порушує утворення в організмі речовин, які проявляють «захисний» вплив, зокрема, тих, що захищають слизову оболонку шлунка від пошкоджуючих чинників, у першу чергу від соляної кислоти, що призводить до негативної дії (виразки шлунка, шлунково-кишкові кровотечі тощо). Також аспірин може викликати алергічні реакції, бронхоспазм, кровотечі та інші побічні ефекти. У дітей аспірин частіше, ніж у дорослих, може спричинити тяжкі алергічні реакції.

Тому заборонено вживання аспірину під час вагітності та дітям до 12 років. Перш, ніж приймати аспірин, обов’язково слід проконсультуватися з лікарем!

Цікаво знати

Значну кількість аспіриноподібних речовин містить цілий ряд продуктів: мід, малина, фініки, червона та чорна смородина, чорнослив, мигдаль, виноград, диня, солодкий перець, морська капуста, какао-порошок, виноградне вино та кефір, які варто включати до раціону харчування, в першу чергу пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями.

Нові можливості застосування аспірину

На даний час вивчається можливість застосування аспірину для боротьби з ускладненнями цукрового діабету та проводяться дослідження протипухлинних властивостей аспірину.

І сьогодні, не зважаючи на свою 114-ту річницю, аспірин став настільки популярним у світі, що входить до числа 20-ти найчастіше вживаних найменувань ліків і впевнено крокує вперед, розкриваючи нові аспекти свого клінічного застосування.

Матеріал підготували: професор Ігор Заморський, завідувач кафедри фармакології, доцент Інна Кишкан, доцент кафедри фармакології БДМУ.

Корисно знати