• Українська
  • English
Сонцезахисні окуляри – не тільки аксесуар
Сонцезахисні окуляри – не тільки аксесуар

Сонцезахисні окуляри – не тільки аксесуар

ФАХІВЕЦЬ БДМУ РЕКОМЕНДУЄ. Весна в розпалі, незабаром літо: спека, на вулиці багато сонця і наші очі починають хандрити. У яскравий сонячний літній день, якщо ви без сонцезахисних окулярів вийшли на пляж або просто вирішили прогулятися містом, то одразу відчуєте потребу в захисті своїх очей. Сітківка та рогівка ока приймають на себе досить потужній світловий удар, який згодом негативним чином позначиться на загальному стані органу зору. Тому варто захистити очі спеціальними окулярами від яскравого світла. Підібрати сонцезахисні окуляри сьогодні – це ціле мистецтво.

Підбираючи сонцезахисні окуляри, ми насамперед дивимося на оправу, але головне в них – лінзи. У першу чергу сонячні окуляри повинні зменшувати кількість світла, що потрапляє в очі. Зазвичай вони поглинають близько 70-80% променів. Здатність послаблювати світловий потік залежить не тільки від тону лінзи (чим він темніший, тим більше світла поглинає лінза), а й від хімічного складу скла. Тому на лінзах позначають їх світлопропускну здатність. Наприклад, в позначенні G- 15 “G” означає сірий колір (Gray), а “15” – те, що скло пропускає 15 % світла.

Які підібрати сонцезахисні окуляри – зі склом або пластмасовими лінзами

Досить частий питання виникає перед покупкою окулярів: які підібрати сонцезахисні окуляри – зі склом або пластмасовими лінзами без діоптрій.

Скляні лінзи для окулярів є дуже хорошим матеріалом, бо майже не спотворюють зображення і забезпечують хороший захист від ультрафіолету. Термін придатності у скла довше, так як воно стійке до подряпин. Але в порівнянні з пластиковими лінзами, скло має значущі недоліки: скло набагато важче пластика і воно дуже крихке, скляні уламки можуть поранити очі. Хоч пластикові лінзи і схильні до дрібних подряпин, але в плані безпеки такі окуляри відверто виграють.

В останні час окуляри виготовляються з більш досконалих, якісних полімерних матеріалів. Деякі не поступаються склу і навіть за багатьма показниками перевершують його. Сьогодні більшість виробників віддають свою перевагу хорошому пластику, як у виготовленні сонцезахисних окулярів , так і при виробництві лінз для оптичної корекції.

При виготовленні пластикових лінз, для захисту від ультрафіолетового випромінювання, до складу додаються спеціальні хімічні сполуки або наносять їх невеликим шаром на готові лінзи.

Сонцезахисні окуляри поділяються на п’ять категорій за затемненості лінз:

категорія 0 – проникність 80 – 100 % світла (лінзи злегка затемнені або прозорі);

категорія 1 – проникність 43-80 % світла;

категорія 2 – проникність 18-43 % світла;

категорія 3 – проникність 8-18 % світла;

категорія 4 – проникність 3-8% світла (лінзи дуже темні).

Сонцезахисні окуляри 4-ї категорії, як правило, в магазинах оптик не продаються – їх можна замовити і виготовити за рецептом, за наявності у пацієнта певних медичних показань.

Сонцезахисних окулярів 2 і 3 категорії цілком достатньо для щоденного захисту очей від яскравого сонячного світла і УФ-променів.

При виборі кольору лінз сонцезахисних окулярів необхідно враховувати рекомендації лікарів.

Так як не всі кольори вдало справляються із захистом від яскравого сонячного світла. Колірний спектр сонячного потоку повністю утримують тільки лінзи класичних або темних кольорів – це чорний, темно-синій, темно-коричневий.

Для очей дуже небезпечна синьо-фіолетова частина спектру, так як безперешкодно проходить через кришталик і рогівку ока . Її надлишок може привести до пошкодження сітківки.

Існують три основні групи сонцезахисних окулярів: косметичні, звичайні сонцезахисні й окуляри дуже високого ступеня захисту. Косметичні окуляри виконують косметичну функцію, підкреслюють імідж і є приємним та стильним аксесуаром. Вони не захистять вас від сонця, але й не зашкодять. Звичайні сонцезахисні окуляри – це літні окуляри. Окуляри високого ступеня захисту необхідні в першу чергу для високогір’я, Заполяр’я, регіонів з озоновим аномаліями, причому і в літні, і в зимові періоди.

Коли людина носить сонцезахисні окуляри, які пропускають ультрафіолет, навантаження на очі збільшується

Лінзи сонцезахисних окулярів виготовляють з трьох основних матеріалів: скла , полікарбонатного і акрилового пластику. Скляні сонячні окуляри безпечні – скло не пропускає ультрафіолетові промені. Але в процесі удосконалення скляні лінзи стали замінювати пластиковими – вони легші. Але пластик пропускає ультрафіолет. І все б нічого, такі окуляри можна було б носити заради моди або краси. Однак затемнення, яке створюється такими окулярами, обманює зіницю, і вона не звужується. Таким чином, коли людина носить сонцезахисні окуляри, які пропускають ультрафіолет, навантаження на очі збільшується. З часом це може викликати помутніння кришталика і знизити гостроту зору. Тому пластикові окуляри можна купувати тільки зі спеціальними добавками, що затримують ультрафіолетове випромінювання. Читаючи етикетку, зверніть увагу, яку частину ультрафіолетових променів затримують окуляри. Найбільш шкідливими є ультрафіолетові промені типу B (UVB), тому окуляри повинні захищати від них практично повністю. У разі позначення на етикетці граничної довжини хвиль, затримуваних лінзами, вибирайте окуляри зі значенням, близьким до 400 нм.

Купуючи сонцезахисні окуляри, перевірте, чи не спотворюють вони кольори. Стандартні лінзи передають колір без змін, але деякі лінзи затримують промені тільки певної частини спектра. Це може змінити кольоросприняття, що в звичайному житті не завжди зручно, а для водіїв – просто небезпечно.

Іноді кольоросприйняття змінюється навмисно

Аметистові лінзи для гольфу виділяють зелений колір , від чого гравцям стає легше стежити за м’ячем. Бурштинові або коричневі лінзи допомагають орієнтуватися в тумані. Спеціальні сонцезахисні окуляри для автомобілістів підсилюють контрастність червоного, зеленого і жовтого кольорів.

Деяким подобається дивитися на світ крізь рожеві сонцезахисні окуляри. Зрозуміло, що так набагато “прикольніше і позитивніше”, але в плані захисту від сонця такі окуляри абсолютно не придатні. Більш того, рожеве скло змінює всі кольори в просторі, що може негативно відобразитися на вашій реакції під час керування автомобілем. Тобто, розрізнити правильно жоден колір у вас не вийде і доведеться домислювати самостійно, який зараз горить сигнал світлофора. Такі відволікання можуть призводити до загрози ДТП та змушують постійно напружуватися, від чого може почати турбувати головний біль.

Багато хто вибирає окуляри саме за кольором скла, намагаючись підібрати його до свого плаття або волосся. Так не слід робити, адже женучись за модою чи дотримуючись власного стилю можна легко заподіяти шкоди очам.

Сині і блакитні сонцезахисні окуляри також не рекомендуються до носіння. На відміну від рожевих окулярів вони не змінюють сприйняття кольорів, але і не захищають очі від сонячних променів. Більше того, вони навіть деяким чином сприяють пошкодженню кришталика.

Скло з додаванням срібла реагує на ультрафіолетове випромінювання і називаються фотохромними (“хамелеонами”, тому що вони темніють на світлі) . Окуляри хамелеони пом’якшують навантаження на очі, наприклад при переході з темного приміщення на вулицю в сонячний день. Є моделі, які перетворюються з світлих в майже чорні буквально за 2-3 хвилини.

Дзеркальне покриття сонцезахисних окулярів – це не тільки данина моді, воно збільшує віддзеркалення світла при дуже яскравому сонці: на морі або в горах . Іноді на внутрішній стороні сонцезахисних окулярів видно відображення власного ока. Спеціальний противідбивні шар , нанесений на внутрішню сторону такої лінзи, знімає цей ефект.

Від яскравих відблисків не захистять навіть дзеркальне скло. Для цього потрібні поляризуючі лінзи , що затримують яскраве і відбите світло.

Практично всіма перерахованими вище властивостями володіють як прості лінзи, так і лінзи для короткозорих і далекозорих. Крім того, багато фірм випускають спеціальні сонцезахисні насадки (clip-on ), які можна одягати прямо на окуляри з діоптріями.

Найкраще купувати фірмові сонцезахисні окуляри

Звичайно ж, найкраще купувати фірмові сонцезахисні окуляри, коли виробник гарантує максимальний захист для ваших очей своєю продукцією. На таких окулярах завжди присутня фірмова етикетка, на якій зазначено: матеріал виготовлення сонцезахисних окулярів, фірмовий лейбл і країна, в якій вони були зроблені. Також на цій етикетці повинні бути адреса і телефон фірми, куди ви можете звернутися у разі придбання неякісного товару.

На оправі фірмових сонцезахисних окулярів так само як і на їх лінзах, також повинен бути присутнім фірмовий знак, один в один збігається зі знаком на етикетці. Якщо такого не спостерігається взагалі або є розбіжності у написанні декількох букв – це або підробка, або хитрує продавець, який зняв етикетку з дорогих окулярів і прикріпив її на більш дешеві.

При виборі оправи зверніть увагу, що більшість вважає самим практичним матеріалом для оправи – нейлон. Він легко гнеться і повертається у вихідне положення. Пластикові оправи легко ламаються. Краще, якщо всередині пластику проходить ще одна оправа – металева. Хороша оправа не жорстка, вона пружна і відновлює свою форму після того , як ви її трохи погнули. Перевірте гвинтики , якими кріпляться дужки , чи до кінця вони загорнуті. Нарешті, приміряйте окуляри щоб перевірити, наскільки вони зручні – чи не тиснуть на перенісся носові упори, чи не тиснуть дужки. Якщо ви нахиляє голову, окуляри не повинні звалюватися або з’їжджати на кінчик носа. Дуже жорсткі окуляри , швидше за все, так і залишаться жорсткими.

Серед оправ (окуляри поділяються на широкі, вузькі, овальні, “авіатор”) краще вибрати ті, які більше підходять вашому типу обличчя. Дізнатися, які окуляри вам більше пасують можна не виходячи з дому в мережі Інтернет, є спеціальні програми – віртуальна примірка окулярів, використовуючи фотографію.

Наші поради по сонцезахисних окулярах.

Підбирайте сонцезахисні окуляри потрібно так, щоб вони були для вас зручними, добре сиділи і не створювали дискомфорту при носінні.

Окуляри, насамперед, повинні вам подобатися та максимально підходять по стилю і фасону (але пам’ятайте, що спочатку це повинні бути саме окуляри від сонця, а потім вже все інше!).

Не ходіть в сонцезахисних окулярах після заходу сонця бо ви цим можете завдати шкоди своїм очам: напружуючи зір, намагаючись розрізняти предмети в сутінках, ви поступово “підсаджуєте” очі і планомірно заробляєте нову хворобу.

Не слід випробовувати свої сонцезахисні окуляри і довго дивитися на сонце, бо ефект буде приблизно такого ж плану, як носіння сонцезахисних окулярах в темний час доби. Нічого , крім шкоди для очей, ви такими “сонячними процедурами” не доб’єтеся.

Окуляри – річ тендітна і вимагає дбайливого ставлення. Тримайте окуляри в твердому футлярі, адже будь-яка подряпина змінює проникну здатність і цим може призвести до погіршення гостроти зору. Тому, якщо ваші окуляри мають багато подряпин і потертостей, то краще їх замінити на нові.

Не лінуйтеся, перш ніж купити сонцезахисні окуляри, відвідайте окуліста. Якщо у вас поганий зір, він допоможе вам правильно вибрати сонцезахисні окуляри з діоптріями.

Матеріал підготувала: Тетяна Сикирицька, доцент кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського

Корисно знати