• Українська
  • English
Електронні сигарети – міфи та реальність

Електронні сигарети – міфи та реальність

Електронна цигарка — це портативний електромеханічний або електронний виріб, що складається з картриджа з рідиною, з’єднаного послідовно, випарника та батареї, яка використовується як персональний інгалятор, який випаровує рідкий розчин у аерозольний туман, що імітує поведінку куріння.

Останнім часом електронні сигарети, які також називають вейпами, стали дуже популярними, особливо серед молоді. Електронні сигарети є предметом інтенсивних дискусій, дехто стверджує, що вони безпечніші за традиційні, тоді як інші вказують на недостатню обізнаність про безпеку та фізіологічні наслідки вдихання хімічних речовин, що містяться в димі електронних цигарок. Хоча вважають, що вони є менш шкідливі, ніж звичайні сигарети, все ж є багато міфів на рахунок їх ефективності та безпеки.

Розгляньмо найбільш поширені міри про електронні сигарети та реалії з ними:

Міф 1: Електронні сигарети не мають нічого спільного з нікотином.

В реальності все дещо інакше. Рідини для електронних сигарет містять у собі нікотин. Тому це так само шкідливо, як сигарети з тютюном. Нікотин є єдиною спільною хімічною речовиною, яка міститься  і в електронних сигаретах і у звичайних.

Міф 2: Електронні сигарети є повністю безпечними для здоров’я людини.

Насправді, це не зовсім правда. Хоч і електронні сигарети є дещо менш шкідливими ніж звичайні, вони все ж таки теж містять нікотин та деякі інші токсичні речовини, саме які і можуть призвести до шкоди нашому здоров’ю. Крім нікотину в електронних цигарках містяться хімічні речовини, такі як ацетоальдегід, формальдегід та ацетон. При їх дії вражаються в першу чергу легені, судини та серце.

Хронічний вплив аерозолів електронних сигарет призводить до посилення атеросклерозу, змін ендотелію судин, посилення ангіогенезу, серцево-судинного фіброзу та утворення атеросклеротичних бляшок. Вдихання аерозолів електронних сигарет також впливає на фізіологію легенів, що призводить до підвищеної реактивності дихальних шляхів, обструкції дихальних шляхів, запалення та емфіземи. Дослідження показують, що у відповідь на вживання електронних сигарет у серці та легенях відбуваються численні зміни, а також те, як ці зміни в поєднанні з екологічними та генетичними факторами впливають на розвиток хвороби. Електронні  сигарети рекламуються як здорова альтернатива курінню, і користувачів переконують, що використання електронних сигарет не шкідливе, але ці твердження про те, що електронні сигарети безпечніші та корисніші для здоров’я, не ґрунтуються на фактах.

На жаль, на сьогоднішній час ще немає необхідної кількості досліджень, щоб оцінити довгострокові наслідки використання електронних цигарок.

Міф 3 : За допомогою електронних сигарет можна кинути курити.

Хоча це і може бути правдою, але все ж, через те, що електронні сигарети також містять нікотин, вони не є безпечним засобом, який сприяє відмові від куріння. За даними досліджень відомо, що електронні сигарети можуть бути ефективним засобом для курців, але вони не допомагають повністю відмовитись від нікотину.

Міф 4: Електронні сигарети не мають негативного впливу на оточення.

На жаль, це теж не правда. Вважається, що електронні сигарети менш шкідливі для оточення, ніж звичайні сигарети, але вони все ще містять токсичні речовини, які мають далеко не найкращий вплив на здоров’я людей, які перебувають в оточенні користувачів вейпів.

Правда про електронні сигарети полягає в тому, що вони мають плюси та мінуси, а їхній вплив на здоров’я людини все ще залишається предметом досліджень.

Отже, хоча електронні сигарети мають свої переваги, вони також мають свої ризики та обмеження. Люди повинні використовувати їх з обережністю та розсудливо та не вважати це безпечним чи ефективним способом відмови від тютюнової залежності.

Підготували: доцент кафедри внутрішньої медицини Квасницька Ольга Борисівна,

Студентка 4 курсу медичного факультету №2 Шеляг Вікторія Олександрівна

 

Корисно знати