• Українська
  • English
12 травня – День медичної сестри!

12 травня – День медичної сестри!

Вперше ідея святкування Міжнародного дня медичної сестри з’явилася ще в 1953 році, але відзначати його почали з 1965-го. В 1974 році Міжнародна рада медсестер (ІСN) ухвалила офіційне рішення відзначати Міжнародний день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, організаторки служби сестер милосердя і системи підготовки кадрів середнього і молодшого медичного персоналу у Великобританії. Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

Цього року виповнюється 200 років від дня народження Флоренс Найтінгейл, тому ICN оголосила цей рік Роком медсестри і акушерки. У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я України оголосило 2020 рік Роком медсестринства в Україні.

Медичні сестри та акушерки відіграють найважливішу роль у наданні медичних послуг в галузі охороні здоров’я. Вони присвячують свої життя допомозі матерям та дітям, здійснюють життєво важливі щеплення, асистують лікарям у проведенні найскладніших операцій, надають екстрену медичну допомогу, виконують великий спектр маніпуляцій та процедур, дають медичні рекомендації, доглядають за літніми людьми. Дуже часто для місцевого населення вони є першим та єдиним джерелом медичної допомоги.

Основоположник наукової сестринської справи Флоренс Найтінгейл в книзі „Як потрібно доглядати за хворими”: писала про те, що головне мистецтво доглядальниці полягає в умінні відразу відгадувати бажання хворого, не чекаючи поки він їх висловить.

Сьогодні медичні сестри є однією з перших категорій ризику зараження бетакоронавірусом SARS-CoV-2 і розвитку коронавірусної хвороби-2019 (COVID-19) незалежно від віку, наявності супутніх хвороб та імунного статусу. Вони проводять долікарський прийом, заповнюють відповідну первинну документацію, здійснюють маніпуляції та процедури, роблять ЕКГ, швидкі тести, проводять щеплення, стежать за дотриманням правил санітарного режиму закладів. Ризикуючи своїм здоров’ям, наражаючись на небезпеку інфікування, медичні сестри надають медичну допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою. Їм доводиться самоізольовуватися від найрідніших і не бачити їх тижнями, працювати довше і, навіть, хворіти, проте, одужавши, вони знову продовжують боротьбу за здоров’я інших.

Медик – одна з найгуманніших професій на землі, але серед медиків найлюдяніша, найпочесніша та подеколи найважча професія – медична сестра. У всі часи медичні сестри є зосередженням милосердя, їх так і називають – сестри милосердя. І, мабуть, не випадково, що важка місія медичної сестри здебільшого лягає на тендітні жіночі плечі. Бо саме жіноче чутливе серце, добрі руки та велике терпіння так необхідні у цій професії.

Корисно знати