• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ. Вже третій рік поспіль Україна відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цього року цей день, який випав на 28 липня, проводиться під гаслом “Це гепатит. Знайте його. Захищайтеся від нього”. Відтак, особлива увага приділяється саме поширеності серед населення інформації про цей важкий недуг, яку загрозу для здоров’я людини та для суспільства несе вірусний гепатит. Нині у світі гепатити за ступенем поширеності та рівнем захворюваності займають одне з провідних місць у структурі інфекційних хвороб.

Гепатит – це запальне захворювання печінки, найважливіше епідеміологічне значення мають, передовсім, вірусні гепатити. Наразі серед дорослих основну проблему становлять гепатити В та С.

У світі вірусним гепатитом С щорічно інфікуються 3-4 мільйони осіб, 150 мільйонів страждають на хронічну форму цього захворювання, 350 тисяч щороку помирають. ВООЗ оцінює Україну як країну з середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С. За її даними, у нас інфіковано близько 3% громадян, що становить приблизно 1,2 млн осіб.

Що ж до дитячого населення, то у даного контингенту не втратив актуальності і вірусний гепатит А. Найвищий рівень частоти вірусного гепатиту А спостерігається серед дітей від 5 до 14 років. Окремі випадки захворювання та епідемії гепатиту А відбуваються у всьому світі й мають тенденцію до циклічності.

За оцінками, у світі щорічно відбувається 1,4 мільйона випадків інфікування вірусним гепатитом А. На відміну від гепатиту В і С інфікування гепатитом А не призводить до розвитку хронічного ураження печінки і вкрай рідко закінчується летально, проте значно погіршує якість життя дітей, обумовлюючи соціальну дезадаптацію. На відновлення здоров’я дитини та повернення до повсякденного життя, в колектив у дитячому садку, школі чи вузі можуть знадобитися тижні і навіть місяці.

Інфікування

Вірус гепатиту А виділяється із випорожненнями хворих на гепатит та передається через забруднені випорожненнями хворого воду та харчі, предмети побуту та брудні руки. Слід звернути увагу, що хворий може й не мати типових ознак захворювання, проте вже виділяти вірус, стаючи джерелом інфекції. Тому захворювання тісно пов’язане з недотриманням санітарних правил і недосконалістю навичок особистої гігієни. Актуальною є сезонність захворювання, зокрема, підвищення захворюваності спостерігається в літньо-осінній період.

Період від моменту зараження вірусом гепатиту А до появи перших клінічних проявів складає в середньому 15-45 днів, після чого відмічаються загальне нездужання, можливо – з гарячкою, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї та животі. Такі неспецифічні симптоми тривають впродовж 3-7 днів, після чого на тлі покращення самопочуття з’являється пожовтіння шкіри та очей, також звертає увагу на себе потемніння сечі (колір “темного пива”) та знебарвлення калу.

Не у всіх інфікованих людей виявляються всі ці симптоми. У інфікованих дітей у віці до 6 років звичайно не спостерігається яких-небудь помітних симптомів (т.зв. атипові форми), і лише у 10% розвивається жовтяниця. У більш старших дітей і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання. Не залежно від типовості перебігу, хворі діти становлять небезпеку для здорових осіб, оскільки виділяють вірус у навколишнє середовище.

Слід пам’ятати, що специфічного лікування гепатиту А немає, в умовах інфекційного стаціонару основне значення мають правильний режим, спеціальна дієта, дезінтоксикаційна терапія, що призначає лікар-інфекціоніст. Одужання від симптомів, викликаних інфекцією, може відбуватися повільно і займати кілька тижнів або місяців.

Симптоматика

Контакт дитини із хворим не завжди означає, що малюк має захворіти, проте щодо контактних потрібно посилити увагу, а саме на наступні симптоми (це дасть можливість попередити подальше поширення інфекції та прискорити процес одужання):

– зміна поведінки, дитина стає розсіяною, млявою або дратівливою;

– дитина починає багато пити рідини;

– періодично спостерігається нудота, сухість у роті;

– дитина відмовляється від прийому їжі, навіть від улюблених страв;

– сеча дитини набуває насичено темного кольору;

– склери очей дитини стають жовтого кольору;

  Діагноз вірусного гепатиту А остаточно встановлюється на підставі результатів спеціальних лабораторних аналізів.

Профілактика

Проти гепатиту А існує ефективна вакцинація, зокрема, в Україні, рекомендовано проти цієї недуги щеплювати осіб, які подорожують до регіонів з високим рівнем захворюваності на гепатит А, дітей, старше 12 місяців, які спілкувалися з хворим на гепатит А в осередках інфекції, дітей із хронічними захворюваннями печінки.

У випадку виявлення хворого на гепатит А у дитячому колективі встановлюються обмежувальні заходи впродовж 35 днів від початку ізоляції останнього хворого, а саме, не дозволяється переводити дітей з однієї групи чи класу в інший та в інші дитячі установи. У разі виникнення свіжого випадку, відлік часу карантину починається спочатку.

Для запобігання інфікуванню дітям змалку слід прищеплювати правила особистої гігієни, демонструвати їх власним прикладом, зокрема, обов`язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі. Перед споживанням овочів, фруктів, в т.ч. ягід, їх необхідно добре промити питною водою. Для пиття потрібно використовувати спеціальну питну відстояну воду.

Сподіваємося, що наші поради стануть Вам у нагоді та дозволять уберегти малюка від захворювання на гепатит А.

Матеріал підготував: Микола Гарас, асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб, дитячий інфекціоніст.

Корисно знати