• Українська
  • English
Режим харчування влітку

Режим харчування влітку

Влітку, коли на вулиці стоїть спека, слід переглянути свій режим харчування. Літні продукти багаті на вітаміни та антиоксиданти, що робить їх особливо корисними.

Основні зміни в організмі влітку: зниження апетиту; гальмування секреції травних секретів (шлункового соку, ферментів ПЗ, синтез жовчі); прискорення метаболізму; посилення потовиділення (разом з потом ми втрачаємо важливі електроліти – Na, K, Ca, Cl); компенсаторне збереження рідини нирками, що може спричиняти набряки; збільшення фізичної активності (переважно нетренувальна активність).

Рекомендації по харчуванню влітку:

  • Добротний сніданок до 12:00.
  • Легкий обід з обов’язковим підтриманням питного режиму (чиста вода, ароматизована вода з м’ятою/базиліком/ягодами/цитрусовими, зелений чай).
  • Закуски упродовж дня: салат з кисло-молочним сиром, рибою, птицею, бобовими, холодні супи.
  • Використовуйте легкі заправки: лимонний сік, оливкова олія, грецький йогурт.
  • Щільна вечеря після спаду спеки.

Особливості раціону влітку:

Замінюйте крохмалисті гарніри (каша, макарони, хліб) на сезонні овочі: молода картопля, свіжий горошок, відварений буряк, морква, кукурудза, овочі-гриль, рагу.

Легкозасвоюваний білок: яйця, молочні продукти, бобові, риба, морепродукти, птиця (у вигляді котлеток/тефтельок/фрикадельок на пару).

Додавайте органічні кислоти для кращого засвоєння білка (лимонний сік, ягідний соус, бальзамічний соус).

Менше калорій, особливо солодощів. Основні прийоми їжі краще здійснювати в більш прохолодний час доби, наприклад, зранку. У спеку вживайте холодні і легкі страви.

Улітку збільшується ризик харчових отруєнь через неякісні чи зіпсовані продукти. Будьте уважні до того, що споживаєте.

Літній раціон має бути різноманітним і легким. Дотримуючись цих простих порад, ви зможете підтримувати своє здоров’я та отримувати максимум користі від сезонних продуктів.

Матеріал підготував асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати