Влітку, коли на вулиці стоїть спека, слід переглянути свій режим харчування. Літні продукти багаті на вітаміни та антиоксиданти, що робить їх особливо корисними.
Основні зміни в організмі влітку: зниження апетиту; гальмування секреції травних секретів (шлункового соку, ферментів ПЗ, синтез жовчі); прискорення метаболізму; посилення потовиділення (разом з потом ми втрачаємо важливі електроліти – Na, K, Ca, Cl); компенсаторне збереження рідини нирками, що може спричиняти набряки; збільшення фізичної активності (переважно нетренувальна активність).
Рекомендації по харчуванню влітку:
- Добротний сніданок до 12:00.
- Легкий обід з обов’язковим підтриманням питного режиму (чиста вода, ароматизована вода з м’ятою/базиліком/ягодами/цитрусовими, зелений чай).
- Закуски упродовж дня: салат з кисло-молочним сиром, рибою, птицею, бобовими, холодні супи.
- Використовуйте легкі заправки: лимонний сік, оливкова олія, грецький йогурт.
- Щільна вечеря після спаду спеки.
Особливості раціону влітку:
Замінюйте крохмалисті гарніри (каша, макарони, хліб) на сезонні овочі: молода картопля, свіжий горошок, відварений буряк, морква, кукурудза, овочі-гриль, рагу.
Легкозасвоюваний білок: яйця, молочні продукти, бобові, риба, морепродукти, птиця (у вигляді котлеток/тефтельок/фрикадельок на пару).
Додавайте органічні кислоти для кращого засвоєння білка (лимонний сік, ягідний соус, бальзамічний соус).
Менше калорій, особливо солодощів. Основні прийоми їжі краще здійснювати в більш прохолодний час доби, наприклад, зранку. У спеку вживайте холодні і легкі страви.
Улітку збільшується ризик харчових отруєнь через неякісні чи зіпсовані продукти. Будьте уважні до того, що споживаєте.
Літній раціон має бути різноманітним і легким. Дотримуючись цих простих порад, ви зможете підтримувати своє здоров’я та отримувати максимум користі від сезонних продуктів.
Матеріал підготував асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник