• Українська
  • English
Кір у дітей: про що варто знати, щоб запобігти інфекції?
щоб запобігти інфекції?

Кір у дітей: про що варто знати, щоб запобігти інфекції?

БАТЬКАМ НА ЗАМІТКУ. Перше, що повинні знати батьки, що кір – це інфекційне захворювання вірусної етіології, що має повітряно-крапельний шлях передачі та високу заразність. У приміщеннях, дитячих колективах інфекція поширюється дуже швидко.

Вірус, що міститься у краплях мокротиння, слині, слизу, при спілкуванні з хворим, особливо чханні, кашлі, розмові, з забруднених поверхонь, потрапляє у дихальні шляхи здорової дитини, розмножується в епітелії та лімфатичних вузлах, нічим себе не проявляючи впродовж від 9 до 17 днів інкубаційного періоду.

Варто запобігати тісним контактам з хворими дітьми та дорослими, особливо за наявності в них катаральних явищ, оскільки катар дихальних шляхів у людини, яка з вами спілкується, може бути корової етіології. Своєчасне і регулярне миття рук, провітрювання приміщень, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, загартовування – усі ці заходи первинної профілактики вірусних інфекцій є актуальними і для корової інфекції.

По-друге, варто пам‘ятати, що у катаральному періоді кір мало чим відрізняється від банальних ГРВІ. Проте підозрілими симптомами є висока температура тіла, яка погано контролюється жарознижувальними препаратами, катар дихальних шляхів, виснажливий сухий кашель, кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки очей) та світлобоязнь, головний біль, порушення, сну, апетиту та поведінки дитини. У цей період тільки фахівець зуміє запідозрити кір у дитини та надати кваліфіковану допомогу.

Тому наступне правило для батьків: самолікування є вкрай небезпечним! А хворі діти повинні бути ізольовані від дитячого колективу, та їх обов‘язково повинен своєчасно оглянути лікар.

Третій період кору – період висипань, коли червоний висип спочатку з‘являється за вухами, на обличчі, потім поступово розповсюджується на тулуб та кінцівки. Висип яскраво-червоний, зливається, утворюючи великі червоні ділянки з фестончастими межами. Такі події розгортаються впродовж 3-х діб, і так само, у такому ж порядку впродовж наступних 3-5 діб висип зникає. По собі він залишає світло-коричневі плями, які можуть лущитися. На цьому фоні температура тіла нормалізується, і стан дитини поступово покращується. Але саме у цей період виникають найбільш небезпечні ускладнення кору – запалення мозку, бронхів, легень, ураження органу слуху, зору. Батьки повинні знати, що корова інфекція може спричинювати тяжкі наслідки та ускладнення, тому лікувати пацієнта повинен тільки спеціаліст.

Окрім того, хвора  дитина повинна бути ізольована, адже поширює збудник ще до появи висипу (в катаральному періоді), упродовж усього висипного періоду, тобто хворий є джерелом інфекції для усіх оточуючих.

Профілактика кору може бути пасивною або активною.

Для пасивної профілактики кору застосовується людський імуноглобулін, який доцільно вводити контактним по кору особам, якщо з моменту контакту з джерелом зараження пройшло не більше трьох діб. Активна профілактика кору є найбільш ефективною та проводиться шляхом вакцинації. Її ефективність сягає щонайменше 90 відсотків. Вакцинацію проти кору виконують дітям у віці від дванадцяти до п’ятнадцяти місяців. Повторне щеплення (ревакцинація) виконується в шестирічному віці. Повторна профілактика кору вакциною підсилює протикоровий імунітет, що сформувався після першого щеплення.

Насамкінець, варто наголосити, що вакцинацію здійснюють медичні працівники в умовах спеціалізованих кабінетів, після обстеження дитини, за умови її клінічного здоров‘я та поінформованої згоди батьків.

Матеріал підготувала: Лоріна Іванова, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати