• Українська
  • English
Чай: користь і шкода
Чай: користь і шкода

Чай: користь і шкода

ЦЕ ЦІКАВО. 15 грудня у країнах, які вважаються лідерами у виробництві чаю, відзначають Міжнародний день чаю. Це свято було вигадане, щоб привернути увагу державних установ та самих споживачів чаю до тих проблем, із якими постійно стикаються його виробники.

Появі Міжнародного дня чаю передувало безліч засідань міжнародних організацій і профспілок, які обговорювали можливість появи такого свята. Після обговорення на Всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї в 2004 році і бразильському Порту-Алегрі, в особі Центру з освіти і Спілкування в 2005 році, дата 15 грудня стала носити назву “Міжнародний день чаю”.

Чай здавна відомий в різних країнах (в Індії, Греції, Туреччині, Італії, Китаї, Англії). На сьогодні важко знайти куточок світу, де б цей напій не знали. Чай також цінують за його лікувальні властивості. Ним лікують хвороби, знімають втому, зігріваються від холоду і рятуються від спеки. В давні часи молоді листочки використовувались в їжу, а старі м’ясисті – як лікарський засіб. В давніх книгах описані лікувальні властивості чаю: чай додає людині розуму, робить легким тіло і прояснює очі, дає можливість менше спати. В давнину китайці називали чай “вогнем життя”.

На початку ХVIII століття лікар японського імператорського двору відзначав, що “чаювання сприяє очищенню крові та слизової оболонки очей, регулює роботу печінки і селезінки, знімає втому, тонізує м’язи тіла…”

Учені тих часів описали 24 лікувальні властивості чаю, це – нейтралізація отрути, лікування голосу, зміцнення зубів, зменшення ваги тіла та інші. Дослідження сучасних вчених тільки підтверджує це твердження. Крім цього, чай усуває шкоду від вина, нейтралізує отруєння алкоголем, зміцнює шлунок і статеву систему, має потогінну та сечогінну властивості, тамує спрагу та знімає біль голови. Чай очищує кров і покращує шлунок, мозок та колір шкіри обличчя, надає подиху свіжості, пригнічує запах вина, часнику та цибулі. Чай заспокоює серцебиття, позитивно впливає при захворюваннях серця, полегшує дихання. Чай корисний при гепатиті та при хворобах, що виникають при геморої і затримці сечі.

Чай має дві унікальні властивості – синтезує в рослині рідкісні елементи і перетворює їх в корисні для людини.

Чайний кущ отримує з ґрунту і синтезує найрізноманітніші і дуже рідкісні корисні речовини. Заварений чай має дивовижну здатність віддавати найкращу і найкориснішу для людини частину.

“Чай – напій не простий. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике в дрібницях” Мюрієль Барбері

Чим корисний чай?

В будь якому сорті чаю присутні більш ніж 130! речовин різної складності. Ці речовини складають приблизно 10 більш-менш постійних груп, які визначають якість того чи іншого виду і сорту чаю. Майже половина з них відноситься до екстрактивних речовин, тих, що переходять в гарячий напій. Свій темний, часом навіть червоно-коричневий колір і в’яжучий терпкий смак заварений чай отримує завдяки дубильним речовинам – танінам. У сухому чаї їх до 16%. Ефірні олії, вміст яких в чайному листі сягає 0,007%, надають чайній заварці неповторного та специфічного аромату. До дубильних речовин відносяться також катехини. Як і всі дубильні речовини, катехини зміцнюють еластичність стінок судин, зменшують їх ламкість та проникність, що має винятково важливе значення в профілактиці і лікуванні атеросклерозу.

Чай діє заспокійливо при захворюваннях серцево-судинної системи, розширяє судини, ліквідовує спазми, сприяє нормальному кровообігу, нормалізує тиск крові. При гіпертонії катехини знижують тиск, усувають біль голови і шум у вухах. Катехини зв’язують у кишківнику небажані для організму продукти обміну речовин, що разом з дією пектинів сприяють оздоровленню, підтримці тургора в тканинах і є вельми корисним в комплексі заходів профілактики передчасного старіння. Тонізуюча дія завареного чаю обумовлена наявними в ньому алкалоїдами – кофеїном і теоброміном. Сорти високої якості чаю містять до 4% цих речовин. Чай багатий вітамінами. Він містить вітаміни A, B1, B2, пантотенову кислоту, P, PP, K, С (150-230 міліграм). У свіжих листках чаю в 4 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у соках лимона і апельсина. Зелений чай має в 10 разів більше аскорбінової кислоти, ніж чорний.

Чай називають еліксиром життя, який нам подарувала природа, бо він унікальний за своїм вмістом вітамінів.

Шкідливість чаю

Але не все так райдужно для любителів цього смачного напою. Існує і зворотний бік. Найголовнішим критерієм шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів.

У дешевих повсякденних сортах чаю містяться барвники та ароматизатори. Ті сліди, які ви бачите на чашці після випитого чаю, залишаються і усередині вашого організму. Крім того, барвники шкідливі для організму.

Гарячий чай обпікає ваші внутрішні органи. Через сильну стимуляції горла, стравоходу і шлунка можуть виникнути хворобливі зміни цих органів.

При заварюванні чаю не завжди використовується чиста вода. Часто в чайник заливається вода з під крана. Крім того, кип’ятіння води вбиває не тільки шкідливі речовини у воді, але і корисні, роблячи саму воду мертвою.

Чай можна пити тільки свіжозаварений, через 20 хвилин у ньому починається процес мимовільного окислювання ароматичних складових, фенолу, ліпоїдів, ефірних масел.

При тривалому вживанні чорного чаю, зуби жовтіють, а зелений чай у великих кількостях руйнує зубну емаль.

Міцний чай має високий вміст кофеїну і теїну і може стати причиною головного болю і безсоння.

Міцний чай негативно впливає на роботу серця, стимулює надмірне виділення шлункового соку.

Зелений чай може бути шкідливий людям, що страждають закрепами, оскільки має закріпляючу дію.

Чай протипоказаний при високій температурі, бо теофілін, що міститься в чаї, ще більше підвищує температуру тіла.

Зелений чай знижує артеріальний тиск, тому гіпотонікам слід обмежити споживання зеленого чаю.

Запам’ятайте! Головне – правильно заварювати чай!

Для того, щоб витягти всю користь з напою, слід знати, як правильно заварювати чай. Так, наприклад, зелений чай можна заварювати неодноразово, але бажано не більше п’яти разів. А от чорний чай – не більше одного разу. Причому, випивати його слід протягом п’ятнадцяти хвилин після заварювання.

Матеріал підготували: професор Ігор Плеш, завідувач кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти та доцент кафедри Лілія Борейко

Корисно знати