• Українська
  • English
Антибіотикорезистентність у комплексному лікуванні вугрової хвороби
Антибіотикорезистентність у комплексному лікуванні вугрової хвороби

Антибіотикорезистентність у комплексному лікуванні вугрової хвороби

Вугрова хвороба (вугри звичайні, акне) – найбільш поширений дерматоз в осіб молодого віку, який відносять до групи піодермій – гноячкових хвороб шкіри.

В основі розвитку вугрової хвороби лежить гіперпродукція і зміна складу шкірного сала, активація мікрофлори шкіри (Рropionbacterium асnes та ін.), розвиток запалення сально-волосяного апарату, які виникають на тлі генетичної схильності, імунних та ендокринних розладів, обмінних порушень, хронічних вогнищ інфекції тощо.

Лікування пацієнтів із вугровою хворобою проводять залежно від тяжкості клінічного перебігу дерматозу.

При легкому перебігу акне пацієнтам застосовують переважно засоби зовнішньої терапії (протизапальнi, антибактерiальнi препарати та засоби, що нормалiзують процеси кератинiзацiї тощо). Хворим із середньотяжким та тяжким клінічним перебігом вугрової хвороби показано застосування системних кретиноїдів та антибактерiальних препаратів широкого спектру дії. Антибіотикотерапію при акне проводять переважно за допомогою тетрациклінів та макролідів.

Проте основною проблемою антибіотикотерапії, у тому числі й при вугровій хворобі, є прогресуюча тенденція до формування у мікроорганізмів резистентності до антибіотиків, яка розвивається як у Рropionbacterium асnes та у мікроорганізмів з інших біотопів людського організму.

При цьому розвиток антибіотикорезистентності відмічено як при правильному, так і при неправильному призначенні антибіотиків, хоча найчастіше це пов’язано з застосуванням низьких доз антибіотиків, багаторазовими курсами антибактеріальних засобів, недотриманням призначеної схеми лікування. Ризик розвитку антибіотикорезистентності також пов’язаний з безрецептурним продажем антибіотиків у аптечній мережі, широким призначенням антибактеріальних препаратів з приводу інших захворювань (наприклад, інфекцій верхніх дихальних шляхів тощо), самолікуванням.

У світлі останніх результатів наукових досліджень була розроблена стратегія по зменшенню резистентності до антибіотиків при лікуванні вугрової хвороби, а саме при пероральному застосуванні антибактеріальних засобів:

пероральний прийом антибіотиків рекомендований при середньому та тяжкому ступеню тяжкості акне;

слід уникати використання пероральних антибіотиків в якості монотерапії і підтримуючої терапії акне;

використання пероральних антибіотиків може призвести до резистентності супутньої мікрофлори в різних органах пацієнтів;

тривалість застосування антибіотиків і оцінка результатів лікування після їх застосування складає від 6 до 12 тижнів.

З метою підвищення результатів лікування вугрової хвороби, особливо у випадках затяжного перебігу дерматозу, торпідного до лікування, зважаючи на можливий розвиток у пацієнтів антибіотикорезистентності, рекомендовано визначення антибіотикочутливості виділених з елементів вугрової висипки штамів мікроорганізмів з проведенням у таких хворих корекції системної антибактеріальної терапії.

Матеріал підготувала: Карвацька Юлія – асистент кафедри дерматовенерології

Корисно знати