• Українська
  • English
Нервова Орторексія

Нервова Орторексія

 

Останнім часом психологи та лікарі серйозно заговорили про тривожну тенденцію: прагнення до здорового харчування, що переростає в нав’язливу ідею. Надмірна занепокоєність якістю продуктів отримала назву нервова орторексія. З чим вона пов’язана? Хто схильний до нервової орторексії?

Орторексія (від гр. «оrtho» правильний) – це комплекс правильного харчування. Такі люди одержимі здоровим харчуванням, більше турбуються про якість свого харчування, ніж про кількість, постійно коректують свою дієту залежно від їхньої особистої уяви про те, які продукти шкідливі, а які – ні.

Багато орторексиків, наприклад, їдять тільки сирі фрукти й овочі, або є веганами, фрутаріанами, пескетеріанцями. Деякі з них споживають тільки продукти певного кольору. Також, поширене явище фудографії – переважно молоді особи наслідують оброблені світлини, фото з соцмереж і хочуть споживати тільки таку їжу  Нав’язлива думка стосовно корисного харчування є домінантною у разі її порушення виникає відчуття тривоги, негаразди , психологічний дискомфорт.

Цей термін вперше з’явився в дев’яностих роках минулого століття в книзі американського вченого Стівена Бретмена «Пристрасть до корисних продуктів: як подолати одержимість правильним харчуванням».

Бажання купувати продукти тільки кращої якості багато в чому пояснюється об’єктивними економічними умовами. Років двадцять тому в Україні про нервову орторексію не могло бути й мови. У державі був дефіцит харчових продуктів, і вибирати було просто ні з чого. Зараз в супермаркетах величезний асортимент різної їжі — зрозуміло, ми прагнемо придбати тільки те, що принесе нам користь.

У такій ситуації у людей виникає природне бажання якомога довше насолоджуватися життям, зберігати здоров’я. І вони, слідуючи широко поширеним нині твердженням «Людина є те, що вона їсть», уважно ставляться до якості продуктів. У цьому немає нічого дивного або, тим більше, ненормального. Проблема виникає в тому випадку, якщо людина зациклюється на здоровому способі життя. Наприклад, виключає зі свого раціону всі продукти, на упаковці яких є інформація про барвники. Або купує тільки органічну їжу, або постійно, без перепочинку підраховує калорії.

В групу ризику потрапляють вегетаріанці та сироїди, через те, що їх вага набагато нижче норми; особи схильні до депресій і відчуження; занадто горді люди, які підносять себе в очах інших, можуть посилатися на своє задоволення від прийому правильної їжі, хочуть отримати схвалення з боку; люди із заможних сімей намагаються виглядати краще за всіх, їдять екологічно чисті продукти, відмовляються від алкоголю і куріння, явні перфекціоністи. Думка зі сторони іноді буває важливіше власної; прагнення до досконалості у всьому призводить до сильно завищеними вимогами до себе.

Статистичні дані зводяться до того, що цим видом розладу страждають актори, спортсмени, публічні особистості, а також ті, хто страждає психічними захворюваннями.

Орторексія може бути провісником багатьох ментальних хвороб: обсесивно – компульсивний розлад, розлади харчування, як провісники шизофренії та інших шизоафективних розладів, психопатій;

Що ж таке нервова орторексія?  Це не хвороба, але розлад. Надмірний інтерес до якості продуктів свідчить про певний психологічний негаразд людини. Правомірність віднесення такого розладу як орторексія до хвороби є спірною. Порушення харчової поведінки – це комплекси симптомів, що виникають внаслідок тривалого впливу поведінкових, емоційних, психологічних і соціальних факторів.

Розлади харчової поведінки мають найвищий рівень смертності в списку психічних захворювань. Повноцінне функціонування людини, її фізична активність, задоволеність життям – все це залежить від особливостей харчової поведінки.

Адекватна харчова поведінка є запорукою здоров’я, фізичної активності та гармонійного розвитку особистості.

Неадекватна харчова поведінка може проявлятися у вигляді розладів та порушень.

Саме психологічне одужання зазвичай виявляється найскладнішим етапом. Психологічне відновлення потребує вирішення когнітивних та емоційних аспектів харчового розладу, таких як диспропорція зображення тіла, перфекціонізм, правила стосовно їжі та ваги. Низька інформованість населення та фахівців, своєю чергою, сприяють виникненню міфів щодо пацієнтів із розладами харчової поведінки. Міф про те, що можна визначити «жертв» подібних захворювань за їхнім зовнішнім виглядом, насправді обмежує кількість реальних осіб, які потребують нагальної допомоги в боротьбі з розладами харчової поведінки. Адже вони навіть можуть відмовитися звертатися за професійним лікуванням або підтримкою. Ба більше, взагалі ігнорувати сам факт наявності в них патології, вважаючи, що їхні фізичні характеристики просто не підпадають під загальноприйняті стандарти.

Здорове харчування – це правильно і корисно, але тільки до певної межі. Коли прагнення правильно харчуватися переростає в фанатизм, з’являється загроза для фізичного і психічного здоров’я людини.

 

  

Матеріал підготували

ас. Гринько Н.В. та проф. Пашковський В.М.

 

Корисно знати