• Українська
  • English
Чи небезпечний для України вірус Зіка?
Чи небезпечний для України вірус Зіка?

Чи небезпечний для України вірус Зіка?

Останнім часом засоби масової інформації,

поряд з інформацією про епідемію грипу в Україні, рясніють повідомленнями про поширення світом хвороби спричиненої вірусом Зіка. Природно, що в більшості наших громадян виникають запитання: що являє собою ця хвороба і чи несе вона загрозу для України?

Хвороба, яка спричиняється вірусом Зіка це нетяжке інфекційне захворювання, що перебігає з невисокою, до 38-39  C, гарячкою, помірним болем голови, болем у м’язах та суглобах, кон’юнктивітом, інколи плямистим висипом на шкірі. Також є дані, що в більшості випадків зараження вірусом Зіка взагалі не супроводжується клінічними проявами. Небезпека ж цієї інфекції полягає в тому, що вона впливає на внутрішньоматковий розвиток плода призводячи до дефектів його розвитку. Діти, матері яких під час вагітності інфікувалися вірусом Зіка, народжуються з мікроцефалією – значним зменшенням розмірів черепа та мозку при нормальних розмірах інших частин тіла. В подальшому ці діти відстають у розумовому розвитку і стають глибокими інвалідами. В країнах, де зараз поширюється вірус Зіка, кількість немовлят народжених з ураження мозку зросла в десятки разів порівняно з попередніми роками.

Зараження людей вірусом Зіка відбувається трансмісивним шляхом через укуси комарів роду Aedes. Відповідно поширення хвороби можливе лише в регіонах де живуть комарі роду Aedes. Це країни з тропічним та субтропічним кліматом. Наразі захворювання стрімко поширюється в країнах Латинської, Південної та Північної Америки і, за припущеннями Панамериканської організації охорони здоров’я, ймовірно, охопить усі країни і території, де можна знайти комарів роду Aedes. Щодо України та інших країн з помірним континентальним кліматом, то поширення  вірусу Зіка у них неможливе, оскільки комарі, які переносять вірус, у цій кліматичній зоні не виживають. В Україні та інших країнах цієї ж кліматичної зони можливі лише поодинокі завізні випадки хвороби в осіб, які повернулися з регіонів де ця інфекція поширена. Завізний випадок хвороби  уже зафіксовано в Данії і є повідомлення про інфікування вірусом Зіка трьох британців, які повернулися з тропіків.

Специфічного противірусного лікування хвороби, спричиненої вірусом Зіка, немає. Також немає нагальної потреби у створенні таких ліків, зважаючи на легкий перебіг захворювання та швидке, впродовж 2-7 діб, цілковите одужання хворих на фоні патогенетичного (симптоматичного) лікування. На сьогодні приоритетним завданням науковців є створення вакцини проти цієї недуги. В регіонах поширення вірусу Зіка вакцинація жінок репродуктивного віку чи не єдиний спосіб знизити рівень внутрішньоматкової патології плода, що спричиняється цим вірусом.  

Матеріал підготував: Юрій Рандюк, кандидат медичних наук, доцент, в.о. зав. кафедри інфекційних хвороб та епідеміології.

Корисно знати