• Українська
  • English
Переохолодження та обмороження
Переохолодження та обмороження

Переохолодження та обмороження

НАДАННЯ НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. Обмороження – це пошкодження тканин тіла, викликане впливом низьких температур.

Основні причини переохолодження організму та обмороження – тривале перебування на холоді або перебування в крижаній воді. Найчастіше переохолодження загрожує особам, які багато часу перебувають на холоді, маленьким дітям та людям похилого віку (у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена), особам, що мають проблеми зі здоров’ям.

Ознаки переохолодження: озноб, тремтіння, синюшність шкіри, губ, зниження температури тіла, біль у пальцях рук і ніг, поява “гусячої шкіри”, позіхання, гикавка, затьмарення свідомості. При переохолодженні настає апатія, сонливість, загальна слабість, поверхневе дихання. Ступінь і швидкість переохолодження залежать від температури повітря, води та адаптації організму до холоду.

Дії при наданні першої медичної допомоги залежать від ступеню обмороження, стану загального охолодження організму людини, його віку та наявних хвороб.

При наданні першої допомоги необхідно припинити дію охолодження.  Перенесіть потерпілого в тепло. Зніміть промерзлі речі (куртку, штани, взуття, шкарпетки, рукавички). Для відновлення кровообігу можна розтерти замерзлі частини тіла. Ділянки тіла, що охолоджені, необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням. Не потрібно розтирати уражених снігом, тому що кровоносні судини верхніх та нижніх кінцівок можуть постраждати. Не можна застосовувати швидке зігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки та інші джерела тепла, тому що це погіршує перебіг обмороження. Краще дати тілу поступово прогрітися і відновити кровообіг в постраждалих ділянках.

Ураженим дають пити теплу рідину, гарячу їжу – це допоможе підвищити загальну температуру тіла, і буде сприяти нормалізації кровообігу.

Існує кілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді.

Щоб уникнути переохолодження: закривайте ділянки тіла, найбільш схильні до відмороження – пальці рук, вуха і ніс, одягайтеся по погоді. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити непромокний. Тісне взуття, відсутність устілки можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.

Добре харчуйтеся. Вживайте більше теплої рідини, що сприяє кращій терморегуляції організму. Не вживайте алкогольні напої. Їх розпивання не тільки призведе до зайвої втрати тепла, але й погіршить концентрацію уваги. І тоді ви можете не помітити перші ознаки обмороження. Не паліть на вулиці, паління погіршує кровопостачання кінцівок.

Не перебувайте на морозі занадто довго.

Матеріал підготував: Петро Кифяк, асистент кафедри анестезіології та реаніматології

Корисно знати