• Українська
  • English
Здорове харчування – здорові нирки
Здорове харчування – здорові нирки

Здорове харчування – здорові нирки

Загальновідомо, що нирки – це потужний фільтр нашого організму. Нирки ведуть боротьбу з усіма токсинами, мікробами, інфекціями, які потрапляють в організм. Печінка розкладає всі шкідливі речовини, а нирки потім їх фільтрують й виводять з крові. Щохвилинно нирки переробляють до 1,5 літрів крові.

Якщо говорити про те, що люблять, а чого не люблять нирки. То відповідь однозначна – не люблять недбальство по відношенню до власного здоров’я та організму. Дуже частими є ситуації, коли ми не звертаємо уваги на легкі протяги, карієсні та недоліковані зуби, переносимо на ногах легку простуду і можемо посидіти на холодному? І саме в в цей час нирки ведуть боротьбу з усією інфекцією, фільтруючи продукти діяльності різних хвороботворних мікроорганізмів.

Це все приводить до того, що появляються симптоми, характерні для захворювань нирок: набряки кінцівок, болі в попереку, підвищення артеріального тиску, погіршення апетиту, дискомфорт під час сечовипускання. Все перераховане може свідчити про те, що треба терміново звернутися до лікаря.

Чим ми можемо допомогти ниркам та їх здоровому функціонуванню?

Рецепт доволі простий, корисний та легкий до виконання – хдоровий спосіб життя та здорове харчування. Нирки обожнюють рух та смачну корисну їжу.

Зауважте, якщо ваші нирки не цілком здорові, обмежте у раціоні кисломолочні продукти, м’ясо, шоколад і продуктиів з високим вмістом кальцію і вітаміну С. Нирки обожнюють сухе тепло в поєднанні з рясним питвом. Сауна – найкращий друг нирок.

Які ж продукти корисні для нирок.

Перше місце в меню для нирок займають баштанні культури.

Кавун. Має протизапальну і слабку сечогінну дію, допомагає регулювати кислотно-лужний баланс в організмі. Кавун багатий вітамінами і мінеральними речовинами, які допомагають боротися з сечокам’яною хворобою і підтримують органи в здоровому стані.

Гарбуз. Сприяє виведенню шлаків і токсинів. Також вітаміни А й магній, перешкоджають утворенню в нирках каменів.

Диня. Містить велику кількість фолієвої кислоти, заліза, вітамінів В9 і С, що добре впливають не лише на нирки, але й на печінку. Водний настій насіння дині має м’яку сечогінну і послаблюючу дію.

Серед ягід фаворитами нирок є журавлина, шипшина, чорниця

Журавлина, журавлинний сік – дієвий антисептик, який бореться з інфекціями сечостатевої системи. Ягоди журавлини мають в складі вітамін С, антиоксиданти, клітковину, а ще флавоноїди, які виступають ефективним засобом у профілактиці циститу.

Шипшина також містить вітамін С, який допоможе при наявності каменів у нирках: це природній «розчинник» каменів, який поступово перетворює їх в пісок.

Чорниця сприяє виведенню піску і дрібного каміння з нирок і печінки. Примітно, що ягоди навіть після термічної обробки зберігають цілющі властивості.

Також корисними для нирок є яблука, які містять калій, фітонутрієнти, вітамін С. Ще яблучний пектин сприяє очищенню нирок за допомогою зв’язування токсинів і їх подальшого виведення.

Вівсяні злаки (овес) містять цінний вітамін В6 і залізо, які запобігають появі каменів в нирках і покращують кровопостачання органу. Для очищення нирок приймають молочний вівсяний відвар.

Корисні також зелень, капуста, морква, які містять вітаміни А і С. Дані дві групи вітамінів здатні налагодити роботу хворих нирок і підживлювати їх для нормального функціонування.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати