• Українська
  • English
Імунізація дорослого населення: європейські стандарти та українські реалії
Імунізація дорослого населення: європейські стандарти та українські реалії

Імунізація дорослого населення: європейські стандарти та українські реалії

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕЬ ІМУНІЗАЦІЇ. В рамках Європейського тижня імунізації, анонсованого за ініціативою ВООЗ, доцільно зосередити увагу на нинішніх нагальних проблемах вакцинопрофілактики у державі задля успішного, хочеться вірити, їх подолання.

Ситуація, що склалася з імунопрофілактикою “контрольованих” інфекційних хвороб, в Україні викликає занепокоєння не лише спеціалістів у галузі інфекційних захворювань, загрожуючи зростанням захворюваності на кір, дифтерію, краснуху (вкрай небезпечно ускладненнями для майбутніх новонароджених), гепатит В, правець. Проблема напряму торкається майбутнього української нації – дітей, яким за відсутності вакцинації загрожуватимуть поліомієлітні паралічі, дифтерійні міокардити, менінгококова інфекція, туберкульоз.

Державна політика щодо імунопрофілактики

Для успішної боротьби з інфекційними захворюваннями в Україні “реалізується” державна політика щодо імунопрофілактики, складовими якої є Загальнодержавна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009–2015 рр., Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595, система контролю якості імунобіологічних препаратів, система реагування та розслідування у випадках погіршення стану здоров’я після вакцинації.

На сьогодні в Україні проводиться імунізація проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції типу b, кору, краснухи, епідемічного паротиту, гепатиту В.

На думку фахівців МОЗ, показник охоплення населення вакцинацією в Україні щороку зменшується в середньому на 10 %. Головними причинами такої тенденції є нерегулярні та нерівномірні поставки вакцин в дитячі і студентські поліклініки, антивакцинальна кампанія в певних засобах масової інформації та масова відмова батьків від щеплення.

Однією з необхідних умов наближення Календаря в Україні до європейських стандартів імунізації є внесення вакцинації проти пневмококової, менінгококової та папіломавірусної інфекцій. Відмова населення від щеплення призводить до зниження колективного імунітету і, як наслідок, – може спричинити розвиток епідемій. Щеплення – єдиний спосіб запобігти інфекційним хворобам, однак проводити його необхідно з дотриманням правил на всіх етапах виробництва, транспортування, зберігання, застосування та утилізації вакцин.

Сподіваємось, водночас зі становленням громадського суспільства, коректного відношення медичних працівників, відповідального інформування батьків та належного фінансування галузі профілактичної медицини “епоха” епідемій, спалахів та ускладнень від інфекційних недуг відійде в історію.

Матеріали підготувала: Анюта Сидорчук, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології

Корисно знати