• Українська
  • English
Грип та міокардит
Грип та міокардит

Грип та міокардит

ЛЕКТОРІЙ “ОБЕРЕЖНО, ГРИП” Зимовий період приносить не лише кліматичний дискомфорт, але і підвищену чутливість до сезонного захворювання – грипу. З настанням холодів все більше ми зустрічаємо поруч з нами людей з нежиттю, кашлем, головним болем і підвищеною температурою тіла.

Щорічно в різних країнах світу реєструється від 10 до 130 млн випадків захворювань на грип, в середньому хворіє кожен десятий дорослий і кожна третя дитина. В Україні на грип і ГРВІ щороку хворіють близько 11–13 млн чоловік. Захворюваність на грип залежить від багатьох чинників, зокрема, стану імунної системи, віку, супутніх захворювань тощо. А тому до групи ризику віднесені вагітні, діти до 2-х років, люди, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи, нирковою недостатністю, хронічними хворобами органів дихання (особливо астмою), особи з ослабленою імунною системою, з ендокринною патологією (ожиріння, цукровий діабет).

Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – в середньому це 7 днів. Поряд із легкою та середньотяжкою формами, що закінчуються видужанням, у частини хворих виникають ускладнення, які можуть бути смертельними.

Щоб не провокувати ускладнення власної хвороби та не наражати інших людей на небезпеку, яка може виявитись смертельною для деяких з них, при появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома.

Чималу частку ускладнень перенесеного грипу на ногах становлять захворювання  з боку серця. Віруси “застуди” можуть безпосередньо вражати серцевий м’яз. Вони циркулюють по організму, виділяючи токсичні речовини, які в свою чергу можуть викликати пошкодження м’язових волокон міокарда (серцевого м’язу). І як насідок неякісної роботи серцевого м’язу – кровообіг стає менш ефективнішим. Запалення серцевого м’язу – міокардит – зустрічається у 5-15% хворих на грип та ГРВІ. У світі 10 % раптових смертей обумовлені недіагностованим і, відповідно , нелікованим міокардитом. Якщо вчасно не розпочати лікування, міокардит призводить до появи в серцевому м’язі вогнищ склерозу, подібних тим, що формуються після перенесеного інфаркту.

Сміх лікує грип

Американські вчені довели, що сміхотерапія лікує грип. Досліджуваних людей розділили на дві великі групи. Перша реготала від комедій, а друга просто сиділа спокійно. Після експерименту лікарі визначили, в що першій групі зменшився рівень гормонів напруги – кортизола та адреналіну, що дозволяє ефективніше працювати імунітету. Крім того, збільшилася кількість Т-лімфоцитів, що борються з вірусами. У другій групі ніяких змін не виявили.

Симптоми міокардиту частіше виявляють через 1-2 тиж. після перенесеного грипу. Проте початок такого захворювання як міокардит неможливо передбачити, а також розпізнати на стадії виникнення, як правило, це проходить непомітно та приховано, і виявити його можна тільки під час обстеження лікарем та після ЕКГ-обстеження. Першими проявами міокардиту є загальне нездужання, ниючі, постійні болі в ділянці серця, відчуття перебоїв в його роботі, відчуття прискореного серцебиття, задишка при незначному фізичному навантаження і, іноді відзначається болючість в суглобах і ломота в тілі. Температура тіла може бути нормальною або субфебрильною, тобто злегка підвищеною.

Крім того, на тлі лихоманки та інтоксикації, викликаною інфекцією, можуть вперше маніфестувати (проявлятися) або загострюватися захворювання серцево-судинної системи, які були раніше.

Хворі з міокардитом завжди підлягають госпіталізації.

Бережіть серце — мотор нашого організму. Не допускайте ураження серцево-судинної системи. Якщо ви виявили у себе хоча б одну ознаку міокардиту, то у вас є серйозний привід звернутися до лікаря.

Навіть при відсутності ознак грипу, дотримуйтесь наступних порад:

– Уникайте місця скупчення людей – задля зменшення вірогідності контактів із хворими, адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів.

– За необхідності користуйтеся одноразовими масками – щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфекційного зараження. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стала вологою чи забрудниться. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.

– Регулярно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

– Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми

– Мийте частіше руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками.

– Користуйтеся тільки одноразовими паперовими серветками та рушниками після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть бути джерелом інфекції.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини Марина Патратій

 

Корисно знати