• Українська
  • English
Що потрібно знати про сказ
Що потрібно знати про сказ

Що потрібно знати про сказ

Останнім часом у нашому місті Чернівці насторожує велика кількість безпритульних тварин, які вештаються біля житлових будинків, на територіях лікарень, дитячих закладів, біля магазинів тощо. Особливу стурбованість викликає відсутність уявлення у громадян, особливо у дітей про хвороби, які можуть виникати після укусів тварин.

 

З початку року на Буковині зареєстровано 450 випадків укусів людей тваринами, з них 45% – безпритульними. Серед покусаних 30% становлять діти. У порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість випадків укусів тваринами зросла на 11%.

У зв’язку з цим чернівчан просять бути обережними під час контактів з тваринами та у випадках укусу негайно звертатися до травматологічного відділення лікарні швидкої медичної допомоги, інформувати диспетчера МКП “Притулок для тварин” про підозрілу поведінку домашньої чи безпритульної тварини, випадки необґрунтованої агресії.

Джерелом даної інфекції, в переважній більшості випадків, є собаки, як домашні, так і бродячі, які тим чи іншим способом заражаються від диких тварин. Частка диких тварин, як джерела інфекції, становить близько 25-28% з усіх випадків сказу. В 10% випадків зараження відбувається від кішок.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і при відсутності своєчасної екстреної вакцинації є загрозливим для життя.

Вірус сказу знаходиться в слині зараженої тварини. Людина заражається при ослиненні чи укусі тварин, хворих на сказ. Особливо небезпечними в плані зараження вважаються укуси кистей рук і голови, а також множинні укуси.

Для сказу характерна сезонність, яка припадає на весняно-літній період.

Клінічні прояви сказу

Після потрапляння вірусу в організм людини настає інкубаційний період тривалістю 1-3 місяці. У рідкісних випадках можливе скорочення цього періоду до 10-12 днів або подовження його аж до одного року. На тривалість інкубації впливає місце укусу – чим довший шлях до головного мозку, тим довший інкубаційний період.

В період розпалу захворювання виділяють три стадії, які змінюють одна одну: початкова стадія, стадія збудження та стадія паралічів.

Початкова стадія сказу триває 1-3 дні. Перші симптоми у людини виникають в місці укусу. До цього часу рана може повністю зарубцюватися, але людина починає «відчувати» укус – виникають ниючий біль переважно в центрі укусу, печіння, свербіж, підвищена чутливість шкіри. Приєднуються також загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла. Якщо укус знаходиться у ділянці обличчя, людину можуть турбувати зорові та нюхові галюцинації. Інколи спостерігаються типові порушення психічного стану людини: хворого долає безпричинний страх, туга, депресія. У рідкісних випадках тривожність змінюється дратівливістю. Людина стає замкнутою і апатичною до подій. Порушується сон і апетит.

Стадія збудження (2-3 дні) характеризується високою рефлекторною збудливістю з переважанням тонусу вегетативної нервової системи. Одним з яскравих симптомів є гідрофобія або водобоязнь. Коли хворий намагається зробити ковток, виникає спастичний спазм ковтальних м’язів і дихальної мускулатури. Пізніше, у зв’язку з прогресуванням, навіть звук води, що ллється та її вигляд викликають спазм м’язів гортаноглотки. Збільшується частота дихальних рухів. Зовнішні подразники загострюють реакцію нервової системи. Виникають судоми, що спотворюють обличчя людини. Судомний напад може бути спровокований рухом повітря, різкими звуковими або світловими подразниками. Хворий сильно потіє і страждає від рясної безперервної слинотечі. Продовжують прогресувати порушення психіки. Під час нападу відзначається сильне психомоторне збудження. Хворий стає буйним та небезпечним як для себе, так і для оточуючих. У період між нападами людина стає адекватною, правильно відповідає на запитання і не проявляє ознак агресії.

Стадія паралічів (12-24 години) виникає внаслідок дисфункції кори головного мозку: згасають чутливість та рухи, припиняються напади судом та фобій. Хворий зовні заспокоюється. Відзначається значне зростання температури тіла до 40-42°С, виникає прискорене серцебиття на тлі зниження тиску. Смерть хворого настає внаслідок паралічу серця або дихального центру.

Таким чином, загальна тривалість клінічних проявів – 3-7 днів.

При розвитку клінічної картини сказу прогноз завжди несприятливий. У стаціонарі лікування зводиться до полегшення стану хворого – створення особливих умов без впливу всіх подразників. У великих дозах хворому вводять опіоїдні анальгетики і проводять підтримуючу терапію. Переведення хворого на штучну вентиляцію легенів продовжує життя. Але результат завжди однаковий – смерть хворого.

Профілактика сказу

Раніше, після укусу домашньої собаки, перш ніж проводити профілактику, за твариною спостерігали протягом 10 днів. Якщо собака не гинула, то вакцинопрофілактику не проводили. В умовах сьогодення, враховуючи напружену ситуацію, що склалася із цим смертельним захворюванням та наявністю безпечної вакцини, рекомендується відразу ж після укусу звертатися за медичною допомогою і проводити профілактику.

Перше, про що повинен пам’ятати кожен, кого вкусила будь-яка тварина – якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

Алгоритм подальшої лікувальної тактики, в тому числі необхідність екстреної вакцинації, визначає тільки лікар. До того, як звернутися до лікаря потрібно якомога раніше промити рану великою кількістю проточної води. Активну імунізацію слід проводити негайно: в 1 день, на 3 день, 7, 14, 28. ВООЗ рекомендує здійснювати додаткову ін’єкцію через 3 місяці після шостої ін’єкції. Вакцину вводять по 1 мл внутрішньом’язово. Цієї схеми буває достатньо для формування імунітету.

Матеріал підготували професор кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Василь Москалюк, асистенти кафедри Юлія Бойко та Маргарита Андрущак

Корисно знати