• Українська
  • English
Міжнародний день «Лікарі світу за мир»
Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Сьогодні, 6 серпня, у багатьох країнах відзначають Міжнародний день «Лікарі світу за мир». Ініціатором цього є організація «Лікарі світу за запобігання ядерної загрози». Щорічно 6 серпня, коли сталося бомбардування японського міста Хіросіма, міжнародна громадськість згадує загиблих під час цієї трагедії і наголошує на ролі лікарів у боротьбі за мир і запобіганні війни.

Незважаючи на те, що офіційне відзначення цього дня було започатковане досить недавно, лікарі разом із усіма медичними працівниками, завжди були борцями за мир, а особливо у складний військовий час. Ще з глибокої давнини медики, відчуваючи особливе покликання допомоги людям, йшли за ним упродовж усього життя, втілюючи свою основну місію – збереження здоров’я та життя своїх пацієнтів. Історія пам’ятає величезний внесок лікарів у створення общин сестер милосердя, військових шпиталів, де здійснювалися догляд та реабілітація поранених, проводилися складні оперативні втручання, і, часто, за мінімального медичного забезпечення максимальними зусиллями були врятовані тисячі життів.

Назавжди закарбованими в історії медицини і людства будуть імена таких видатних лікарів, як: М.І. Пирогов, М.М. Волкович, Ю.К. Шимановський, М.В.Скліфосовський, М.М. Амосов та багато інших відомих і невідомих імен, які своєю відданою працею допомагали людям. І зараз існує багато медичних об’єднань – від волонтерських, організацій державного рівня і аж до Всесвітньої організації Червоного Хреста, – які продовжують працю лікарів минулого та надають допомогу людям у надзвичайних ситуаціях, природних катаклізмах і під час бойових дій.

Особливим для нас є відзначення цієї пам’ятної дати цього річ. Адже, на жаль, зміст заклику «Лікарі світу за мир» нині не є якимось абстрактним та далеким. Він набув цілком конкретного значення. Сьогодні не лише лікарі, але й всі громадяни України прагнуть миру на нашій землі. Сьогодні безстрашні і сповнені милосердя серця лікарів, їх умілі руки рятують життя наших солдат та офіцерів на полі бою і поза ним. Серед них – багато випускників нашого університету, серед них – наш співробітник Ігор Малишевський, – доцент кафедри онкології та радіології. Всі ми щиро сподіваємося, що наше прагнення миру буде якнайшвидше здійснене, і разом із цим щасливо повернуться додому всі військові, медики та волонтери, які борються за наш з вами спокій, суверенітет та цілісність України.

Матеріал підготував: Василь Присяжнюк – асистент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ.

Корисно знати