• Українська
  • English
Чи правильно ми вибираємо засоби гігієни своїм дітям. Частина 1

Чи правильно ми вибираємо засоби гігієни своїм дітям. Частина 1

Поява першого зуба в дитини є сигналом, що саме час почати привчати малюка до підтримання гігієни ротової порожнини. Адже від стану молочних зубів безпосередньо залежить процес формування постійних. Важливим питанням є вибір засобів гігієни ротової порожнини. Сьогодні на ринку представлено широкий асортимент зубних паст, щіток, ополіскувачів, флосів, йоршиків та чи правильно ми їх вибираємо для своїх дітей?  

При покупці зубної пасти для дитини потрібно враховувати низку чинників:

  • ризик, що дитина проковтне частину засобу під час чищення зубів;
  • недостатньо міцна емаль зуба, на відміну від дорослих;
  • більш чутливі смакові рецептори.

Тому, якщо ми вибираємо дитячу зубну пасту, має значення:

  • склад – у ньому не повинно бути небезпечних, токсичних для організму речовин і алергенів;
  • абразивність – дитяча зубна паста повинна бути мінімально абразивна, щоб не пошкодити зубну емаль;
  • вміст фтору – для найменших потрібна паста без фтору, мінімальний вміст цього елементу допустимо тільки в засобах, призначених для дітей із 3 років;
  • смак і аромат – якщо паста сподобається малюкові на смак, вам набагато простіше буде привчити його до регулярної гігієни ротової порожнини.

Як же зробити правильний вибір?

Спершу треба зрозуміти, що дітям не підходять зубні пасти для дорослих або так звані пасти «для усієї сім’ї», якщо дитина не досягла 14 років. Незважаючи на те, що вони містять однакові компоненти, їхня «доросла» концентрація може бути небезпечна для дитячого організму. Тому першим і найпростішим орієнтиром при виборі зубної пасти буде вік дитини.

Визначившись з віковою категорією, в якій слід підбирати пасту, переходимо до найголовнішого – уважно вивчаємо склад зубної пасти.

Абразивні речовини

Зубна паста для дітей повинна забезпечувати дбайливе, але якісне очищення зубів, тому в ній міститься абразив. Найпоширеніші абразивні компоненти – це карбонат кальцію і бікарбонат натрію, простіше кажучи, крейда і сода. Ці речовини є агресивними. Перевагу слід надавати пастам з діоксидом титану або діоксидом кремнію – найменш травмуючим і найбільш ефективним абразивам.

З фтором чи без?

Як правило, зубні пасти з фтором рекомендуються дітям, що живуть у районі з низьким вмістом цього елементу в питній воді. Але думки лікарів щодо необхідності використання дитячих зубних паст з фторидами розділилися. Цей елемент досить токсичний і може бути небезпечний для здоров’я. Маленькі діти частину зубної пасти проковтують і фтор, замість того щоб зміцнювати зуби, підвищує ризик розвитку флюорозу, гіпофункції щитовидної залози та деяких інших захворювань. Тому в пасті дітей до 3 років фтористі сполуки не повинні перевищувати норму, а ліпше – бути відсутні.

Єднальні речовини

Кожна паста містить єднальні речовини, або загусники. Вони можуть бути як натуральними, так і синтетичними. В якості натуральних єднальних компонентів застосовуються різні пектини – смоли, що виділяються з морських водоростей, а також дерев або рослин. А ось загусники хімічного походження – похідні  целюлози та акрилової кислоти, можуть бути токсичні для організму.

Консерванти

Консерванти додаються до складу зубних паст для тривалішого зберігання або використання. Тут варто перевірити склад на наявність бензоату натрію, який при збільшених дозах є сильним канцерогеном, забороненим для застосування в деяких країнах. Дуже шкідливим для здоров’я є пропіленгліколь (може фігурувати як PEG).

Смакові наповнювачі

Смакові наповнювачі застосовуються в пастах для зняття ефекту неприємного смаку окремих речовин, такі як ментол, різні сорти м’яти, аніс, евкаліпт, ванілін, а також стимулюючі розвиток карієсу підсолоджувачі – сахарин. Назагал присутність у рецептурі сахарину і штучних барвників небажана.

Корисні речовини

А ось що повинне знаходитися в якісній зубній пасті для дітей – так це молочні ферменти: лактоферин, лактопероксидаза, лізоцим, оксид глюкози. Ці складові зміцнюють імунітет малюка і посилюють захисні властивості слини. У дитячі пасти також додають натуральний білок казеїн, який сприяє накопиченню кальцію в шарах емалі. Якщо паста містить невеликий відсоток фтору, то він має бути присутнім в органічній формі – в складі цей компонент прописують як олафлюр або амінофторид.

Назагал складно відповісти на питання, які дитячі пасти є найліпшими. Вибір конкретного засобу залежить від стану ротової порожнини дитини та її віку. Купуючи зубну пасту своєму чаду, замисліться: що стоїть за красивою упаковкою і приваблими рекламними обіцянками? Вибирайте зубну пасту з максимально натуральним простим складом

Не варто забувати, що важливу роль у питанні здоров’я зубів відіграє не тільки сама зубна паста. Тут набагато важливішими є якісна гігієна ротової порожнини дітей, регулярні профілактичні огляди стоматолога і правильне харчування.

 

Матеріал підготували: проф. Годованець О.І., доц. Котельбан А.В., доц. Митченок М.П.

 

Корисно знати