• Українська
  • English
Що від нас приховує холодний континент?

Що від нас приховує холодний континент?

Як стверджують «історичні часописи СРСР» 28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах «Восток» і «Мирный» під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена і М. П. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду – шостий і останній відкритий материк. Саме тому, 28 (16) січня у всьому світі на даний час відзначається «день відкриття Антарктиди».

Дата досить суперечлива з огляду на те, що власне російські дослідники не дісталися Антарктиди, а досягли лише півострова Триніті. Його згодом (30 січня 1820 р.) також досягли й британська експедиція Едварда Брансфілда та Вільяма Сміта. Фактично ж вони всі лише перетнули Південне полярне коло. Проте, задовго до вищезгаданих експедицій, це зробив британець Джеймс Кук у 1773 році. І хоча Кук відкрив окремі антарктичні острови, але не виявив сам материк, оскільки йому завадила щільна крига, проте він був впевнений – далі земля існує.

А взагалі Антарктида дуже далекий та загадковий континент, що вкритий тисячолітньою кригою. Проте під нею багато чого ховається….

Відомо, що Антарктида не завжди була покрита льодами. Дві сотні мільйонів років тому вона була частиною Гондвани, величезного материка  часів динозаврів та містив у собі сучасні Африку, Південну Америку, Австралію і Нову Зеландію, Антарктиду, Індостан і Мадагаскар. Але ближче до кайнозойської ери Антарктида відокремилася і попрямувала до південного полюса.

Зараз Антарктида досить добре вивчена – понад 50 років досліджень, сотні вчених, 35 наукових закладів і 14 країн проаналізували всі наявні дані про 27 000 000 км3 льоду, на площі в 14 000 000 км2. Лід в окремих місцях сягає більш як чотири кілометри у товщину…. Але під ним знаходиться континент, із сотнями річок та озер, переважно прісних, і можливо навіть із життям!

Якщо вірити всесвітній павутині, сучасна Антарктида все ще має таємниці, про які варто знати. Наприклад, так званий Марсіанський метеорит  (Allan Hills 84001) був знайдений в Антарктиді у 1984 році. На його поверхні були виявлені закам’янілі мікроскопічні структури, що колись могли бути бактеріями. І хоча питання про позаземне походження цих бактерій досі відкрите, на його користь говорить той факт, що розмір знайдених структур всього 20-100 нм в діаметрі, що набагато менше будь-якої відомої нам форми життя.

Ще одним доказом того, що на території найхолоднішого материка вирувало життя є озера, які розташовані глибоко під кригою. Наприклад, підлідне озеро Схід, яке ховається під шаром льоду товщиною в 4 км. Його загальна площа складає близько 16 000 км2  та глибиною  понад 1200 м. На думку вчених озеро не замерзає через підземні геотермальні джерела. У 2015 році під час активного вивчення стану озера у пробі води було виявлено невідомі мікроорганізми. Переважно це були проби з поверхні водойми, а найцікавіше, на думку вчених почнеться, коли зможуть дістати зразки матеріалу нижніх шарів озера та ґрунту. Адже там вода більш тепла і можливо придатна для життя.

Іншими свідченнями життя в Антарктиді є знайдені в різних областях материка згорілі та закам’янілі ліси, що доводить теорію про колись «зелену Антарктиду».

На поверхні льоду також вирує життя в Антарктиді. Про це свідчить виявлений ще у 1911 році Гріффітом Тейлором «Кривавий водоспад» – червоний потік, що виливається з білосніжного льодовика. Його таємницю вдалося розгадати тільки в XXI столітті – у пробах води з льодовика були виявлені мікроорганізми з  ізольованого підлідного озера, які пристосувалися до відсутності світла та кисню, а енергію отримують шляхом відновлення розчинених у воді сульфатів до сульфітів. Це і надає водоспаду кольору, схожого на кров.

Не оминула Антарктиду і ера динозаврів. Їх перші останки на материку вчені знайшли в 1986 році, згодом – у 2006-му. Спершу це були одиничні екземпляри, а у 2016 р. експедиція на острові Джеймса Росса виявила та дослідила більше тони решток динозаврів. Така кількість матеріалу є унікальною можливістю зрозуміти причини вимирання динозаврів.

Цікаві факти про холодний континент:

  1. Близько 1% поверхні Антарктиди (≈4000 км2) постійно залишається без льодового покриву (антарктичні оазиси). Вони вважаються найсуворішими пустелями в світі, а деякі з них не бачили дощу або снігу майже 2 млн років.
  2. Майже 90% світового запасу льоду та 70% прісної води знаходяться саме в Антарктиці. Якби весь цей лід розтанув, то рівень моря у світі збільшився на 61 м.
  3. Через відсутність власного населення в Антарктиді континент не розділений на часові пояси.
  4. Тимчасове населення Антарктиди (переважно дослідники, науковці, зрідка – туристи) коливається від 4000 осіб влітку до 1000 осіб взимку.
  5. Антарктида найхолодніше місце на Землі – у 2013 р. температура сягала -93°C. Проте останніми дослідженнями було встановлено, що температура може опускатися до -98 ° C, зокрема полярної ночі взимку.
  6. Антарктида – це єдиний континент на Землі, де немає рептилій і, зокрема, змій. Також на ній немає полярних ведмедів.
  7. Антарктида є материком (на цей час) суто наукового значення. Єдиний дійсно промисловий видобуток тут – кріль (дрібні ракоподібні, креветки).
  8. У 2048 році має бути переглянутий договір про Антарктику, що регламентує його «належність» та можливість «використання» ресурсів континенту. І претендентів стає з кожним роком все більше…

Інформацію підготував

к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати