• Українська
  • English
Здоров’я очей
Здоров'я очей

Здоров’я очей

ПОРАДИ ФАХІВЦІВ БДМУ. За допомогою органів зору людина не тільки сприймає оточуючий світ, а й гармонійно живе у ньому. Тому догляду за очима слід приділити особливу увагу. Ось деякі практичні рекомендації щодо правильного розуміння причин хвороби очей та деяких мір профілактики та лікування цієї недуги.

Здоров’я очей залежить від стану всього організму. Правильне харчування, контроль за тиском, рівнем холестерину й цукру в крові, а також відмова від шкідливих звичок допоможуть зберегти гарний зір до похилого віку.

Харчування для здоров’я очей. Для цього потрібно знати, які вітаміни й живильні речовини допомагають зберегти зір і запобігти захворюванням очей.

Лютеїн і зеаксантин

Ці антиоксиданти рослинного походження. Мабуть найвідоміші з більше 600 природних пігментів каротиноїдів. Вони містяться практично у всіх овочах і фруктах, забаравлених у темно-зелений колір.

Лютеїн і зеаксантин учені виявили в сітківціока людини. Вони забезпечують роботу зорового аналізатора.

Ці речовини знижують ризик розвитку макулярної дегенерації – руйнування жовтої плями, що перебуває у центрі сітківки. Вони також допомагають у профілактиці катаракти – помутніння кришталика.

На думку вчених, ці захворювання викликаються у тому числі й дією вільних радикалів, проти яких успішно борються природні антиоксиданти.

Найбільше лютеина й зеаксантина міститься в листових овочах: усіх видах капусти, шпинаті, темно-зелених листках салату. А також у зерновому хлібі та яйцях.

Жирні кислоти Омега-3

Ці поліненасичені жирні кислоти відіграють найважливішу роль у функціонуванні всього організму. Необхідні вони й для нормальної роботи очей.

Ці жирні кислоти не утворюються в організмі, тому їх потрібно регулярно включати у раціон. Кращі джерела Омега-3 – жирна морська риба, включаючи оселедець і скумбрію, а також морепродукти, горіхи і рослинні масла.

Вітамін С

Цей водорозчинний вітамін знижує ризик розвитку катаракти, а також відіграє важливу роль у профілактиці вікової макулярної дегенерації.

Вітамін С міститься в різних овочах і фруктах, у тому числі у всіх цитрусових й навіть добре знайомих нам петрушці, шпинаті й солодкому перці.

Вітамін Е

Цей вітамін уважається одним із найбільш потужних антиоксидантів. Він допомагає запобігти розвитку катаракти й сповільнює вікову макулярну дегенерацію.

Кращі джерела вітаміна Е – горіхи, салат, крупи, картопля, вершкове й рослинні масла.

Мідь

Як мінеральна речовина, мідь відіграє найважливішу роль в обмінних процесах всіх вищих тварин і рослин.

Окрім того, вона діє як антиоксидант, що допомагає у боротьбі проти вільних радикалів – часток, що сприяють процесу старіння й розвитку дегенеративних захворювань ока.

Мідь міститься в горіхах, насінні соняшника, печінці і бобових культурах.

Цинк

Ця речовина – найважливіший мінерал, необхідний кожній клітині організму. Він украй важливий для збереження здоров’я, імунної системи, процесів загоєння, а також нормальної роботи зорового аналізатора. Найбільше цинку учервоному і пташиному м’ясі, а також він є в морепродуктах, горіхах і квасолі.

Найважливіше

Лідери по вмісту речовин, необхідних для підтримки здоров’я ока, – це овочі, бобові й горіхи. Крім того, корисними є рослинні масла, риба й морепродукти.

Матеріал підготував: Ярослав Пенішкевич – завідуючий кафедрою офтальмології ім. Б. Л. Радзіховського БДМУ.

null

Корисно знати