• Українська
  • English
До 80-річчя з Дня народження Є.С. Товстухи
До 80-річчя з Дня народження Є.С. Товстухи

До 80-річчя з Дня народження Є.С. Товстухи

Більшість людей приїжджає до Яготина, що під Києвом, не за туристичними враженнями, адже саме тут живе і працює відомий український науковець, лікар-фітотерапевт, письменник Євген Товстуха.

Справді, це унікальна людина, яку добре знають як в Україні, так і далеко за її межами. Євген Товстуха – академік Української міжнародної академії оригінальних ідей, член Національної спілки письменників України, лауреат премiї iменi Володимира Винниченка. У 2000 році Євгена Степановича  визнано “Людиною року”. На знак визнання видатних заслуг Євгена Товстухи його бiографiю включено до Американського Біографiчного iнституту (серія «Життя славетних»).

 Народився Євген Степанович 7 жовтня 1934 року в селі Макіївка на Чернігівщині. У 1959 році закінчив Київський медичний інститут і вже понад 50 років працює лікарем, надаючи допомогу хворим, повертаючи їм здоров’я та рятуючи життя.

У народнiй медицинi з її тисячолiтнiми традицiями, як i в сучаснiй офіційній, Євген Товстуха пiдкорив уже багато вершин, але, незважаючи на солiдний вiк, продовжує впевнено долати все новi й новi.

У 1990 році Товстухою Є.С. вперше у світовій практиці офіційно створено «Фітоцентр» –установу для надання лікувальної та профілактичної допомоги амбулаторним хворим засобами фітотерапії. У фiтоцентрi Євгена Товстухи весь рiк панує чудовий аромат цiлющих рослин, на якi так багата наша українська природа. Тут вирощується чимало видів реліктових рослин: материнка, оман, синюха тощо. Саме вони, на переконання вченого, й здатні підняти на ноги багатьох хворих. Є у Євгена Степановича й своя особлива лікарська рослина – дивосил (оман високий) – прекрасне зiлля, немов прапор нашої знедоленої, могутньої i вiчної України. Коренi дивосилу йдуть глибоко в землю, і земнi соки, які вони ввібрали, використовують для цiлющих лiкiв. І як Україна з кожною епохою вiдроджується новими поколiннями, так i могутнiй дивосил чiпляється за нашу рiдну землю, утворює своє насiння i розвiюється самосiвом.

Лікар, фітотерапевт Товстуха Є.С. у своїх теоретичних працях переконливо доводить, що українська народна медицина – то цілий світ духовних та прагматичних знань, національних традицій, що йдуть із глибини віків. По краплині збирає він ті знання, часом розшифровуючи їх у міфах, легендах українського народу. Науковцем опублікувано 15 фундаментальних праць з української народної медицини та фітотерапії. Безперечно, Євген Степанович далекий від того, щоб впадати в крайність – ігнорувати сучасну наукову медицину. “Знання хімії, фізики, анатомії, фізіології, інших наук обов’язково потрібні фітотерапевту, – постійно наголошує він.  Тільки так. Тільки два крила – офіційна та народна медицина – здатні винести нас на обшири цивілізованої охорони здоров’я”.

У Києві, окрім навчання в медичному інституті, майбутній лікар паралельно вивчав малярство у студiях народного художника України Василя Івановича Забашти. Поринувши до цiлющого свiту лiкарських рослин, Товстуха Є.С. обходив майже всi регiони України, завжди мав при собi заґрунтований картон i фарби. Зустрiчi з Василем Забаштою, митцями Нацiональної академiї мистецтв i щирими друзями та однодумцями Крижанiвським В.В. та Спiваком В.Ю. завжди додавали Євгену Степановичу  наснаги для працi на нивi улюбленого малярства.

Кажуть, якщо людина талановита, то вона талановита в усьому. У доробку Товстухи – художнi твори про видатних українських композиторiв Кирила Стеценка та Миколу Лисенка, декiлька поетичних збiрок. За його участю та сценаріями створено декілька десятків хроніко-докуметальних фільмів, теле- та радіопередач, які повертають українській народній медицині, фітотерапії та фітоетнології світовий престиж.  

“Наша нація тяжко хвора. А хвороба ця важка і затяжна – втрата пам’яті. Глухота і сліпота…Тож потрібні такі лікарі, які б одночасно лікували тіло й душу. Особливо – душу нації. Щоб лікували та рятували її чудодійними травами. Чистою росою і водою, щирим сонцем і найріднішими словами”. Це домінанта творчості Товстухи. Творчості світлої, прозорої та чистої, бо в ній багато сонця.

Основним постулатом Євгена Товстухи є гармонiя і вiдчуття мiри. А ще – психологiчно не пiддаватися хворобам. Вiрити, що ви їх переможете!

Тож сьогодні, у день славетно ювілею видатного вченого, лікаря, фітотерапевта, художника, сценариста та письменника Товстухи  Євгена Степановича щиросердно зичимо йому, щоб кожен день був наповнений весняною неповторністю, цвітінням і легкістю літа, мудрістю осені, зимовою свіжістю та очікуванням дива.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації Геруш Олег Васильович; асистент кафедри фармації Ровінський Олександр Олександрович.

 

Корисно знати