• Українська
  • English
Чи переносять комарі ВІЛ?  

Чи переносять комарі ВІЛ?  

   Комарі –  синонім до слова «небезпека». Кажуть вони можуть перенести СНІД! Однак ці комахи дуже вередливі, і віддають перевагу першій групі крові.

   Попри те, що цей вірус передається через кров, в ході декількох досліджень вчені встановили, що ви не можете його отримати через укус комах з двох причин:

  1. Коли комаха вас кусає, вона не впорскує вам кров людини або тварини, яких вона вкусила до цього;
  2. ВІЛ-інфекція живе в їхньому організмі лише дуже нетривалий час.

Навіть якщо ви живете в районі, де дуже багато комарів і висока концентрація ВІЛ-інфікованих людей, це ніяк одне з одним не пов’язано.

  Багатьом здається, що укус може заразити людину ВІЛ. Проте науці подібні випадки не відомі. А все тому, що коли комар вас кусає, він не вводить чужу кров у вашу систему, а забирає вашу кров у свій організм.

   Ймовірність зараження вкрай низька – менш як 1%. Так, на відміну від ВІЛ-інфекції, збудник гепатиту в організмі комахи залишається в незміненому вигляді. Але пам’ятаємо, для зараження потрібен “кривавий” контакт, а він можливий, тільки якщо комар був розчавлений акурат на відкритій ранці. Імовірність такого збігу хоча і існує, але на ділі це – практично фантастика.

   Перед тим, як самка комара починає пити кров, вона вводить в шкіру слину, яка містить антикоагулянти, які перешкоджають згортанню крові. Саме слина викликає зуд, набряк, почервоніння, алергічні реакції. І саме зі слиною передаються переносимі комарами інфекції.

   Дослідження показали, що СНІДом заразитися від комарів не вдається внаслідок того, що ВІЛ не потрапляє в слину комара та вкрай нестійкий до умов навколишнього середовища. Тому, в плані зараження ВІЛ від комарів боятися не варто.

 

 

Інформацію підготувала старший викладач

 кафедри фармації Роксолана БАСАРАБА

 

 

 

 

Корисно знати