• Українська
  • English
Сучасні погляди на негормональну корекцію клімактеричного синдрому
Сучасні погляди на негормональну корекцію клімактеричного синдрому

Сучасні погляди на негормональну корекцію клімактеричного синдрому

Клімактеричний період в житті жінки в 40-70 % випадків ускладнюється проявами клімактеричного синдрому (КС). 

Враховуючи, що середня тривалість життя жінок в Україні становить 76 років, а вік настання менопаузи в середньому – 51 рік, то стає зрозумілим, що 25 років жінка проживає у стані дефіциту статевих гормонів.

Класичними проявами клімактеричного синдрому є нейровегетативні, психоемоційні та метаболічні порушення.

З віком яєчники починають виробляти естрогенних гормонів менше, що по типу зворотного зв’язку призводить до зростання продукції в гіпоталамусі люліберинів і відповідно фолікулостимуючого гормону (ФСГ) в гіпофізі. Яєчники починають працювати з навантаженням, але у зв’язку з фізіологічною віковою перебудовою, не вспромозі забезпечити нормальну сумарну продукцію естрогенів, що в свою чергу веде до подальшого збільшення рівня ФСГ. Чим більша різниця між рівнем ФСГ та рівнем сумарних естрогенів – тим більш значними будуть прояви клімактеричного синдрому («приливи», пітливість, дратівливість, серцебиття, порушення сну).

Для зменшення симптомів КС необхідно чи знизити рівень ФСГ, чи збільшити концентрацію сумарних естрогенів. Сьогодні в розпорядженні лікарів є декілька груп препаратів, які використовують для лікування клімактеричного синдрому. Це фітогормони, які відносно безпечні, але не достатньо ефективні. Препарати ж замісної гормональної терапії (ЗГТ) навпаки ефективні, але небезпечні так як можуть призводити до підвищеної проліферативної активності в репродуктивних органах. Стає зрозумілим, чому лікарям потрібні альтернативні методи терапії постменопаузальних порушень. Одним із препаратів, який відносить до альтернативних методів терапії КС є Сагеніт.

Препарат Сагеніт, який містить 100 мг активної речовини – сигетін, призначається по 1 таблетці в день довготривало до зникнення симптомів клімактеричного синдрому.

По структурі молекули Сагеніт лише похідне гормонів. Це новий клас фармакологічних засобів – селективний естроген рецепторний модулятор, якому на відміну від чистих естроген-агоністів та антагоністів притаманний змішаний і селективний принцип дії, що залежить від пошкодженої тканини. Даний лікарський засіб зв’язується з естрогенними рецепторами вибірково. Він здійснює периферійну антиестрогенну дію на репродуктивні органи і центральну інгібуючу дію на гіпоталомо-гіпофізарну систему.

Препарат Сагеніт нормалізує гормональний статус, зручний у використанні, не дає побічних ефектів.

Переваги використання Сагеніту обумовлені, в першу чергу, його здатністю ефективно знижувати рівень ФСГ і тим самим, купувати нейровегетативну та психоемоційну симптоматику КС.

Препарат Сагеніт не впливає на білковий, вуглеводний та жировий обміни і не призводить до збільшення маси тіла у пацієнток.

Сагеніт не сприймається високоселективними рецепторами репродуктивної системи і не призводить до поліферативних змін в матці, молочних залозах та інших естрогензалежних органах, що робить його препаратом вибору альтернативним ЗГТ у жінок з гіперпластичними процесами в анамнезі.

Матеріал підготувала: Олена Кравченко – завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ.

 

Корисно знати